Thiem opět šokuje vražedným plánem. Ale vítězí a sní o Roland Garros

- Petr Šístek

Vloni Dominic Thiem zažil průlomovou sezonu. Díky semifinále Roland Garros pronikl do elitní desítky, ale ve druhé polovině roku se fanoušci podivovali nad jeho nebývale nabitým kalendářem. A nutno poznamenat, že po právu. Třiadvacetiletému Rakušanovi na kurtech chyběly síly a nedosahoval očekávaných výsledků. Letos ze svého turnajového tempa neslevil ani v nejmenším, avšak na jeho hře to již není znát. Po triumfu v Rio de Janeiru je opět postrachem favoritů!

Přitom úvod sezony Thiemovi nevyšel zcela podle představ. Jeho sezónním maximem na tvrdém povrchu zůstává čtvrtfinále. A když se chystal do Ria, tak měl za sebou již dvanáct zápasů na pěti turnajích a hrozil mu výpadek z první desítky.

„Turnajový plán byl opravdu šílený. Je to má chyba. Někdy jsou zde osobní důvody, které vás donutí učinit taková rozhodnutí. Například Paul McNamee je turnajovým ředitelem v Sofii, Richard Krajicek v Rotterdamu a Dominic jim vždy přislíbil účast. Navíc má skvělé vzpomínky na loňský turnaj v Riu, tak chtěl hrát i tam. A Acapulco bude čtvrtý turnaj v řadě. Je to otřesný plán,“ vysvětluje nabitý program svého svěřence trenér Günter Bresnik.

Avšak rakouský tenista je schopen zvládat pro jiné hráče vražedné množství turnajů i díky svému kondičnímu trenérovi. Již rok a půl totiž spolupracuje s Alexem Stoberem, který pomáhal i takovým jménům, jakými jsou Pete Sampras, Andre Agassi či Petra Kvitová. „V listopadu 2015 mi Alex sdělil, že je připraven se mnou spolupracovat. Bylo to jedno z nejdůležitějších rozhodnutí v mé kariéře. Do té doby jsem spolupracoval s několika kondičními trénéry, ale nepovažoval jsem to za tolik důležité. Ale od chvíle, co je se mnou Alex, cítím rozdíl. Jsem mu velmi vděčný,“ pochvaluje si Thiem.

O rakouském mladíkovi se také šíří zvěsti, že absolvuje až nelidsky tvrdé tréninky. To potvrzoval i Philipp Kohlschreiber, který měl tu čest si s Thiemem zatrénovat na Tenerife. „Během své kariéry jsem toho viděl už hodně, ale Dominikův tréninkový režim je šílený,“ říkal po dvanáctihodinové přípravě. „V 8 ráno jsme začali běhat, poté jsme si dali kafe a pokračovali jsme v tréninku. Měli jsme ještě přestávku na oběd a skončili jsme až v 8 večer,“ potvrzuje Kohlschreiberova slova Bresnik.

A krutá příprava se Thiemovi nyní vrací. Turnajem v Riu prošel bez ztráty setu a opět má skvělou pozici pro útok na přední pozice žebříčku. „Získat titul je nejlepší pocit, jaký můžete mít. Kvůli tomu trénujete. Odehrál jsem zde pět velmi dobrých zápasů, obzvláště v semifinále a ve finále proti vynikajícím hráčům,“ oplýval Rakušan po triumfu spokojeností.

Titul v Riu ale vyžadoval jeden velmi nestandardní krok. Dominic Thiem se totiž přesunul z evropských hal na jeden turnaj na antuku, aby od tohoto týdne zápolil opět na betonech. „Udělal jsem totéž, co vloni, kdy jsem se s tím vypořádal dobře. V Acapulcu je pomalejší tvrdý povrch s vysokým odskokem, což mi vyhovuje. Není jednoduché cestovat a zvládat časový posun, ale nyní mi nechybí sebedůvěra a cítím se skvěle,“ vysvětloval netradiční rozhodnutí.

„Tímto turnajem jsem získal hodně sebedůvěry, kterou se mi snad podaří udržet i v následujících týdnech, kdy budu hrát na tvrdém povrchu. Mým hlavním cílem ale nadále zůstává antuková sezona a samozřejmě Roland Garros, kde jsem vloni odehrál skvělý turnaj. Prohrál jsem tam s Novakem Djokovičem a musím říct, že jsem nikdy neviděl někoho hrát tak dobře, jako jeho,“ odhaluje aktuálně devátý hráč světa své plány.

Že by se mohl již letos dočkat výrazného úspěchu, potvrzují i slova dalších tenisových osobností. „Porazil Zvereva, Simona a další skvělé hráče. Mohu vás ujistit, že Dominic je mnohem lepším hráčem než vloni,“ hlásí Thiemův trenér Bresink. „V budoucnu může být světovou jedničkou,“ dodává legenda Roland Garros Gustavo Kuerten.