Musel jsem být slyšet až v Káhiře! Gengel se hlasitým povzbuzováním vyhecoval k premiérovému postupu do finále

- David Schlegel, Petr Šístek

Marek Gengel, aktuálně 858. tenista světa, se po nepříliš vydařeném úvodu sezony opět vydal do oblíbeného Egypta. V Šarm aš-Šajchu se u Rudého moře musel nejprve probít náročnou tříkolovou kvalifikací, aby následně v hlavní soutěži otočil dva téměř ztracené zápasy a probil se až do prvního finále turnaje futures v kariéře. V něm sice nestačil na prvního nasazeného Karima-Mohameda Maamúna, ale i tak se bude nyní na Sinajském poloostrově pokoušet navázat na životní úspěch.

Marku, gratulace k velkému úspěchu! Jak jste ten turnaj viděl? Čekal jste, že můžete dojít tak daleko?
Děkuji za gratulaci. Pro mě to byl určitě skvělý turnaj. Sice ve finále to nevyšlo a prohrál jsem 4:6 a 2:6, ale finále je pro mě výborné a deset bodů za něj ještě lepších. Určitě jsem moc spokojený. Pro mě by bylo super i semifinále.

Kromě pěti zápasů v hlavní soutěží jste v Šarm aš-Šajchu musel absolvovat i tři zápasy v kvalifikaci, k tomu jste hrál čtyřhru. Nechyběly vám ve finále s Egypťanem Maamúnem síly?
Určitě máte pravdu. Absolvovat turnaj, kde je tříkolová kvalifikace, a pak ještě pět zápasů v hlavní, je velmi náročné. Obzvláště letos, kdy jsou všechny turnaje strašně silné a jenom projít kvalifikací dá docela zabrat. Bylo to vidět i tady, kde jsem ve finále kvalifikace měl hodně těžký zápas, a vlastně každý zápas v hlavní soutěži byl nesmírně obtížný. Říkal jsem si, kdy mi dojdou síly, a stalo se to ve finále. Už bohužel bylo znát, že jsem mlel z posledního.

Jak jste viděl finálový zápas? V prvním setu jste se držel až do stavu 4:4...
Finálový zápas byl zpočátku velice vyrovnaný. První set jsem mohl klidně vyhrát. Měl jsem tam nějaké šance, ale nevyužil jsem je a on mě za stavu 4:4 brejknul, což rozhodlo. Ve druhém setu jsem si ztratil podání dvakrát za sebou, a pak už bylo těžké předvést nějaký obrat. Pár obratů jsem tady tento týden předvedl, ale když člověk už nemá vůbec žádnou fyzickou sílu, tak to bylo těžké.

V kvalifikaci jste nejprve hladce postoupil přes Španěla Espinosu Mullera a Němce von Hindteho. Ve finále jste ale musel otáčet zápas s Australanem Stefanem Skadarkou, který jste nakonec vyhrál 4:6, 7:6(5), 6:2. Co ten zápas rozhodlo a v čem byl Australan nebezpečný?
Kvalifikace jsou tady velice náročné, každý týden ji tu hraje 64 hráčů. První dvě kola jsem měl lehčí, za což jsem byl rád. Ve třetím kole kvalifikace jsem už ovšem měl těžšího soupeře Stefana Skadarku a zrovna jsem byl shodou okolností s tímhle klukem domluvený na debla. Prohrál jsem první set a ve druhém měl soupeř brejkbol. Někdy v tuto dobu jsem během zápasu řešil, že jsme se spolu nedostali do debla, a že tedy budu hrát čtyřhru s Petrem Hájkem. Skadarka se výborně hýbal a vrátil spoustu míčů, o kterých jsem si myslel, že už jsou konečné. V zápase bylo hodně dlouhých výměn a byl to strašně těžký zápas. Na rozehrání do hlavní soutěže to ale určitě špatné nebylo. Ve druhém setu, když jsem v tiebreaku prohrával 2:4 a vyhrál jsem pak míček na 3:4, tak jsem řval, že jestli otočím tento zápas, tak vyhraju celý turnaj. O kousek se to nepovedlo.

V prvním kole jste byl na pokraji porážky v Maximem Morou z Francie. Ten vedl v rozhodujícím setu 5:3 a byl dva míče od vítězství. Jak se vám zápas podařilo otočit?
První zápas v hlavní soutěži byl opravdu těžký. Soupeř byl opět běhavý, vrátil mi spoustu míčů do kurtu. V prvním setu byl ale hodně nervózní a dělal spoustu chyb. Dal jsem mu 6:2 a nebylo co řešit. Pak jsem trošku zaváhal, přišla na mě slabší chvilka a druhou sadu rozhodoval tiebreak, který jsem prohrál jednoznačně 1:7. Ve třetím setu jsem prohrával již 3:5, ale soupeř se asi ten zápas bál vyhrát. Za stavu 5:4, když podával na vítězství, jsem na něm viděl, že je hodně nervózní. To mě nakoplo a podařilo se mi ho brejknout. Pak bylo zjevné, že je psychicky na dně z toho, že zápas nedopodával, tak jsem ho brejkl ještě jednou a vyhrál jsem. Bylo to pro mě hodně sladké vítězství, protože jsme se hodně povzbuzovali. Křičeli jsme tam po sobě jako blázni, to muselo být slyšet až do Káhiry! I rozhodčí mi říkal, abych se při hlasitém povzbuzování nedíval soupeři do obličeje. Vzhledem k tomu, že se děly takovéto věci, jsem byl opravdu rád, že jsem takto vyhecovaný zápas zvládnul.

Ve druhém kole jste porazil Vladymira Manafova z Ukrajiny, nasazenou dvojku, 6:4, 6:4. Soupeř vás porazil už letos v Kazachstánu a byl velkým favoritem i v Egyptě. Jakými zbraněmi jste ho porazil?
Ve druhém kole jsem hrál s Manafovem, s nímž jsem letos hrál už v Kazachstánu, kde mi to ale vůbec nesedlo, a dostal jsem dvakrát 6:3. Tentokrát jsem ho porazil relativně lehce 6:4, 6:4, ale bylo to rovněž velice těžké utkání. Věřil jsem, že to jednou musí přijít a porazím nějakého lepšího hráče, který je okolo třístého místa na světě. Letos jsem až dosud proti těm lepším hráčům zatím nepředvedl nic extra a tohle byl pro mě v této sezóně zlomový zápas. Nedostal ode mě vůbec žádnou šanci, hrál jsem strašně dobře. Dobře jsem podával, nepustil jsem ho ani k jednomu brejkbolu a odzadu jsem ho nutil dělat chyby. To se mi moc často nestává, většinou je to dokonce spíše přesně naopak. Každý zápas je ale jiný, jsme teprve na začátku sezóny, avšak věřím, že tohle utkání mě do zbytku sezóny nakopne.

Ve čtvrtfinále jste proti Italu Frencescovi Vilardovi prohrával 5:7, 2:4, v tiebreaku jste odvracel mečbol. Ve třetím setu jste pak prohrával 3:5, a přesto jste zápas otočil. Jak se vám to podařilo?
Čtvrtfinále proti Italovi byl opět nesmírně vyhecovaný zápas. Řval jsem opravdu hodně, protože jsem viděl, že soupeře mé hlasité povzbuzování vždy rozhodí. Znovu si myslím, že jsem musel být slyšet až v Káhiře. Prohrával jsem 5:7, 2:4 a v tiebreaku jsem odvracel mečbol. Opět jsem hrál proti běhavému soupeři, takže se hrály velmi dlouhé výměny. Dobře se mi ale returnovalo a věřil jsem si, že můžu vyhrát každý jeho servis a zápas otočit. Byl jsem hodně psychicky nahoře. Šlo o hodně, protože se hrálo o postup do semifinále, takže poražený získá do žebříčku dva body a vítěz šest bodů. Ty čtyři body jsou docela velký rozdíl. Říkal jsem si, že když porazím druhého nasazeného, tak přece nemůžu prohrát s turnajovou osmičkou.

V tiebreaku jsem pak prohrával 5:6, ale dokázal jsem dát dva hodně dobré servisy a otočil jsem to na 7:6. Následně jsem dobře zareturnoval a pro něj bylo strašně těžké, aby v té výměně něco zahrál. Čekal jsem na jeho chybu, která naštěstí přišla. Ve třetím setu jsme se zase dostali do stavu 3:5, ale stále jsem se cítil psychicky nahoře. Vůbec mi nepřišlo, že hraji o tolik a vypadalo to, jako bych hrál zápas v kvalifikaci. Nebyl jsem vůbec svázaný a hrál jsem nadále svůj tenis. Znovu to vyšlo, brejkl jsem ho, vyrovnal jsem na 5:5 a opět jsem viděl, jak je soupeř úplně zdrcený, že se mu to nepodařilo dopodávat. Opět jsem se hodně nahlas povzbuzoval a tím ho dostal do kolen. Pak jsem ho podruhé v řadě docela lehce brejknul a zápas již dopodával. Když dostanete soupeře na dno, tak se to dohrává docela dobře. Tak to mám rád. (smích)

V semifinále vás čekal Švýcar Johan Nikles, přemožitel Tomáše Papíka. Tomu jste odvrátil 7 z 8 brejkbolů a vyhrál jste 6:2, 7:6(5). Jak zápas probíhal? Cítil jste velkou motivaci ten zápas urvat?
Ano, v semifinále mě čekal Švýcar Nikles. Věděl jsem, že už jsem v semifinále, těch šest bodů je pro mě krásných a už nemám co ztratit. Na druhou stranu jsem si ale říkal, že by byla škoda nevyužít toho, že mám v semifinále takového soupeře. Myslím, že jsem mohl narazit na někoho daleko těžšího, ale dostal se tam tenhle Švýcar. V zápase jsem mu prakticky nedal šanci. Hrál jsem dobře odzadu a donutil jsem ho dělat chyby. Dobře jsem podával i returnoval, a to ten zápas rozhodlo. Když jsem čelil brejkbolům, tak mě vždycky podržel servis, který se mi moc dařil. Nikles mě neměl čím porazit, byl to docela jednoznačný zápas.

Na turnaji jste startoval i ve čtyřhře s Petrem Hájkem. Postoupili jste spolu do čtvrtfinále, kde jste prohráli s peruánsko-bolívijským párem Merino - Zeballos po setech 7:6, 6:7 a 7:10. Co ten zápas rozhodlo?
S Petrem Hájkem jsme prohráli ve čtvrtfinále po výsledku 7:10 v supertiebreaku. Bylo to hodně vyrovnané, první set jsme v tiebreaku vyhráli, druhý v tiebreaku prohráli. Ze začátku jsme byli lepší, ve druhém setu jsme měli dokonce ještě šanci na brejk, ale bohužel jsme ji nevyužili. Soupeři se pak zlepšili a přehráli nás. V supertiebreaku jsme již tahali za kratší konec.

Jak vám vyhovují místní podmínky v Šarm aš-Šajchu?
V Egyptě se mi opravdu líbí. I proto jsem sem znovu jel, přestože jsem zde byl již před měsícem. Tehdy jsem tady byl na dvou turnajích, a i když jsem neprohrál s nikým špatným, nepředvedl jsem nic extra. Hraje se mi tu dobře. Je tu rychlý povrch a míče Dunlop, které mi vyhovují. Akorát s větrem je to někdy horší. Hodně fouká, a když člověk hraje útočně jako já, tak dělá spoustu chyb. Třeba teď ve finále hodně foukalo, ale dokázal jsem se s tím celkem vyrovnat. Jen mi chyběly síly. V Egyptě se mi ale moc líbí, byl jsem tu šestkrát nebo sedmkrát na dovolené a rád se sem vracím.

V Egyptě jste hráli čtyři Češi, kromě vás ještě David Poljak, Tomáš Papík a Petr Hájek. Jak jste spolu trávili volný čas?
V Egyptě je nás tady dokonce šest. Je tu ještě Marko Pašalič se svým trenérem Pepou Kůrkou. Trávíme čas společně, také spolu trénujeme. Byl jsem na pokoji s Petrem Hájkem, který ale už odjel, a tak nyní bydlím s Davidem Poljakem a Tomášem Papíkem. Jsem rád, že je nás tady Čechů víc.

Jak se cítíte zdravotně a jaké jsou vaše další turnajové plány?
Zdravotně se cítím dobře, nic mě netrápí. Chtěl bych tu odehrát ještě minimálně dva další turnaje. Na nich už ale naštěstí nebudu muset hrát kvalifikaci, takže v případném dalším finále bych na tom měl být se silami dobře. (úsměv) Uvidíme, jak to půjde. Když se mi bude dařit i na tom třetím turnaji, tak tady zůstanu i na další turnaj. Formu mám teď asi nejlepší, jakou jsem kdy měl, tak se pokusím toho co nejvíce využít.

Gengelova cesta turnajem

DVOUHRA

Kvalifikace

1. kolo: Marek Gengel – Gregorio Espinosa Muller (ESP) 6:1, 6:0

2. kolo: Marek Gengel – Leonard von Hindte (GER) 6:1, 6:4

3. kolo: Marek Gengel – Stefan Skadarka (AUS) 4:6, 7:6 (5), 6:2

Hlavní soutěž

1. kolo: Marek Gengel – Maxime Mora (FRA) 6:2, 6:7 (1), 7:5

Osmifinále: Marek Gengel – Vladyslav Manafov (UKR) 6:4, 6:4

Čtvrtfinále: Marek Gengel – Francesco Vilardo (ITA) 5:7, 7:6 (6), 7:5

Semifinále: Marek Gengel – Johan Nikles (SUI) 6:2, 7:6 (5)

Finále: Marek Gengel – Karim-Mohamed Maamoun (EGY) 4:6, 2:6

ČTYŘHRA

1. kolo: Gengel, Hájek – Katič (SRB), Walkow (POL) 6:1, 6:0

Čtvrtfinále: Gengel, Hájek – Merino (PER), Zeballos (BOL) 7:6 (1), 6:7 (3), 6:10