Lenka Kunčíková se raduje z největší výhry v kariéře, se Stuchlou touží po stovce

- David Schlegel

Nejcennějšího vítězství své dosavadní kariéry dosáhly Lenka Kunčíková s Karolínou Stuchlou na turnaji ve čtyřhře ve Štrasburku. Na turnaji dotovaném 226 750 dolary postoupily do čtvrtfinále. Vyhrát zápas v hlavní soutěži takto finančně ohodnoceného turnaje se ani jedné z hráček ještě nepodařilo.

"Původně jsme měli hrát se čtvrtou nasazenou dvojicí Bondarenková, Savčuková, ale soupeřky těsně před zápasem odstoupily a nastoupily proti nám náhradnice," líčila ze Štrasburku Lenka Kunčíková. "Bylo to pro nás docela nepříjemné, ale najednou jsme se favoritkami staly my."

Na druhé straně proti českému páru stály najednou Ema Burgičová-Bucková z Bosny a Hercegoviny a Victoria Munteanová z Francie. "Po prvním vyhraném setu na nás přišla jistá nervozita, že by to už dneska mohlo vyjít. Z toho pak pramenilo pár zbytečných chyb a trocha nesoustředěnosti a zápas tak musel rozhodnout až supertiebreak. Ten jsme ale zvládly skvěle," pochvalovala si Kunčíková. Vítězstvím vydělaly obě hráčky 1 468 eur před zdaněním a připsaly si 60 bodů do žebříčku WTA. Ve čtvrtfinále Kunčíkovou se Stuchlou čekají Panovová s Rogersovou.

Češky již před měsícem startovaly na podniku WTA v Istanbulu a v prvním kole byly jen dva míčky od výhry. Nakonec podlehly Rumunce Mituové a Turkyni Soyluové 3:6, 6:3, 9:11. "Na takové zápasy, jako byl ten v Istanbulu, se snažíme co nejrychleji zapomenout. Určitě takhle těsné prohry hodně bolí a ještě když pak víte, že soupeřky vyhrály celý turnaj. Snažíme se z toho poučit a sbírat zkušenosti z každého zápasu," vzpomínala Kunčíková.

Češky už loni startovaly na turnaji nejnižší kategorie WTA ve francouzském Limoges, kde byla dotace 125 000 dolarů. Turnaj, kde hrálo jen osm párů, vyhrála dvojice Barbora Krejčíková, Mandy Minellaová. Kunčíková se Stuchlou tam postoupily do semifinále. "Snažíme se hrát turnaje co nejvyšší úrovně podle toho, co nám společný žebříček dovolí. Turnaj ve Štrasburku je náš pátý turnaj na okruhu WTA," popisuje Kunčíková.

Letos obě přemýšlely ještě o startu v marockém Rabatu, ale nakonec si účast rozmyslely. "Já jsem měla ten týden drobné zranění, tak jsme radši turnaj vynechaly. Jak určitě víte, tenis je hodně finančně náročný sport a vyhodit peníze za letenku a pak nenastoupit na kurt nám přijde zbytečné."

Dvacetiletá Kunčíková s dvaadvacetiletou Stuchlou spolu hrají již tři roky. "Daly jsme se dohromady v Liberci, kde Kája už rok trénovala, když jsem tam já přestoupila. Začaly jsme spolu hodně trénovat a dost jsme se sblížily, až se z nás staly nejlepší kamarádky," přibližuje Lenka Kunčíková. "Po nějaké době trénování jsme si řekly, že pojedeme společně na desítku do Rakouska a zahrajeme si spolu debla. Hned jsme tam turnaj vyhrály a od té doby to začalo. Stala se z nás pevná deblová dvojice."

S Karolínou Stuchlou si dobře rozumí nejen na kurtu, společně také v Praze bydlí. "Náš volný čas trávíme spolu, vlastně jsme spolu pořád. Náš vztah je tak trochu podobný manželství," směje se. "Dost lidí si o nás myslí, že spolu i chodíme, ale opravdu to tak není. Hodně jsme si lidsky sedly a známe se tak dobře, že nám už přijde divné spolu nebýt."

S Karolínou mají i společné zájmy. "Když je čas a nálada, tak se snažíme na turnaji zažít i něco jiného, než být jenom na kurtech a na hotelu. Když máme možnost, tak se jedeme někam podívat a asi jako každé holky máme rády nákupy," zasmála se mladší z dvojice tenistek a pokračovala v odlehčeném tónu: "Čím jsme možná tak trochu výjimečné, je fakt, že se stejně oblékáme jak na kurtu, tak i mimo něj. Snažíme se být sladěné i na players party a tím pádem jsme ve většině času středem pozornosti, což se nám líbí."

Češky mají v první stovce deblistek sedm hráček a brzy se mezi elitu jistě vrátí i Renata Voráčová s Květou Peschkeovou, jejichž kariéry v posledních měsících zastavilo zranění. Na bránu první stovky budou snad brzy klepat i Lenka Kunčíková s Karolínou Stuchlou, kterým nyní patří na světovém žebříčku ve čtyřhře 139. místo. Tak vysoko ještě nikdy nebyly.

Do povědomí českých tenistek vstoupily obě deblistky v loňském roce na turnaji v Nantes dotovaném 50 000 dolary. Tam ve finále porazilzy Voráčovou se Siniakovou 6:4, 6:2. "Na tenhle turnaj vzpomínáme moc rády. Hrály jsme tam super zápasy a porazily velice dobré hráčky. Určitě myslím, že jistý respekt jsme si získaly, holky nás začínají víc znát. Vědí, kdo jsme a že jsme pevná začínající deblová dvojice," říkala Kunčíková.

Češky sice celý turnaj ovládly, ale mají vyšší tenisové cíle. "Finálový zápas proti dvojici Siniaková, Voráčová jsme si hodně užily od začátku až do konce. To, že jsme hrály dobře a vyhrály jsme, je super, ale máme vyšší cíle a turnaje ITF bereme jako součást naší cesty na okruh WTA," vysvětlovala.

S ostatními českými tenistkami se znají. "Vztahy s českými hráčkami máme kladné. Neříkám, že si rozumím s každým, ale tak to je v životě nejen mezi tenistkami. My se víceméně trénujeme samy a více sparingujeme s kluky než s holkami. Je to těžké v tom, že nejsme v žádném větším klubu v Praze, kde ty holky mezi turnaji jsou, ale trénujeme se samy, což má pro mě větší hodnotu, než být ve velkém klubu, kde se někdy nemůžete soustředit jen na tenis, ale rozptylují vás věci okolo."

Lenka Kunčíková je z tenisové rodiny. Její bratr Jan, kterému je nyní třiadvacet let, to dotáhl na 819. místo na světě, její teta Květa Peschkeová byla před pěti lety první na světě ve světovém žebříčku deblistek. "Mamka byla mojí trenérkou do patnácti let a i teď se mi částečně věnuje a jezdí s námi na nějaké turnaje. Brácha už asi na nejvyšší úrovni pokračovat nebude. Je to finančně hodně náročné a konkurence je obrovská. Doufám, že se mi bude dařit a že bude Honza se mnou jezdit jako můj sparingpartner a třeba časem jako trenér," plánovala.

Češky se teprve prokousávají žebříčkem vzhůru, finančně si zatím moc vyskakovat nemohou. "Tak jako u každého začínajícího hráče za námi stojí rodiče, kteří nám vůbec dali možnost se tenisu věnovat a mohou za to, že jsme tam, kde jsme. Mám obrovskou výhodu, že mám v rodině Květu Peschkeovou, která je mým tenisovým vzorem a finanční podporou spolu se strejdou Torstenem. Nějaké sponzory máme, ale podporují nás spíše materiálně. Máme obě rakety od firmy Head a oblečení Sofibella," přiblížila.

Květa Peschkeová spolu s Katarinou Srebotnikovou vyhrála v roce 2011 Wimbledon a byla světovou jedničkou ve čtyřhře. "S Květou trénuju vždy během zimní přípravy na Floridě někdy mezi listopadem a lednem a někdy pak ještě v březnu. Záleží, jaký mám plán a jaký mají plán Květa s Torstenem. Torsten je můj trenér a ve svém volném čase se mně i Káje věnuje."

Kunčíková by jednou s Květou Peschkeovou ráda absolvovala i nějaký turnaj. "Určitě je to můj sen si s tetou někdy zahrát a tajně doufám, že to jednou vyjde. Teď je důležité, aby byla zdravotně fit. A já se musím dostat výš na žebříčku."

Pokud by Češky výrazně uspěly na právě probíhajícím turnaji ve Štrasburku, ještě by si mohly vybojovat účast v kvalifikaci ve Wimbledonu. "Věřte mi, že je to krásná představa a byl by to splněný sen, ale snažíme se zůstat s pokorou nohama na zemi. Co bude, bude a jestli se to podaří teď nebo za rok, pořád by to byl velký úspěch," nestavěla si Kunčíková vzdušné zámky.

Hlavním cílem deblové dvojice pro letošní sezónu je dostat se co nejvýš do stovky. "Singlistky bojují nyní o to, aby se příští rok mohly přihlašovat do debla se singlovým žebříčkem, což pro nás není moc dobře, takže se musíme hodně snažit vylepšit naše postavení."

Obě talentované tenistky ještě nechtějí odepsat ani své singlové kariéry. "Budeme se to snažit nějakým způsobem kombinovat a někdy si zahrát na nějakém menším turnaji pouze singla, ale jako prioritu máme teď čtyřhru a chceme hrát všechny turnaje WTA, na které se se svým žebříčkem dostaneme," dodala Lenka Kunčíková na závěr.