Odběhla od tenisu ke kriketu a zase zpátky. Nyní sahá po titulu!

- Jan Havlovic

Životní turnaj hraje tento týden Australanka Ashleigh Bartyová. Rodačka z Ipswiche vyhrála v Kuala Lumpur šest zápasů v řadě a v neděli dopoledne si zahraje o svůj premiérový titul na okruhu WTA! Její příběh je o to zajímavější, že se ještě před necelým rokem věnovala závodně kriketu...

Bartyová začala s tenisem již v pěti letech a od začátku byla považována za velký talent. Na juniorském okruhu se objevila již v roce 2009, tehdy bylo australské tenistce třináct let. O rok později měla výbornou formu – pyšnila se bilancí 30 výher a dvou porážek. Bartyová se dostala na pozici juniorské dvojky a vše korunovala juniorským titulem na Wimbledonu!

Její strmý kariérní vzestup pokračoval dál! V roce 2012 se dokázala prodrat do světové dvoustovky. V pouhých sedmnácti letech vyhrála na US Open svůj první zápas na grandslamu a společně s Casey Dellacquovou se probojovala až do finále čtyřhry. Titul tehdy australské dvojici sebral český pár Hlaváčková – Hradecká!

Bartyová dostala následně nominaci do australského fedcupového týmu a vše nasvědčovalo tomu, že mladá Australanka brzy pronikne do světové stovky, avšak přišlo rozhodnutí, které nikdo nečekal...

Bartyová přerušila svou tenisovou kariéru, aby se věnovala svému druhému oblíbenému sportu – kriketu. Rodačka z Ipswiche chtěla zkrátka reprezentovat svou zemi a také trávit více času s rodinou. „Je to velmi těžké, když jste na kurtu sám. Myslím, že to je ten pravý důvod, proč mě tak lákal týmový sport,“ přiznává sympatická Australanka.

V kriketu byla vítězka juniorského grandslamu opravdu dobrá. Ve svém týmu Brisbane Heat mezi ostatními hráčkami vyčnívala. Z tenisu měla výborně vypracovanou muskulaturu, skvěle si rozuměla s míčkem a měla velmi dobrý „timing“.

„Nikdy jsem se na hřišti nepotýkala s pocitem osamělosti. Bylo okolo mě vždy deset holek, které mi vždy pomohly,“ vypraví Bartyová, která patřila k nejlepším hráčkám ve svém týmu.

Postupem času si však mladá Australnka začala uvědomovat, že jí tenis opravdu chybí. Jejímu návratu přispěla také Casey Dellacquová, se kterou se potkala na začátku minulého roku v Sydney. „Hráli jsme spolu a já si uvědomila, jak moc mi tenis chybí, obzvlášť hraní s Casey,“ uvedla Bartyová v rozhovoru pro firstpost.com.

Její návrat zkomplikovalo zranění pravé ruky, avšak na začátku letošní sezony už byla v plné síle připravena! V Brisbane sebrala set světové jedničce, Angelique Kerberové a na Australian Open došla až do třetího kola. Pravý vrchol však přichází nyní v Kuala Lumpur.

Zajímavostí je, že právě v hlavním městě Malajsie si zahrála v roce 2013 své první čtvrtfinále na okruhu WTA. Nyní ji čeká velké finále, ve kterém se střetne s Japonkou Hibinovou. Dotáhne Bartyová své tažení do vítězného konce?