Ke spokojenosti mám daleko, ale sezóna je teprve na začátku, přemítá Jan Mertl

- David Schlegel

Jan Mertl byl dlouhá léta ve druhé stovce světového žebříčku a pravidelně si zajišťoval účast v kvalifikacích na grandslamové turnaje. Předloni si odbyl vítězný debut v Davisově poháru, loni si odbyl taktéž úspěšnou premiéru v hlavní soutěži na turnaji ATP. Na světovém žebříčku ale Mertl klesá. Nyní mu patří až 367. příčka a poslední kvalifikací na grandslam, který si Mertl zahrál, bylo loňské Melbourne.

Do letošní sezóny si pětatřicetiletý tenista dával za cíl vrátit se na místa na žebříčku ATP zaručující start v kvalifikacích na grandslamy. Start do sezóny se mu však zatím příliš nevydařil. "Ke spokojenosti mám daleko, ale beru to tak, že je to začátek sezony," říká Jan Mertl v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Sezónu odstartoval dvěma turnaji v Kazachstánu, kde v Aktobe startoval spolu s pěti dalšími českými tenisty. "Byly to jediné pětadvacítky na začátku sezóny, které se hrály na betonu, tak jsem se tam vydal," přemítal Mertl, který jinak do exotických destinací v posledních letech příliš často za tenisem necestuje. Hned na prvním turnaji se střetl se dvěma Čechy. Nejprve ve druhém kole vyřadil Tomáše Papíka, který ho před rokem a půl porazil v Opavě. Pro Papíka to tehdy bylo největší vítězství v kariéře. "Na ten zápas jsem si nevzpomněl. Je to už dlouho a kdybych takhle měl přemýšlet na každým soupeřem, tak bych se musel zbláznit," usmál se Mertl.

Pak Mertl ve čtvrtfinále v jednom z nejhezčích zápasů turnaje podlehl Václavu Šafránkovi až v tiebreaku třetího setu. Šafránek, který celý turnaj nakonec vyhrál, označil vzájemný souboj za nejtěžší překážku za titulem. "Bylo to o pár míčích, ale v místních podmínkách byl jistější," uznal český tenista.

Ve druhém týdnu se na stejném místě dostal až do semifinále. Do něj postoupil s přehledem, ale tam hladce prohrál se Srbem Petrovičem. I tentokrát podlehl pozdějšímu vítězi. "Druhý týden to bylo malinko lepší, ale žádná hitparáda. V semifinále jsem proti Petrovičovi zdaleka neservíroval tak, jak jsem si představoval. Na servisu byl Srb daleko lepší," hledal rozdíly.

Následovala cesta do Švýcarska, kde ale Jan Mertl vypadl v Oberentfeldenu v prvním kole s katem českých tenistů Nizozemcem Nielsem Lootsmou 4:6 ve třetím setu. Dvaadvacetiletý dlouhán od listopadu vyhrál hned šestnáct zápasů proti Čechům a prohrál jedině třikrát s Petrem Michnevem. I tentokrát Čecha Lootsma zastavil. "Byla to tak trochu loterie. Lootsma výborně podává a na koberci je to s ním těžké. Každopádně jsem mohl hrát lépe," uvedl rodák z Ústí nad Labem.

Druhý turnaj ve Švýcarsku nakonec vynechal, aby mohl startovat v kvalifikaci na challenger v italském Bergamu. Tam však podlehl Petru Michnevovi. "Porážky s Čechy beru stejně jako se všemi ostatními," dodal.

Čtvrtou porážku v řadě si připsal v kvalifikaci ve Vratislavi, kde nestačil na Bělorusa Vasilevského. "Ve Wroclawi to byla jedním slovem katastrofa. Byl tam ultrarychlý povrch a předvedl jsem výkon na úrovni mladšího žáka," lakonicky zhodnotil své vystoupení.

Jan Mertl se potýká se zraněním kolene, který ho dlouhodobě trápí. "Trénuji někdy jednou, jindy dvakrát denně podle pocitu a hlavně podle kolene. To mě trápí čím dál více," postěžoval si bývalý hráč číslo 163.

Teď českého tenistu čekají dva turnaje kategorie futures v Itálii, nejprve v Basigliu a potom v Sondriu. "I potom bych chtěl pokračovat na betonu, ale ještě nemám definitivně vybrané turnaje," dodal na závěr Jan Mertl.