Chorvatský future v Opatiji, den #1: Daviscupový vítěz, problémy s parkováním a plno koček

- Filip Lefenda

Po turnajích kategorie futures v Poreči a Umagu se dva čeští tenisoví mladíci, osmnáctiletý Antonín Bolartd a o dva roky starší Jiří Vachtl, přesunuli do dějiště dalšího podniku na chorvatském území - osmitisícové Opatije.

„Cesta sem trvala hodinu a půl mezi horami a serpentinami. Byla docela zajímavá,“ popsal přesun Bolardt. Úvodní den strávili oba hráči samozřejmě tím, že se zašli podívat po okolí. „Hned jak jsme vylezli z auta, tak bylo všude hrozně moc koček. Je to srandovní, všude samé bobky,“ popisoval se smíchem první dojmy mladší z obou Čechů.

„Tady v Opatiji, na rozdíl od těch našich předchozích destinací, rozhodně není liduprázdno,“ popisoval krajinu městečka s necelými osmi tisíci obyvateli pro změnu Vachtl. „Je tady taková pěkná riviéra, kde se dá chodit podél moře, a také plno hotelů plných německých důchodců na dovolené,“ doplnil s úsměvem.

Problém měli oba borci zejména s parkováním. „Máme tady dlouhého Superba, takže jsme se kolikrát v uličkách strašně těsně vyhýbali. S parkováním je to taky zajímavé, vůbec tu není místo. Po dvaceti minutách jsme jedno našli a myslím, že už se z něj nehneme. Na kurty raději dojdeme pěšky,“ hlásí Jirka.

Další překvapení měla na oba borce teprve čekat. „Ubytoval nás sympatický pár. Připravili nám pivo Karlovačko. Pak se nás ptali, jestli nechceme raději Staropramen,“ vzpomněl si Bolardt s tím, že nakonec zůstalo u první možnosti. Pokračoval Vachtl. „Když nám naši hostitelé ukázali kurty, tak jsme byli trochu zděšení, protože tam vlastně byly jen tři. Pravděpodobně se bude hrát v jiném areálu,“ doufá.

Hned první den narazili také na místní legendu, sedmasedmdesátiletého bývalého tenistu Nikiho Piliče, ačkoliv zpočátku nevěděli, o koho se jedná. „Hostitel nás dovedl na kurty a koukali jsme tam tak za plachtou. On nám ukazoval jednoho trenéra a my jsme se hrozně divili, co se děje. A on na nás, že je to Niki Pilič, velká celebrita. My s Tondou, upřímně řečeno, tu historii moc neznáme,“ pousmál se Vachtl a pokračoval. „Divili jsme se a on, že co jsme to za tenisty, když neznáme Nikiho Piliče. Pak jsme se od něj dozvěděli, že je to vlastně trojnásobný vítěz Davis Cupu jako nehrající kapitán Německa, Chorvatska a ještě snad Srbska. Velká místní celebrita,“ uzavřel nevšední příhodu.