Štěpánek dostal vysněnou hračku a před Laver Cupem vzkazuje Borgovi: Bydlím kousek od O2 areny!

- Ivo Horký

Nezničitelný! Kde by se jiní už psychicky zlomili a své snahy o comeback dávno vzdali, nezmar Radek Štěpánek (38) bojuje dál. Zase vykurýroval bolavá záda, která ho připravila o Davis Cup v Austrálii, a dře na návratu na kurty.

Radku, jste už stoprocentně v pořádku?

Jsem fit, bolesti odezněly! O víkendu jsem začal cvičit, od pondělka trénuji tenis. Ale jedu opravdu postupně, neblázním. I když normálně se vždycky držím hesla »Začít naplno a postupně přidávat«, v tomhle případě musím být opatrný. Dopoledne dělám tenis a fyzičku, odpoledne cvičím pod dohledem fyzioterapeuta. Věřím, že od soboty budu už v plném provozu.

Už víte, co přesně bylo příčinou vašich trablů?

V prvních 21 dnech sezony jsem hrál 16 zápasů, což bylo obrovské sousto. Na Australian Open jsem se už v zápase s Goffinem nechal ošetřovat, cítil jsem, že mi tuhnou záda. Když jsme pak s Luckou Hradeckou dohráli mix, odjel jsem na tři dny do lázní, hodinu za Melbourne. Regeneroval jsem, cvičil jógu, chodil do koupelí, na masáže. Chtěl jsem tělu nějak vrátit, co jsem mu sebral za ty úvodní tři týdny roku.

Jenže to asi nezabralo...

Bohužel... Jakmile začal daviscupový týden, po úterním tréninku jsem dělal odrazová cvičení a pravá noha skoro nereagovala. Spadl jsem na ni jako na pytel brambor! Ukončil jsem trénink, osprchoval se, protáhnul a za hodinu mě chytla záda a bolest střílela do nohy. Dostal jsem injekce, měl den volno, ale když jsem to zkoušel, vždy po půl hodině se potíže vrátily. Nemělo cenu hrát. Nakonec v neděli už jsem nebyl schopný ani dojít na kurty a klukům fandit...

Jak jste pak přežil let domů přes půl zeměkoule?

No, cesta byla hodně strastiplná! Dostal jsem před ní injekci, jenže v Dubaji přestala fungovat. Měli jsme zpoždění už v Melbourne, kde jsme byli 5 hodin v salonku, v Dubaji jsme museli měnit letenky do Prahy. Místo v poledne jsme doletěli v jedenáct večer, ještě tři hodiny jsme tvrdli v Londýně... V úterý jsem hned dostal kaudální injekci, bolest zad povolila, ale pořád se mě drželo to střílení do nohy. Tak mi pod sonem dali přímo do toho místa injekci. Od čtvrtka už jsem byl bez bolesti, ale ten zduřelý nerv se musí oživit. Na to máme vyčleněný tento týden a zatím mám dobrý pocit.

Proboha, vy jste dostával jednu injekci za druhou! Dokážete si vůbec představit, že byste se bál jehly?

No, já nejsem velkej fanoušek injekcí, ale co řekne profesor Kolář, to je pro mě svatý! Ale věřím, že už další nebudou. Víte, mně injekce jako taková nevadí, ale nemusím vidět, jak ta jehla do mě zajíždí... Brrr!

Dostaly by se potíže uplynulých týdnů do Top 10 vašich zranění kariéry?

Vždycky je to o tom, na jak dlouho vás problémy vyřadí ze hry. Já přišel možná o jeden dva turnaje. Takže pokud vše klapne a budu hrát Indian Wells, tak to v mém výčtu bude malé zranění. Navíc v tomto případě nešlo ani tak o zranění, jako spíš o únavu materiálu.

Takže k turnaji v Indian Wells se nyní upínáte?

Já se neupnul k žádnému turnaji, dokud nebudu bez bolesti. Chtěl jsem si zahrát Dubaj, ale to by bylo zbytečné harakiri. Proto vše směřuji k americké šňůře, nicméně může se stát, že se na kurtu nebudu cítit herně stoprocentně a návrat oddálím. Mám letos nahráno, cítím, že herně jsem neztratil. Musím se jen rozdýchat.

Kde v sobě berete ten motor, abyste se pořád vracel?

Síla zvyku? (Smích) Ne, prostě pořád mám motivaci a lásku ke sportu. Stále můžu trápit ty nejlepší – vždyť letos jsem prohrál jen s Djokovičem a Goffinem, hráči Top 10, ostatní kluky jsem porazil. To mi jen ukazuje, že pořád hraju na nejvyšší úrovni, což je motor sám o sobě.

Cítíte při návratu na kurty extra adrenalin?

Když jsem vlezl v pondělí na kurt, byla mě plná hala, měl jsem radost jako dítě, kterému dáte první vysněnou hračku! Ale vydal jsem tam tolik energie, že v úterý už jsem byl pomalejší. Nejdůležitější je kontrolovat emoce, protože když dlouho nic neděláte, tělo vám to pak další den ráno spočítá.

V pondělí navštívil Prahu legendární Roger Federer, aby propagoval zářijový Laver Cup. Nechtěl jste se s ním potkat?

Já byl v pondělí poprvé trénovat. A trénink a cvičení po tak dlouhé době bych nevyměnil za nic! (Smích) Ale samozřejmě jsem vnímal, že tady Roger byl, myslím, že pro propagaci našeho sportu to je úplně jedinečný. Laver Cup bude pro lidi skvělá příležitost vidět nejlepší hráče pohromadě.

Dvě nominační karty rozdávají kapitáni. Jak dobře se znáte s tím evropským – Björnem Borgem?

S Borgem jsem se potkal párkrát ve Wimbledonu, nějaký bližší vztah s ním nemám. Ale kdyby náhodou nevěděl, komu ji dát, tak já nebydlím od O2 areny daleko. (Smích)