Futures v Praze: Kolář s Hernychem postupují, Mertl naopak končí

- Daniel Kubelka

Pražský turnaj Futures dnes pokračuje druhým hracím dnem hlavní soutěže. Do hry zasáhnou tři nejvýše nasazení hráči. Postup do další fáze turnaje si v těžké třísetové bitvě vybojoval Zdeněk Kolář, naopak po třech setech skončil Jan Mertl. Program dvouhry pro středeční den uzavřel svým postupem Jan Hernych.

Postup do druhého kola pražského Futures slaví Petr Michnev. Šestadvacetiletý český tenista zvítězil v první sadě zápasu s Němcem Pascalem Meisem v poměru 6:3, ve druhém setu mu za vedení 3:0 jeho soupeř utkání předčasně vzdal. Ve druhém kole čeká na Michneva čtvrtý nasazený hráč turnaje Václav Šafránek.

V souboji s německým soupeřem naopak neuspěl Marek Jaloviec, pro kterého Futures končí již v 1. kole, když Oscaru Ottemu, nasazené sedmičce pražského podniku, podlehl ve dvou setech, 1:6 a 4:6.

Ohlasy Marka Jaloviece po prohře v 1. kole Futures v Praze

 

Postup do druhého kola vybojoval i třetí nasazený hráč turnaje Zdeněk Kolář. Ten se však nerodil vůbec snadno. V duelu s Tomášem Papíkem totiž semifinalista z turnaje Futures v Mostu podlehl 2:6 v prvním setu a utkání musel otáčet, což se mu po vyhraných setech 6:4 a 6:1 také povedlo. Tomáš Papík po zápase neskrýval rozladění. "Měl jsem vyhraný zápas a prohrál jsem. Je to prostě tenis, nevyšlo to. Uteklo mi pár balonů a pak už jsem byl na tom psychicky špatně." uvedl krátce po skončení zápasu smutný tenista. Ani vítěz zápasu Zdeněk Kolář ale nebyl se svým výkonem příliš spokojený a také nezapomněl ocenit výbornou hru soupeře."Tomáš hrál set a půl neskutečně. Já jsem tam jen chodil sbírat balony. Od půlky druhého setu jsem se ale herně zvedl a pak už si myslím, že jsem byl lepší" zhodnotil 348. hráč světového žebříčku duel 1. kola.

Ohlasy Zdeňka Koláře po výhře v 1. kole Futures v Praze

Ohlasy Tomáše Papíka po prohře v 1. kole Futures v Praze

 

Třísetovou bitvu naopak nezvládl další z českých zástupců na turnaji, na divokou kartu hrající Jan Blecha. V zápase se slovenským kvalifikantem Markem Semjanem po boji ztratil první set v tiebreaku, ve druhé sadě ale dokázal svého soupeře přehrát po výsledku 6:4. O osudu utkání tak rozhodl až třetí set a jeho poslední gem, kdy český hráč za stavu 4:5 neudržel servis a utkání nakonec prohrál. "Vůbec se mi dnes od začátku nedařilo. Rychle jsem prohrával 1:5, nevěděl jsem, co se děje. Bojoval jsem, běhal jsem, vracel jsem. Ve třetím setu jsem vedl 2:0, měl jsem šanci, ale koncovka mi úplně nevyšla," zhodnotil Blecha pro něj smolný zápas.

Ohlasy Jana Blechy po prohře v 1. kole Futures v Praze

 

Se třemi sety si neporadil ani zkušený a favorizovaný Jan Mertl, pro něhož se osudným stal střet s chilským tenistou Laslem Urrutiou Fuentesem. Chilan se, podobně jako Mertl, do turnaje dostal skrz kvalifikaci a vzhledem k papírovým předpokladům neměl mít proti Mertlovi příliš šancí. Opět se ale ukázalo, nakolik může být tenis krásným, ale zároveň zrádným sportem. Mertl prohrál úvodní sadu 2:6, a ačkoliv se ve druhé sadě zlepšil a vynutil si rozhodující dějství, tak na Fuentese, cítícího šanci, nestačil.

Urrutia Fuentes byl ve třetím setu stoprocentním ve využívání brejkbolů, proměnil dva ze dvou. Mertl naopak uspěl pouze jednou ze tří pokusů a porážku 3:6, a nečekaný konec v turnaji, odvrátit nedokázal.

"Nemám k tomu moc, co říct. Byla to bída. Snažil jsem se tvořit, ale moc to nešlo. On de facto nekazil, ale to je jeho hra jako by běhat, vracet a nekazit. A to rozhodlo. To není moje hra, abych běhal a vracel, snažil jsem se trošičku tvořit, ale bylo to těžké," řekl po utkání Mertl.

V prvním kole na pražském turnaji končí také Pavel Nejedlý, kterému se nepodařilo pokořit osmého nasazeného Slovince Toma Kočevara-Dešmana, se kterým prohrál 4:6 a 6:7. Nejedlý sice ve druhém setu měl své šance, měl jich spoustu, ale dokázal proměnit jediný brejkbol, což se podařilo také jeho soupeři a v tiebreaku už byl Nejedlý méně úspěšnějším hráčem, když prohrál v poměru 3:7. Kočevar tak potvrdil roli favorita a člena první světové pětistovky.

Ohlasy Pavla Nejedlého po prohře v 1. kole Futures v Praze

Program singlu pro dnešní den uzavřela nasazená jednička Jan Hernych. Největší favorit turnaje si poradil se svým krajanem Matějem Vocelem, jenž startoval v prvním kole díky divoké kartě, ve dvou setech 6:4, 6:3 a už může vyhlížet další souboj s jiným českým tenistou Vítem Kopřivou, který rovněž obdržel do hlavní soutěže divokou kartu.

Hernych během utkání sice nabídl soupeři dva brejkboly, ale ani v jednom případě se Vocel nedokázal prosadit. Naopak jednička pražského turnaje proměnila tři brejkboly a zaslouženě postoupila dál.

"Byl jsem překvapený, že jsem hrál dobře, protože jsem toho moc nenatrénoval. Bolely mě teď záda, tak jsem měl nějakou pauzu a jsem spokojený s výkonem," řekl Hernych po utkání.

Na otázku, jaké má nyní ambice ve chvíli, kdy je po vypadnutí Jana Mertla z turnaje největším favoritem, se nezapřel jeho typický humor. "Tak to bych byl snad i s ním, ne?" Smál se český tenista. "Já, abych řekl pravdu, nemám nějak velké ambice, chci si hlavně zahrát co nejvíce zápasů, protože jsem teďka pauzíroval, takže každý zápas je pro mě dobrý," zvážněl následně.

Ohlasy Jana Hernycha po prohře v 1. kole Futures v Praze

Ohlasy Matěje Vocela po prohře v 1. kole Futures v Praze

1. kolo dvouhry

JAN BLECHA (1133.) - Marek Semjan (SVK, 1024.)  6:7 (3), 6:4, 4:6

PETR MICHNEV (549.) - Pascal Meis (GER, 545.)  6:3, 3:0 skreč Meis

MAREK JALOVIEC (728.) - Oscar Otte (GER, 411.)  1:6, 4:6

JAN MERTL (284.) - Laslo Urrutia Fuentes (CHI, 1057.) 2:6, 6:3, 3:6

TOMÁŠ PAPÍK (751.) - ZDENĚK KOLÁŘ (348.)  6:2, 4:6, 1:6

JAN HERNYCH (281.) - MATĚJ VOCEL (1033.) 6:4, 6:3

PAVEL NEJEDLÝ (780.) - Tom Kocevar-Desman (SLO, 455.) 4:6, 6:7 (3)

Marcel Waloch (AUT, 1457.) - Clement Geens (BEL, 396.) 4:6, 6:4, 1:6

Grzegorz Panfil (POL, 464.) - Lennert van der Linden (NED, 507.) 2:6, 6:4, 6:3

Sebastian Ofner (AUT, 577.) - Hubert Hurckacz (POL, 516.) 2:6, 5:7

2. kolo čtyřhry

JAN BLECHA, PATRIK RIKL - PETR NOUZA, DAVID ŠKOCH 4:6, 4:6


Galerie