Tenisová babička Dateová hlásí po patnáctiměsíční pauze návrat. Ve 46 letech

- Filip Lefenda

V loňské sezoně stihla odehrát jen jeden jediný zápas. Poté přišly vleklé problémy s kolenem a mnozí si mysleli, že je její kariéra u konce. Však jí také někteří už nějaký ten rok přezdívali „tenisovou babičkou“. Šestačtyřicetiletá Japonka Kimiko Dateová však po patnáctiměsíční pauze hlásí návrat!

Rodačka z ostrova Kjóto byla na okruhu raritou, když i v pokročilejším věku dokázala hrát na nejvyšší úrovni. Soutěžní ročník 2015 zakončila na 141. místě žebříčku WTA. Během posledního roku z něj vinou absence na okruhu vypadla, nyní by se do něj ale opět mohla dostat.

Bývalá světová čtyřka figuruje mezi přihlášenými na turnaj kategorie ITF v japonském Gifu, který je na programu od 1. do 7. května. Hrát se bude na tvrdém povrchu a dotace je více než štědrá – činí 80 tisíc amerických dolarů.

Rozhodně tak nepůjde o žádný „pouťák“, ale kvalitně obsazené startovní pole. Kagaroo Cup, jak zni oficiální název akce, okoření i majitelka osmi singlových a šesti deblových titulů z okruhu WTA. Svůj poslední soutěžní zápas vyhrála drobná Japonka 17. listopadu roku 2015 na Tchajwanu proti Rumunce Tigové. V sezoně 2016 pak stihla odehrát jen jedno jediné střetnutí, a sice v kvalifikaci na Australian Open. Tehdy podlehla ve třech setech Hesseové z Francie a bylo to na dlouhou dobu její poslední soutěžní utkání.

Ještě před účastí na domácím turnaji si hráčka, která dosud nehrála špatně ani čtyřhru – v jednu chvíli figurovala na 28. pozici – střihne 12. dubna exhibici v Macujamě se svou o čtyřiadvacet let mladší krajankou Nao Hibinovou, v současnosti 80. hráčkou světového pořadí. Už tato konfrontace by tak mohla naznačit, jak na tom Dateová ve svých šestačtyřiceti letech je.

Dateová má za sebou poměrně čerstvý rozvod s německým automobilovým závodníkem Michaelem Krummem, za kterého byla vdaná dlouhých patnáct let. V září loňského roku se ovšem jejich vzájemné cesty rozešly.