Rebelova výchova pokračuje: mentor Štěpánek si v Miami střihne s Kyrgiosem čtyřhru!

- Ivo Horký

Vrací se do akce! Radek Štěpánek doléčil bolavá záda, při tréninkové dřině nabral kondici a na Floridě už pár dní vylaďuje tenisovou formu. Od příštího týdne se ukáže na megaturnaji v Miami. Kromě vlastních výkonů ho tam ale čeká ještě jeden úkol: zkrotit australského rebela Kyrgiose.

Kašle na celý svět a vše si dělá po svém. Zdá se, že australský supertalent Nick Kyrgios, který se teď v Indian Wells rozjel k úžasným výkonům, bere jen pár lidí a ze svých tenisových soků v podstatě jediného: Radka Štěpánka! Dokonce natolik, že si jej přeje za svého kouče.

„Všichni vnímali jeho zájem o to, abych ho trénoval, což mě popravdě u něj zrovna láká. Jeho tým s tím byl za mnou třikrát, ale já říkal: Nezlobte se, dokud hraju, tak to pro mě nepřichází v úvahu,“ přiznává český veterán, který i v 38 letech myšlenky na tenisový důchod zahání jako dotěrný hmyz.

Právě loni v Miami jejich přátelství začalo. Radek o 17 let mladšímu Nickovi radil, když trénink flákal, přede všemi ho sjel, až provinile sklopil uši. A tahle lekce zabrala! Se svérázným Australanem si sedli, i když v přístupu k tenisu byste asi nenašli větší protiklady...

„Přestože on je ještě nepolíbený profesionalitou a vše si dělá vlastně sám, je v podstatě na prahu světové desítky. To jen dokazuje jeho úžasný potenciál. Jenže taky vím, že čas běží a čím dřív se mu podaří to správně uchopit, tím líp pro něj,“ říká. I proto si v Miami zase zatrénují, poklábosí a hlavně spolu budou hrát čtyřhru! Lekce přímo na kurtu při ostrém zápase by měla mít ještě větší účinek. „Měli jsme spolu hrát už Indian Wells, ale návrat jsem posunul. Nechtěl jsem se vracet 80procentní a dohánět vše na turnajích,“ prozrazuje český hráč.

S Vaškem pokračuji

Na letošní sezónu se domluvil do debla s Čechokanaďanem Pospisilem a spolupráce prý pokračuje. „S Vaškem jedeme dál, akorát se nám, bohužel, nezadařilo v Austrálii, což nám zkomplikovalo plány. Moje žebříčkové postavení teď totiž není dost dobré na to, abychom se spolu dostávali do těch největších turnajů, takže aby si on uchránil svůj žebříček, bude muset hrát s někým jiným,“ vysvětluje Radek s tím, že bok po boku se spolu objeví na menších turnajích a grandslamech. „Uvidíme, jak se to pak bude vyvíjet. Já věřím, že zase bude dobře!“