WTA

Dobře rozehraný duel Šafářová k titulu nedotáhla, ve finále v Budapešti podlehla domácí Babosové

- Patrik Lidmila

Lucie Šafářová se na turnaji v Budapešti utkala o svůj první letošní titul ve dvouhře. První set se Češce vydařil, ale další dvě sady již bohužel vyzněly lépe pro Maďarku Babosovou, která tak nakonec celý turnaj před domácím publikem ovládla.

Utkání začala na servisu Timea Babosová, která si jej i přes drobné komplikace podržela. Maďarka začala hrát více aktivně a už ve čtvrtém gemu měla k dispozici brejkbol, který ale Lucie Šafářová odvrátila přímým bodem z podání a nakonec hru i doservírovala. Ovšem další podání si už rodačka z Brna pohlídat nedokázala, když Babosové třemi nevynucenými chybami v řadě nabídla dva brejkboly a hned ten první nejvýše nasazená hráčka turnaje využila.

V následujícím gemu Šafářová zatlačila na soupeřku a odměnou jí byly dva brejkboly. Na jejich proměnění se ani nemusela nadřít, jelikož Babosová jí brejk darovala dvojchybou. Třiadvacetiletá Maďarka od té doby byla na kurtu aktivnější a hned se dostala k dalším třem brejkbolům, ale všechny dokázala Šafářová odvrátit aktivní útočnou hrou. Od té doby si obě tenistky poctivě hlídaly svá podání, během následujících čtyř gemů hráčka na příjmu zaznamenala pouze jeden fiftýn, a tak se šlo do tie-breaku.

V úvodu zkrácené hry byla Šafářová jednoznačně lepší a výměna stran také probíhala za stavu 5:1 pro Češku, ale po ní Babosová zaznamenala tři body v řadě a rázem se dotáhla na rozdíl jednoho bodu. Další drama už Lucie Šafářová nepřipustila a dvěma míči v řadě získala první sadu ve svůj prospěch.

Už v prvním gemu druhého setu Babosová s trochou štěstí prolomila soupeřce podání, jelikož v rozhodujícím okamžiku pomohla Maďarce páska. Všechny ostatní gemy už vyzněly lépe pro podávající hráčku. Nejblíže brejku byla v šesté hře Šafářová, která si ale přes dvě shody nedokázala vypracovat žádný brejkbol. Babosová po celou sadu těžila ze svého velmi přesného servisu a české hráčce toho moc nedovolila. Druhý set tedy vyhrála Maďarka 6:4.

Rozhodující třetí set začal ve stejném duchu jako skončil ten první. Obě hráčky poctivě servírovaly a dělaly minimum chyb. Zlom přišel až v pátém gemu, když se ze zisku podání soupeřky mohla radovat Timea Babosová. Lucie Šafářová bohužel nedokazala najít odpověď na agresivní hru Maďarky, která tak dokonala obrat. Ta navíc sebrala Češce ještě další podání a dostala se do vedení 5:2 a šla podávat na vítězství.

Šafářová zkoušela více riskovat a to jí vyšlo. Prolomením podání ještě zdramatizovala zápas, ale i to nakonec nestačilo, jelikož si nedokázala uhájit následující servis a Maďarce podlehla ve třetím setu 3:6.

Cesta Lucie Šafářové do finále

V úvodním kole Šafářová narazila na Polku Magdu Linetteovou, které sice hned v prvním setu nadělila kanára, ale ve zbytku zápasu se s ní hodně trápila. Rozhodující třetí set navíc dospěl až do tiebreaku, kde na konci dokázala česká hráčka uhrát tři body v řadě a díky tomu tak postoupila do dalšího kola.

Drama z prvního kola si Šafářová vynahradila v kole druhém, kdy hladce prošla přes Tchaj-wanku Su-Wei Hsieh. Zápas netrval ani hodinu a rodačka z Brna se už mohla po vítězství v poměru 6:2, 6:1 radovat z postupu do čtvrtfinále.

Roli favoritky dokázala Šafářová potvrdit i v něm, přičemž narazila na Bělorusku Aljaxandru Sasnovičovou. Bitva, která trvala bezmála dvě hodiny a bylo v ní k vidění deset brejků, nakonec vyzněla lépe pro třicetiletou Češku, která zvítězila v poměru 6:3, 7:5.

V semifinále se Šafářová utkala s Karinou Whitthoeftovou. České hráčce vyšly vstupy do obou setů, ve kterých vždy dokázala soupeřce sebrat podání a získaný náskok si posléze udržet. Výhrou 6:4, 6:3 tak rodačka z Brna postoupila do finále, které ale bohužel nakonec prohrála.