Souboj titánů #36! Federer s Nadalem se vrací o 13 let zpátky

- Jan Havlovic

Vzpomínáte na letošní finále Australian Open? Téměř každý tenisový fanoušek seděl u svého televizního přijímače a hltal každou výměnu tohoto parádního zápasu. V Indian Wells se nyní můžeme těšit na druhý letošní souboj Rafaela Nadala s Rogerem Federerem. Jenom jednou se stalo, že se tihle dva potkali ještě před branami čtvrtfinále. Oba ale slibují, že to opět bude stát za to!

Nadalovi bylo jenom 17 let, když se poprvé postavil světové jedničce Federerovi. Španělský zelenáč tehdy v Miami překvapivě vyhrál dvakrát 6:3. Tak začal v roce 2004 příběh nejsledovanějšího tenisového duelu světa. 36. díl přichází právě teď na turnaji v Indian Wells.

Nad vším se vznáší čerstvá vzpomínka na fenomenální finále Australian Open, které v lednu ovládl Federer. Ani ne po dvou měsících byli tenisoví fanoušci znovu u vytržení – hned po losu v Indian Wells totiž bylo jasné, že na souboj rivalů může v osmifinále dojít znovu.

Oba tenisté podmínky splnili – švýcarský elegán si při cestě turnajem poradil s Francouzem Robertem a Američanem Johnsonem. To Rafael Nadal vyřadil ze hry Argentince Pellu a svého krajana a dobrého kamaráda Fernanda Verdasca.

Hotovo – další „Fedal“ je na světě. Možná jen malá kapka lítosti někomu přišla na mysl – osmifinále, proč tak brzy?

Vždyť 31 z 35 předchozích zápasů připadlo na finále nebo semifinále turnaje. Před čtvrtfinále se oba potkali právě jenom při prvním vzájemném zápase v roce 2004... Indian Wells se tak trochu stalo filmem, kde ty nejlepší scény přijdou na začátku a pak to možná bude trochu nuda.

Ale pořadatelé vůbec můžou tenisovému bohu děkovat, že na tenhle mač dojde. I potom, co Federer s Nadalem nedali soupeřům šanci na Australian Open, se prostě musí žebříčkem těžko prokousávat. 

Tenisté v Indian Wells: Tohle musíme vidět!

„Opravdu hodně se na ten zápas těším a je jedno, kdy se s Rafou potkáme. Já bych měl po výhře na Australian Open hrát celý tenhle rok uvolněně,“ řekl Federer po dvousetové výhře nad Američanem Johnsonem, kterou urval ve dvou tiebreacích.

Oba tenisté vstupují do druhého letošního vzájemného zápasu v odlišných pozicích než v Austrálii. „To, že jsme proti sobě hráli ve finále Australian Open, bylo velkým překvapením pro nás oba,“ připomněl Federer. Tehdy se on i Nadal vraceli na okruh po vleklých zdravotních trablech a vzájemné finále se zdálo být troufalou utopií.

Federer i Nadal ale předváděli tenis světové kvality a jejich velkolepé finále, které nabídlo dech beroucích pět setů, sledoval snad každý tenisový divák na planetě.„Očekávám, že to bude jiné utkání než to v Austrálii. Bude to nervóznější, neboť nyní budeme hrát pouze na dva vítězné sety,“ předpovídá Federer.

Na turnaji v Indian Wells se oba tenisté střetli celkově dvakrát. V roce 2012 se radoval z postupu do semifinále Federer, o rok později vyzrál na svého soka Nadal, který tehdy postoupil do semifinále a nakonec celý turnaj ovládl.

„Myslím, že to bude skvělý zápas. Oba do utkání jdeme fyzicky dobře připraveni, neboť se utkáme „teprve“ ve čtvrtém kole,“ dodal rodák z Basileje.

Souboj dvou tenisových bohů si ostatně nenechají ujít ani ostatní hráči, jak potvrdila třeba francouzská tenistka Garbiñe Muguruzaová: „Budeme tam, tohle chce vidět každý. Všichni mají rádi Rafu, všichni mají rádi Rogera – bude to zase kus tenisové historie na jednom místě.“