Nejtěžší pro mě bylo hovořit spisovným jazykem, směje se Koukalová. Nyní ji čeká komentování na DIGI Sportu

- Jan Havlovic

Klára Koukalová, bývalá 20. hráčka světového žebříčku, si na začátku letošního roku vyzkoušela pozici tenisové komentátorky. Ohlasy na její práci byly více než pozitivní. Nyní má bývalá česká tenistka před sebou další výzvu. Koukalová rozšíří komentátorský tým televize DIGI Sport. „Velmi jim děkuji za šanci a hrozně moc se těším,“ přiznala vítězka tří turnajů na okruhu WTA v rozhovoru pro tenisovysvet.sk.

Tenisu jste dala sbohem v roce 2016, nechybí Vám turnaje a zápasy?
Tenis byl mým životem po celých patnáct let, ale myslím si, že jsem skončila přesně v době, kdy jsem cítila, že psychická i fyzická únava, je velká. Byla tak velká, že jsem nebyla schopná podávat výkony, na které jsem byla zvyklá. Proto vím, že jsem udělala všechno a profesionální tenis je pro mě uzavřená kapitola. Tenis mám však i nadále ráda a jsem šťastná, že v tenisovém světě zůstávám a můžu se podělit o své zkušenosti.

Absolvovala jste tři olympiády, na okruhu WTA jste získala tři singlové tituly. Na který moment ze své kariéry ráda vzpomínáte?
Moje kariéra byla velmi dlouhá. Nejraději vzpomínám na moment, kdy jsem se poprvé v životě dostala mezi sto nejlepších hráček světa a vlastně jsem si uvědomila, že ta veškerá dřina měla smysl. Poté také na to, když jsem po devíti letech vyhrála turnaj WTA a ve finále jsem otočila zápas proti Mugurazové. Nejvíce mě hřeje na srdci, že jsem se dostala mezi dvacet nejlepších hráček světa.

Úspěšně jste zvládla komentování v rámci jedné české televizní stanice. Jaké byly ohlasy Vašich nejbližších, známých a fanoušků?
Už když jsem byla aktivní hráčkou, vyzkoušela jsem si, jaké je to být televizní expertkou při finále Fed Cupu. Dokonce jsem si také vyzkoušela, jaké je to moderovat sportovní zprávy na TV Nova s mým přítelem. O to víc mě lákalo vyzkoušet si komentování, a také moderování ve spojení s tenisem. Komentování tenisu mě velmi baví. Ohlasy byly velmi pozitivní a sama vím, že jsem stále na začátku, a že cesta za tím, abych byla úspěšnou a uznávanou komentátorkou, je ještě velmi dlouhá. Já jsem ale bojovník, a když mě něco baví tak, jako je tomu v případě komentování, udělám všechno, co je v mých silách, abych se postupně zlepšovala a mohla divákům a fanouškům tenisu poskytnout to nejlepší.

Co považujete při komentování za nejtěžší a co si naopak nejvíce užíváte?
Nejtěžší pro mě bylo hovořit spisovným jazykem. Snažím se na tom pracovat, ale stále to není stoprocentní. Doufám tedy, že mi diváci nějaké chybičky na začátku odpustí. Na komentování si užívám, že mám s každou hráčkou z okruhu WTA nějakou osobní zkušenost. S každou jsem hrála a s každou jsem trénovala, takže mohu přinést informace, které v současnosti nemůže nikdo jiný poskytnout.

Jste novou posilou tenisové části DIGI Sportu. Jak se zrodila spolupráce a v jakém rozsahu budete v televizi působit?
Spolupráce s DIGI Sportem se zrodila tak, že velký kamarád mého partnera Michal Hrdlička mi vyprávěl o komentování fotbalu na této stanici. DIGI Sport velmi chválil a ze spolupráce byl nadšený. Jeho slova mě tak nadchla, že jsem se prostřednictvím Michala zeptala, zda-li by byl o mě zájem. (smích) Odpověď přišla velmi rychle, já jsem sedla do auta a vyrazila do Bratislavy. Přístup televize a jejich nadšení bylo tak úžasné, že jsem neváhala ani minutu a hned jsme se domluvili na spolupráci. Za tuhle šanci jim velmi děkuji a strašně se těším.

Všechny hráčky osobně znáte a víte spoustu zákulisních informací. Podělíte se o ně i s diváky?
Každý divák chce kromě komentování výměn slyšet také poznatky o všech aktivních hráčkách a všech turnajích. Určitě se diváci dozví nové informace o turnajích, jejích zázemí, jak to tam funguje, a také některé soukromé poznatky o hráčkách.

Na zápasy kterých ze svých bývalých kolegyň se těšíte nejvíce?
Nejvíce se samozřejmě těším na komentování slovenských a českých hráček a doufám, že přineseme nové a zajímavé informace.