Rozdílné tenisové priority zapříčinily rozpad úspěšného dua. Ty mé se nemění, říká Kunčíková po rozchodu se Stuchlou

- David Schlegel, Filip Lefenda

V loňském roce odehrála na ženském okruhu na padesátku soutěžních utkání ve čtyřhře, kromě turnaje na Mallorce však jednadvacetiletá Lenka Kunčíková nenastoupila po boku jiné spoluhráčky než krajanky Karolíny Stuchlé. Zkraje letošního ledna si ovšem daly obě Češky sbohem, a tak si prvně jmenovaná, která byla v deblovém žebříčku už i na 97. pozici, hledá po vypadnutí z elitní stovky novou stálou partnerku. Zatím se to Kunčíkové nedaří - na premiérovém ročníku podniku WTA ve švýcarském Bielu nastoupí letos po boku již šesté spoluhráčky.

Lenko, poslední turnaj se svou stálou partnerkou Karolínou Stuchlou jste odehrála loni v Limoges. Od té doby spolu nehrajete, přitom obě dvě jste letos už nějaké turnaje hrály. Proč spolu nenastupujete?
S Karolínou Stuchlou jsme ukončily spolupráci letos koncem ledna. Z důvodu rozdílných priorit v dalším tenisovém vývoji jsme se rozhodly jít dál každá vlastní cestou.

Jak se lišily vaše priority? Karolína už nechtěla tenisu obětovat tolik? Nebo to bylo obráceně? Čemu se ona teď věnuje? Letos odehrála jediný turnaj...
Ohledně Karolíny nic moc nevím, jen to, že byla zraněná a chtěla se soustředit na dvouhru. Moje tenisové priority se nezměnily.

Zůstaly jste s Karolínou alespoň kamarádky, nebo to dopadlo špatně i po osobní stránce?
Karolína bohužel zpřetrhala všechny vazby. Dále už bych to nekomentovala.

Vy letos partnerky zatím střídáte. Nejvíce se vám dařilo na turnaji ITF ve francouzském Andrezieux-Boutheonu, kde jste se Švýcarkou Knollovou postoupily do semifinále. Jak se vám spolu hrálo a proč jste spolu odehrály jen jeden turnaj?
Byl to první turnaj sezóny a domluvily jsme se spolu na poslední chvíli. Nedá se moc soudit po jednom odehraném turnaji, jak se nám spolu hrálo. Navíc Xenia několik měsíců nehrála kvůli zranění, tak jsme to braly spíše jako trénink a přípravu na sezónu. Nebyly jsme na další turnaje domluvené.

Startovala jste i na dvou turnajích WTA v Petrohradě a v Budapešti, kde jste ale s Mertensovou a pak i s Marozavovou vypadla v prvním kole.
Je nepříjemné na každém turnaji hrát s někým jiným, a proto si intenzivně snažím najít stálou parťačku, se kterou budeme mít společný cíl.

Utrpěla jste i dvě těsné porážky v prvním kole na turnajích ITF. Mohla byste je přiblížit?
Na pětadvacítce v Německu jsem nastoupila po boku mé velmi dobré kamarády Jessiky Malečkové. Hrálo se na takovém zvláštním povrchu, byl to, řekla bych, takový pěnový koberec. Zápas jsme smolně prohrály po nespočetných chybách rozhodčího ve velmi důležitých momentech, bohužel třeba i při mečbolu za stavu 8:9 v supertiebreaku. Další ITF turnaj s dotací 60 tisíc dolarů jsem hrála teď nedávno ve Francii, kde jsem obhajovala finále z loňska. Nerada bych říkala, že se mi teď smůla lepí na paty, ale bohužel moje parťačka Anna Kalinská vzdala singlový zápas kvůli nemoci. Bála jsem se, že jsem jela 1 100 kilometrů zbytečně a ani nenastoupíme. Nakonec jsme další den šly na kurt, ale její hra byla dost omezená. Víceméně každou přestávku na lavičce chtěla duel skrečovat. Nakonec po dost hloupých nevynucených chybách soupeřek jsme prohrály až v supertiebreaku.

V závěru roku jste byla zraněná, podařilo se vám se zcela vyléčit? Co vám přesně bylo?
Zraněná jsem nebyla. Mela jsem problémy s opakovaným zánětem močového měchýře, ale to jsem vyřešila jedním zákrokem.

Na žebříčku WTA jste se ve čtyřhře dostala až na 97. místo na světě, ale nyní jste po nepříliš vydařeném vstupu do sezóny ze stovky vypadla. Je návrat mezi sto nejlepších aktuálně váš hlavní cíl?
Určitě je to v následujících dnech a týdnech můj hlavní cíl. Také je cílem najít správnou parťačku a utvořit opět pevný deblový pár.

V letošní sezóně došlo ke změně v přihlašování do čtyřher na turnajích. Jak tuto změnu vnímáte?
Řekla bych, že je to podstatná změna. Nyní se na turnaj dostane deset párů přímo a do těch zbylých čtyř „on site“ můžou zasahovat singlistky se svým singlovým žebříčkem. Tím pádem pro nás deblistky je to složitější a turnaje jsou silněji obsazené.

Jaký je váš další turnajový plán? Chystáte se startovat na podniku WTA v Praze? Pokud ano, s kým?
Zrovna jsem na turnaji WTA ve švýcarském Bielu, kde dnes nastupuji v prvním kole se Švédkou Listerovou proti Britkám Raeové se Smithovou. Ohledně dalších plánů ještě jasno nemám. Je tam Istanbul nebo Stuttgart. Poté nejspíš Norimberk a Praha. Parťačka je zatím v jednání.

Ačkoliv je její prioritou čtyřhra, zahrála si Kunčíková v loňském srpnu na domácím turnaji Kuchyně Gorenje Prague Open i dvouhru, kde došla do druhého kola

Ještě před pražským turnajem absolvovala v Ostravě Mistrovství České republiky. Ve čtvrfinále si poradila ve dvou setech s Monikou Svobodovou

V semifinále posléze nestačila na svou bývalou deblovou parťačku a turnajovou dvojku Karolínu Stuchlou