Futures v Praze: Kvalifikací prošli Mertl, Krstev, Polánka a Gengel

- Petr Šístek

Soubojem o osm volných míst dnes vyvrcholil kvalifikační turnaj na pražských Spojích. Český tenis zde měl bohaté zastoupení a domácí tenisté se představili ve všech dnešních utkáních s výjimkou jediného. Diváci se také byli svědky tří ryze českých soubojů. O veškerém dění vás Tenisový svět informuje přímo z místa.

Jako první si dokázal vybojovat místo v hlavní soutěži Marek Semjan, který porazil domácího Pavla Štauberta. Ten příčiny porážky hledal především u sebe. "Hodně jsem kazil, uhrál jsem si asi dva servisy, víceméně jsem s to prohrál sám," hodnotil.

Ohlasy Pavla Štauberta po 2. kole kvalifikace

 

Na centrálním dvorci zahájil dnešní program Dominik Süč, který v kvalifkaci plnil roli druhého nasazeného hráče. Dnes ale po zranění vracející se tenista nestačil na Rakušana Marcela Walocha a bude tak muset čekat, zda se v hlavní soutěži neuvolní místo navíc.

Ryze český souboj byl sveden mezi Františkem Polánkou a Filipem Dudou. Polánka minulý týden smutně konstatoval, že má ve finálových kolech kvalifikací špatnou bilanci, ale tu si dnes dokázal mírně vylepšit, když svého o čtyři roky mladšího soupeře porazil ve dvou vyrovnaných setech, a po delší době si opět zahraje utkání o body do žebříčku ATP. "Cílem je určitě přejít přes první kolo, a pak se uvidí," hodnotí své vyhlídky ohledně hlavní soutěže Polánka. 

Ohlasy Františka Polánky po 2. kole kvalifikace

 

Ohlasy Filipa Dudy po 2. kole kvalifikace

 

Dalším českým soubojem byl duel Ondřeje Krsteva a Davida Pultra. Druhý jmenovaný již po včerejším vyhraném úvodním kole v rozhovoru předznamenal, že Krstev oplývá výborným pohybem a bude těžké na něj najít recept. Tato slova se potvrdila a utkání nemělo dlouhého trvání, když Krstev svému o jedenáct let staršímu soupeři dovolil pouze dva gemy. "Věděl jsem, co od něj čekat, měl jsem taktiku, kterou jsem dodržoval po celý zápas, takže to bylo pro mě celkově dobré utkání," zhodnotil spokojený Krstev.

Ohlasy Ondřeje Krsteva po 2. kole kvalifikace

 

Ohlasy Davida Pultra po 2. kole kvalifikace

 

Ryze český souboj se odehrál i na kurtu číslo 6, kde se střetla nasazená jednička kvalifikace - Jan Mertl, s Tomášem Kalužíkem. Mertl potvrdil roli prvního nasazeného a v souboji s Kalužíkem zvítězil ve dvou setech. Rodák z Ustí nad Labem tak splnil očekávání a bez větších problémů postoupil do hlavní fáze turnaje, spokojený však zatím není. "Spokojenost by byla, kdybych tento turnaje vyhrál," nechal se slyšet Mertl po postupu do hlavní fáze turnaje Futures.

Ohlasy Jana Mertla po 2. kole kvalifikace

Ohlasy Tomáše Kalužíka po 2. kole kvalifikace

Postup do hlavní fáze turnaje si zajistil i Marek Gengel, který si poradil po poměrně hladkém průběhu s krajanem Lukášem Vejvarou. Gengel se při rozhovoru pro náš web vrátil k zápasu prvního kola, ve kterém sehrál emočně vypjatou bitvu s Rakušanem Goldsteinerem. "Soupeř byl trochu divný, dle mého na tyto turnaje nepatří," nechal se slyšel mladý tenista, který se zítra utká v prvním kole s Polákem Walkowem.

Ohlasy Marka Gengela po 2. kole kvalifikace

Dnešní zápasy 2. kola kvalifikace

JAN MERTL (284.) – TOMÁŠ KALUŽÍK (1744.) 6:2, 6:3

DOMINIK SÜČ (1000) – Marcel Waloch (AUT, 1636.) 4:6, 4:6 

PAVEL ŠTAUBERT (1518.) – Marek Semjan (SVK, 1024.) 2:6, 4:6

MAREK GENGEL (-) – LUKÁŠ VEJVARA (-) 6:3, 6:2

Laslo Urrutia Fuentes (CHI, 1057.) – Patrik Néma (SVK, 1636.) 6:4, 6:2

FRANTIŠEK POLÁNKA (-) – FILIP DUDA (1563.) 7:6(5), 6:3

PETR HÁJEK (1601.)- Szymon Walkow (POL, 1367.) 1:6, 7:6(3), 3:6

ONDŘEJ KRSTEV (1466.) – DAVID PULTR (1750.) 6:2, 6:0

V Praze byla také rozlosována hlavní soutěž čtyřhry. Nasazenými jedničkami jsou Němci Andreas Mies s Oscarem Ottem, dvojkami pak Zdeněk Kolář s Petrem Michnevem. Společně s Petrem Nouzou se na divokou kartu představí i bývalý 30. deblista světa David Škoch. Kompletního pavouka si můžete prohlédnout v galerii.


Galerie