Češi v akci: Kvitová v Paříži po boji postupuje, Šafářová ztratila jen dva gemy. Další zápasy odloženy na pondělí

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

V Paříži dnes na kurtech Rolanda Garrose začal druhý grandslam sezóny - antukové French Open. Úvodní utkání má za sebou česká tenistka Petra Kvitová, která po velkém boji přehrála ve třech setech Danku Kovinićovou z Černé Hory. Výborně začala své střetnutí i Lucie Šafářová, která Rusce Ďjačenkové nepovolila v první sadě ani jednu hru. V té druhé byl zápas za stavu 1:0 vinou deště přerušen, brněnská rodačka však po drobných komplikacích dohrávku zvládla, když ztratila pouhé dva gemy. Další duely byly odloženy, Karolína Plíšková s Adam Pavláskem si tak musejí na svá vystoupení počkat minimálně do pondělí. V Jablonci dnes pokračovala kvalifikace na turnaji Futures. Pražský podnik stejné kategorie již naopak zná svého celkového vítěze, kterým se po výhře nad Belgičanem Geensem stal Zdeněk Kolář!

První den se v Paříži měli představit čtyři Češi, program ale zkomplikoval déšť

Petra Kvitová ve svém prvním utkání na turnaji přehrála Danku Kovinićovou z Černé Hory ve třech setech a po výhře 6:2, 4:6 a 7:5 postupuje do další fáze Roland Garros, ve které se střetne se Su-Wei Hsieh z Tchajwanu.

Začátek úvodního setu byl pro dvanáctou hráčkou světového žebříčku vůbec nejtěžším okamžikem na startu celého zápasu. O první gem utkání při podání Kvitové se obě hráčky dlouho přetahovaly, Češka musela odvrátit hned tři brejkboly, ale úvodní hru nakonec získala a to ji nastartovalo k bezvadnému výkonu. Hned v dalším gemu totiž sebrala soupeřce podání a získanou výhodu si udržela až do koncovky prvního setu, kdy povedeným returnem proměnila druhý setbol a první sadu tak získala po výsledku 6:2.

Vstup do druhého setu vyšel rodačce z Bílovce na výbornou. Kvitová se rychle ujala vedení 3:0 a zdálo se, že o osudu utkání je rozhodnuto. Poté však přišly slabší chvilky naší hráčky na servisu, Koviničová ji hned třikrát dokázala sebrat podání a po výhře 6:4 srovnala stav zápasu na 1:1.

Rozhodující třetí sada se dlouho nesla ve vyrovnaném duchu, ačkoliv mírně navrch měla tenistka z Černé Hory. Kovinićová, jenž po vyhraném druhém setu, byla v lepší pohodě, což také potvrdila brejkem v deváté hře a následně šla podávat na vítězství. Česká lvice však zatla zuby a dokázala duel, v němž byla její soupeřka dva míčky od senzačního postupu, dotáhnout do vítězného konce. 

Cestu za obhajobou loňské finálové účasti dnes na kurtu Suzanne Lenglennové započala aktuální světová třináctka Lucie Šafářová. Jedenácté nasazené hráčce turnaje přidělil los do cesty zdánlivě nejsnažší soupeřku ze všech českých tenistů - 223. hráčku světového pořadí Rusku Vitaliji Ďjačenkovou. Obě hráčky se doposud na okruhu nikdy nepotkaly, v jejich vůbec prvním vzájemném souboji byla ale jasnou favoritkou devětadvacetiletá "Lucy" z České republiky, jak ji fanoušci v Paříži v loňském úspěšném turnajovém tažení oslovovali. 

A Češka papírové předpoklady splnila na jedničku s hvězdičkou. První sadu získala již po dvaadvaceti minutách a soupeřce v ní nepovolila ani jednu hru! Při svém podání Šafářová ztratila v úvodním dějství jen pět míčů (z toho dva vinou dvojchyby) a výborně si vedla také na příjmu. Výtečně vstoupila turnajová jedenáctka také do druhého setu, ve které opět dokázala ihned prorazit soupeřčino podání. Nad Ruskou se v tu chvíli stahovala pomyslná mračna, nad Paříží pak ta reálná. Utkání muselo být vinou deště, stejně jako sedm dalších rozehraných zápasů, na téměř tři hodiny přerušeno.

Šafářová nakonec dohrávku zvládla, byť měla v úvodu drobné problémy. Poté, co na podání navýšila náskok na 2:0, nevyužila dvě brejkové možnosti a následně poprvé v utkání ztratila podání. Nerozhodný stav ovšem nevydržel dlouho. Češka posléze opět zabrala a čtyřmi hrami v řadě si zajistila pohodový postup do druhého kola. V tom se střetne se švýcarskou kvalifikantkou Golubicovou.

Karolína Plíšková s Adamem Pavláskem až v pondělí

Zápasy dalších dvou českých zástupců v hlavní soutěži byly vinou klimatických podmínek odloženy na pondělí. Karolína Plíšková potká na startu letošního Roland Garros 108. hráčku žebříčku WTA, Shelby Rogersovou. V souboji s Američankou, kterou již letos dokázala porazit na turnaji v Indian Wells, bude jasnou favoritkou. Pátá účast devatenáctileté Češky v Paříži by tak měla pokračovat i ve druhém kole.

Jedenadvacetiletý Adam Pavlásek nejprve v  kvalifikaci o postup do hlavní soutěže padl v jejím závěrečném kole se Srbem Djerem, svůj premiérový start na grandslamu si ale přeci jen zapíše! Mladá český tenista se do pavouka mužské dvouhry podívá jako tzv. lucky looser a i los k němu byl poměrně přívetivý. V 1. kole narazí Pavlásek na Španěla Roberta Carballese Baenu, 115. hráče světového pořadí, a to je soupeř, přes kterého by se mohl rodák z Bílovce probojovat dál.

Zdeněk Kolář vybojoval svůj druhý letošní titul!

Český tenista Zdeněk Kolář v dnešním finálovém zápase pražského futures porazil Belgičana Clementa Geense ve dvou setech, 6:3 a 6:2, a při své letošní páté finálové účasti vybojoval svůj druhý titul na okruhu ITF!

Začátek finálového duelu se nesl v poměrně nervózním duchu. V průběhu prvních šesti gemů úvodního setu se oba hráči celkem pětkrát připravili o servis. Lépe se ale na koncovku první sady dokázal zkoncentrovat český tenista, který od stavu 4:2, kdy naposledy připravil Geense o podání, už nezaváhal a za osmadvacet minut získal první finálové dějství po výsledku 6:3.

Druhá sada už byla jasně v režii devatenáctiletého českého mladíka. Za stavu 1:1 prolomil Kolář v tu dobu již počtvrté Geensův servis a získané vedení od té doby již jen navyšoval. Belgičan sice ještě v závěru snížil na 2:5, to bylo ale z jeho strany vše a v osmém gemu druhého setu Zdeněk Kolář celé utkání uzavřel a mohl se radovat ze druhého letošního titulu na okruhu ITF!

WTA

FRENCH OPEN [Paříž, Francie, antuka - 1. kolo ženské dvouhry]

PETRA KVITOVÁ (12.) - Danka Koviničová (MNG, 57.)  6:2, 4:6, 7:5

LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (13.) - Vitalija Ďjatčenková (RUS, 223.) 6:0, 6:2

ITF/FUTURES

RPM PRAGUE OPEN (Praha, antuka - finále mužské dvouhry)

ZDENĚK KOLÁŘ (335.) - Clement Geens (BEL, 396.)  6:3, 6:2

JABLONEC NAD NISOU (muži, CZE 3, 10 000 USD, antuka)

Kompletní výsledkový servis z jabloneckého turnaje naleznete ZDE.


VARŠAVA (ženy, Polsko, 10 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

DAGMAR DUDLÁKOVÁ (-) - Joanna Dobrowolská (POL, -)  3:6, 4:6

BARBORA MIKLOVÁ (1224.) - Ioana Diana Pietrouiová (ROM, -)  7:5, 7:5

TEREZA KOLÁŘOVÁ (1143.) - Hanna Kryvatulavá (BLR, -)  6:4, 6:3