Chorvatský future v Poreči, den #1: Jedna dvoumístná šatna se sprchou pro 128 hráčů

- David Schlegel

Cesta každého tenisty, a to i budoucích světových jedniček, začíná na nehostinných futurech. Býti tenistou, to není jen sladký život, spousta peněz a cestování po těch nejzajímavějších místech na světě. Redaktor Tenisového světa a 1622. hráč světa ve čtyřhře Jiří Vachtl vyrazil spolu s kamarádem Antonínem Bolardtem na dva turnaje kategorie futures do Chorvatska. Z jejich cesty vám budeme přinášet pravidelný (video)blog.

Devět set kilometrů dlouhou cestu odřídil ve čtvrtek celou Jiří Vachtl. "Tonda má řidičák zatím jen týden, takže to bylo celé na mě," směje se Vachtl, který právě s Bolardtem vybojoval své jediné body do žebříčku ATP ve čtyřhře na turnaji kategorie futures v Jablonci. Ve dvouhře oba mladíci na své místo na "tenisové mapě" ještě čekají. První bod se pokusí vybojovat právě na turnajích v Poreči a Umagu.

"Je tu krásné počasí, sedmnáct stupňů, tvrdé kurty, fakt jsme byli překvapení. Jirka dostal v tréninku kanára, ale jinak dobré," říká dobře naladěný Antonín Bolardt. Spolu s Vachtlem bydlí v apartmánu asi 500 metrů od kurtu, oba platí dohromady 28 eur za noc.  "Bydlíme sami a apartmán je fakt luxusní," popisuje Jiří Vachtl.

Krátce po osmé se pak oba mladíci dozvěděli, s kým v sobotu změří síly. "Los je docela zajímavý. Já mám nějakou malinu ze Švédska (pozn. aut.: Bolardt hraje s Mikko Malinenem). Kluk, který hraje svůj první zápas na futuru a zatím nemá vůbec profil na ITF. Jsem na to hodně zvědavý. Jirka má Chorvata Boruta Puce, který byl čtyřstý na světě, tak jsem na to zvědavý. Snad nám to vyjde a postoupíme do dalšího kola," hodnotí šance obou mladíků Antonín Bolardt. Kvalifikace čeká i další dva Čechy v pavouku. Filipa Brtnického čeká domácí Andrej Omeragič a Tomáše Frömmela Slovinec Aljaž Fugina.  

"Už jsem tady byl loni a tehdy pořád pršelo, takže jsem s počasím moc spokojený. Areál je padesát až sto metrů od moře, takže tu docela dost fouká. Uvidíme, jak se s tím vyrovnáme, z haly na ten vítr nejsme moc zvyklí. Tonda mi dal ráno kanára, když jsem se do toho vůbec nemohl trefit. Odpoledne jsme už hráli 4:4. Všech 128 hráčů se tu dělí o jednu šatnu, která má velikost 2x2 metry čtvereční a je v ní jediná sprcha. To je fakt neuvěřitelné. V podstatě žádné zázemí tam není, ale těch patnáct kurtů je dobře připravených," glosuje prostředí Jiří Vachtl.

V Poreči se hraje čtyřkolová kvalifikace. Bolardt s Vachtlem mají ambici si zahrát i v hlavní soutěži čtyřhry, ale je otázkou, zda se se svým žebříčkovým postavením do hlavní soutěže dostanou. Jistotu startu v hlavní soutěži má Zdeněk Kolář, který  by měl být na turnaji třetí nasazený.

První vlog Jiřího Vachtla a Antonína Bolardta z Poreče

Video po čtvrtfinálové výhře na futuru v Jablonci, které znamenalo premiérové body pro Bolardta s Vachtlem do světového žebříčku: Bolardt, Vachtl - Franěk, Poláček 3:6, 6:3, 10:6 (říjen 2016):