Hrála jsem tu opravdu dobře, ve finále to ale nestačilo, mrzí Kolodziejovou porážka v Irakliu

- David Schlegel

Minulá sezona pro ni byla v mnohém přelomová. Na turnajích kategorie ITF bojovala úspěšně o finálové účasti, v Brně navíc získala premiérový titul mezi dospělými a s nadějí i očekáváním vyhlížela sezonu novou. V ní ji zbrzdila nemoc, ale jakmile se vyléčila, už zase řádí. Miriam Kolodziejová prošla v Irakliu až do finále, na svůj první titul v roce 2017 si ale zatím musí ještě počkat.

Miriam, gratuluji k velkému úspěchu! Pošesté v kariéře jste postoupila do finále ženského turnaje ITF. Jak jste se svým výsledkem a výkony spokojená?
Celý turnaj jsem hrála dobře, jen dneska ve finále to bohužel nevyšlo a mrzí mě to. Soupeřka byla lepší, dnes jsem ji neměla čím porazit.

Letos jste startovala na jediném turnaji ve Stuttgartu, kde jste se probojovala z kvalifikace do 1.kola, v němž jste ovšem prohrála. Pak následovala dlouhá pauza. Co se stalo?
Ano, dlouho jsem nehrála. Měla jsem s Markétou Vondroušovou odlétat do Austrálie na turnaje, ale dostala jsem hnisavou anginu a musela jsem cestu zrušit. Proto ta dlouhá přestávka.

Markéta Vondroušová v rozhovoru říkala, že jste spolu v Austrálii měly spolu hrát čtyřhru a zavzpomínat na společný triumf na juniorském Australian Open v roce 2015. Jak moc vás to mrzelo?
Těšila jsem se dost. Bylo by to super, být zase v Austrálii.

Po zranění (nemoci) jste hrála až nyní. Cítíte se už absolutně v pořádku?
Ano, cítím se už v pořádku a jsem moc ráda, že zdravi teď drží.

Jak vám místní podmínky v Irakliu vyhovují? 
Jsem tu už potřetí. Jen teď je tu změna, že holky hrají na koberci a na ní je antuka. Není to úplně antukový kurt, ale hodně je tomu podobný. Hrála jsem finále, takže můžu říct, že mi to vyhovuje. Počasí je zatím hezké, nestěžuju si.

Cesta do finále v Irakliu vypadala poměrně hladce. Na kurtu jste strávila od 1.kola až do semifinále v průměru hodinu a čtvrt a s výjimkou jednoho zápasu jste ztratila vždy jen tři gemy. Jen ve 2.kole vám Australanka Svinosová sebrala šest gemů. Celkem suverénní postup, co říkáte?
Výsledkově to vypadá lehce, ale každý zápas byl těžký a já jsem tu hrála opravdu dobře. Kazdý zápas jsem se ale zapotila, nebylo to tak jednoduché, jak to vypada na výsledcích.

Postupně jste porazila Řekyni Papamichailovou, Australanku Svinosovou, Kanaďanku Zhaovou a Belgičanku Boevovou. Která soupeřka vám dělala největší potíže a kdy jste naopak podala nejlepší výkon?
Já jsem hrála vlastně všechny zápasy moc dobře. Na soupeřky jsem se vždycky připravovala a podařilo se mi vždycky zvolit dobrou taktiku. Nedokážu říct, jaký zápas byl pro mě nejtěžší nebo nejlehčí... Opravdu nedokáži říct.

Ve finále vás čekala nasazená jednička, Ukrajinka Jančuková, které jste podlehla 3:6, 2:6. Jak ten zápas z vašeho pohledu probíhal a proč jste v něm neuspěla?
Soupeřka dnes hrála bez chyb a nutila mě udělat vždy nějakou chybu. Neměla jsem úplně svůj den, nešel mi servis, a tak to prostě nevyšlo. Bylo docela teplo, pro obě to bylo náročné, ale nemyslém si, že bych hrála úplně špatně. Prostě ona dnes byla lepší.

Z šesti finálových účastí jste ve dvouhře jen loni v Brně dokázala vyhrát. Nemáte z finálových zápasů trochu psychický blok?
Neřekla bych, že mám blok. Věřím, že se to prolomí a ta finále začnu vyhrávat.

Ve čtyřhře jste hned na úvod s Barborou Miklovou za stavu 0:6, 0:2 skrečovaly páru Ilowská, Kostičová. Proti této dvojici jste určitě papírově nebyly outsiderkami, co se přihodilo?
Barča měla problémy s rukou, tak jsme to nedohrály, aby se jí to ještě nezhoršilo. Zdraví je přednější. Hrály jsme ale fakt špatně.

Letos jste odehrála jediný turnaj ve Stuttgartu, kde jste ve dvouhře z kvalifikace postoupila do 1.kola, ve kterém jste podlehla Katarzyně Kawaové z Polska 2:6, 1:6. V čem byla soupeřka lepší?
Já jsem hrála hrozně špatně a pasivně, vůbec se mi ten zápas nepovedl.

Skvělého výsledku jste ale s Markétou Vondroušovou dosáhly ve čtyřhře, kterou jste vyhrály. Jak máte na kurtu spolu rozdělené role a jaký zápas na turnaji byl pro vás nejtěžší?
To už si nevzpomínám, jaký byl nejtěžší. Hrály jsme spolu po delší době, ale stejně jsme se hned našly a bylo to super. S ní se hraje úplně úžasně. Obě hrajeme na bekhendu, protože Markéta je levačka. 

V Irakliu se hraje souběžně i turnaj mužů s hojnou českou účastí. Vyhrál ho Marek Jaloviec, Jaroslav Pospíšil postoupil do semifinále. Sledujete i výkony českých mužů? Fandíte si navzájem?
Před finále jsme s Márou prohodili pár slov. Jinak se chodím občas dívat, jak hrajou kluci a snažím se je podpořit.

Jak trávíte v Řecku volný čas? Jste na turnaji sama nebo s někým ze svého týmu?
Jsem tu sama, ale na pokoji jsem s Dagmar Dudlákovou a je to super. Rozumíme si. Volný čas trávím buď u moře a nebo na pokoji s telefonováním s rodinou a přáteli, což mi taky dost pomáhá.

Jaké jsou vaše další turnajové plány?
Ještě týden pokračuji v Řecku a pak ještě nejsem rozhodnutá, kam pojedu. Do čtyřhry jsme se napsaly s Dagmar Dudlákovou, ale ještě nevíme, zda se dostaneme mezi šestnáct párů.

CESTA MIRIAM KOLODZIEJOVÉ DO FINÁLE TURNAJE V ŘECKÉM IRAKLIU:

1. kolo: MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (507.) - Despina Papamichailová (GRE, 643.) 6:2, 6:1
2. kolo: MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (507.) - Angelique Svinosová (AUS, 758.) 6:4, 6:2
čtvrtfinále: MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (507.) - Carol Zhao (CAN, 527.) 6:2, 6:1
semifinále: MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (507.) - Michaela Boevová (BEL, 1041.) 6:1, 6:2
finále: MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (507.) - Olga Jančuková (UKR, 304.) 3:6, 2:6 

Miriam Kolodziejová po výhře na svém prvním turnaji ITF mezi ženami - BTC Cup Brno 2016. Ve finále porazila Dianu Šumovou 6:3, 3:6, 6:4. (září 2016)

Miriam Kolodziejová po prohře ve finále dvouhry PENTA TRADING Říčany Open 2016 s Němkou Katharinou Gerlachovou 5:7, 2:6 (září 2016)

Miriam Kolodziejová po výhře v semifinále turnaje Kuchyně Gorenje Open 2016 nad Vendulou Žovincovou 3:6, 7?:6(4), 6:2, následně Kolodziejová prohrála ve finále s Petrou Krejsovou (září 2016)