French Open bez Šarapovové? Organizátoři grandslamu váhají s udělením divoké karty

- Jan Vojkůvka

Divoké karty se na konto Marie Šarapovové v posledních týdnech jen kupily. Stuttgart, Řím, Madrid... Ale tu nejcennější, na antukový vrchol sezony v Paříži, nejspíš ruská tenistka neobdrží. Organizátoři totiž kvůli jejímu dopingovému trestu prožívají velké dilema.

Vypadalo to na návrat snů. Místo pachtění se za body na turnajích ITF, aby si Maria Šarapovová mohla vybojovat body a žebříček na účast v kvalifikacích na podniky na okruhu WTA, obdržela ruská tenistka několik velmi cenných divokých karet.

Přístup organizátorů se příliš nelíbil kupříkladu Andymu Murraymu, který se tento týden nevybíravě vyjádřil o tom, že by tenisté po návratu z dopingového trestu neměli získavat divoké karty. A přísun vstupenek na turnaj se zastavil i pro hvězdnou Rusku.

Hráčka, který se vrátí v dubnu po trestu za užívání meldonia, se velmi snažila o zisk divoké karty na grandslamové French Open, ale zdá se, že slavný turnaj její žádosti nevyhoví. A to je pro tenistku, která se vrátí po patnáctiměsiční suspendaci bez žebříčkového umístění, prakticky ortel nemožnosti zahrát si na pařížských dvorcích.

„Je to složité. Dáváme přednost tomu, aby se vrátila plně rehabilitována,“ podotkl prezident francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli, pro kterého je v tuto chvíli nepředstavitelné, že by na jeden z největších světových turnajů pozval hráčku krátce po odpykání dopingového trestu.

„Integrita je pro nás hodně důležitá. Nemůžeme najednu stranu zvyšovat množství prostředků, které věnujeme na boj s dopingem, a na druhou stranu dávat hříšníkům divoké karty,“ přemítá Giudicelli.

Definitivní rozhodnutí o udělení divoké karty bude teprve oznámeno a stále je v jednání, kladné vyřízení se však Šarapovové vzdálilo. Pro devětadvacetiletou tenistku to znamená, že jediná cesta na turnaj vede skrz kvalifikaci a na ni dosáhne pouze v případě, že ve Stuttgartu dokráčí do semifinále. Může to být v silách vracející se dvojnásobné šampionky z Roland Garros?

Zdroj: ESPN