Není to fér, mně by se divoké karty také tehdy hodily, rozohnila se Strýcová

- Patrik Hrazdira

Nespravedlnost pociťuje česká tenistka Barbora Strýcová. I ona zažila něco podobného jako Šarapovová. V říjnu roku 2012 neprošla v Lucemburku antidopingovou kontrolou kvůli zakázané látce sibutramin. Ta byla obsažená v přípravku na hubnutí, který používala. I ona se musela vracet po půl roce na kurty. Češka si však při návratu musela poradit sama, žádnou divokou kartu tehdy nedostala. To, že ruská tenistka Maria Šarapovová dostala divokou kartu na turnaj Porsche Grand Prix ve Stuttgartu a další turnaje, se jí nezdá úplně fér.

Se Strýcovou hovořil britský novinář z deníku Independent a Češka si nebrala žádné servítky. „Myslím, že to není v pořádku. Když jste odsouzený za něco takového, musíte být potrestán. Ale ona se jmenuje Maria. A co vy můžete dělat? Nebudu o tom dlouho přemýšlet. Jsem ale šokovaná tím, co se děje na turnaji ve Stuttgartu,“ řekla Strýcová svůj názor na divokou kartu pro Šarapovovou. 

Šarapovová by se na kurty měla vrátit právě na konci dubna ve Stuttgartu, a protože jí trest vyprší až ve středu, bude moci odehrát první kolo turnaje až třetí hrací den. "Já budu hrát o víkendu Fed Cup ve Spojených státech a své první kolo budu muset odehrát už v úterý. Není to nic proti ní, ale podle mě je to proti pravidlům," rozohnila se Strýcová.

Maria Šarapovová obdržela zatím od pořadatelů divoké karty pro antukové turnaje ve Stuttgartu, Madridu a Římě. Generální sponzor turnaje ve Stuttgartu automobilka Porsche o účast Šarapovové velmi stála. Porsche po oznámení dopingového nálezu přerušilo partnerskou smlouvu se Šarapovovou, nyní se ale jako partner k tenistce vrací. A účast hráčky na stuttgartském turnaji je pro Porsche extrémně důležitá.

Šarapovovou teď čeká po patnáctiměsíční pauze nová situaceíční pauze se dostává do nové situace. Na kurtu vždy bývala velkou hvězdou, ale je otázkou, jak na ni nyní, vzhledem ke kontroverznímu udílení dívokých karet, budou reagovat fanoušci. „Moc toho ovlivnit nemůžu. Jediné čím mohu oslnit, jsou mé výkony na kurtu. A věřím, že činy jsou více než slova," uvedla k tomu Šarapovová. 

Otázku divokých karet zpochybnila celá řada tenistek a tenistů v čele s Angelique Kerberovou, Caroline Wozniackou či Andym Murraym. Z toho, že Šarapovová dostává divoké karty jako na běžícím pásu, není úplně šťastná ani Barbora Strýcová: „Také bych tehdy v roce 2013 ocenila, kdyby mně při mém návratu pořadatelé udělovali divoké karty, ale bohužel se nejmenuji Šarapovová.  Pro ni se nic nezměnilo, bude smět hrát stejná turnaje jako já,“ řekla dvacátá hráčka světového žebříčku.

Se Šarapovovou, kterou Strýcová porazila ve finále juniorského Australian Open před patnácti lety, se Češka osobně nezná. „Nejsem její kamarádka. Ani si nemyslím, že nějaké kamarádky mezi tenistkami má. Na okruhu se s nikým moc nebaví.“

Rozdíl je v dopingových případech obou hráček. Česká tenistka užila zakázanou látku nevědomě. Sibutramin byl obsažen v přípravku na hubnutí, který chtěla vyzkoušet. Lék na hubnutí konzultovala i s výrobcem a údajně měl být čistý. Kdežto Ruska užívala meldonium kvůli zdravotním problémům, už od roku 2006 a její tým si bohužel nevšiml, že se látka dostala na seznam zakázaných preparátů.