Barbora Strýcová: Potřebuju přísného trenéra. Muže.

- Martin Moravec

Jako čerstvá třicátnice vstoupí do pražského turnaje Barbora Strýcová, tenistka, jíž aktuálně patří 33. příčka žebříčku WTA. Zkušená reprezentantka došla v loňském ročníku J&T Banka Prague Open do čtvrtfinále a dobrý tenis by ráda hrala také letos. To vše pod vedením nového kouče Tomáše Krupy.

Pražský turnaj odehrajete poprvé jako třicátnice…

… ale žádný velký zlom to pro mě neznamená.

 

Mnoho hráček říká, že se naopak ve třiceti cítí fyzicky i psychicky líp než ve dvaceti. Jak je to u vás?

Ve dvaceti jste svým způsobem pořád dítě a děláte spousty rozhodnutí, které už byste později neudělali. Ale taky se tím učíte a sbíráte zkušenosti. Psychicky se cítím určitě mnohem líp. Snažím se mít nad tenisem nadhled, což mi pomáhá si ho víc vychutnávat. Jistěže to nejde pořád, ale snažím se o to. Fyzicky se cítím jak kdy. Ale je víc dní, kdy se mi z postele vstává těžce.

 

Do Prahy taky přijedete s jiným trenérem než vloni. Roky vás trénoval Jerome Adamec. Proč jste se rozhodla ke změně?

S Jeromem jsme spolu byli tři roky a prošel si se mnou tím těžkým obdobím, kdy jsem se vracela po půlroční pauze. Začali jsme na malých turnajích, já byla 220. na světě a za rok a půl jsme se spolu dostali na dvacáté místo. Takže ta naše cesta byla skvělá, ale zároveň hodně náročná. Jerome mě naučil strašně moc věcí, které si s sebou nesu i teď. Ale na konci toho třetího roku už jsem potřebovala změnu. Už jsme si zkrátka nerozuměli a pokračování by mému tenisu spíš škodilo, než pomáhalo.

 

Jak se pak takový trenér vybírá? Oslovujete vy nebo ti volní oslovují vás?

U nás v Česku se vybírá těžko. Lidí, kteří tenisu rozumí, je asi dost, ale těch, kteří zvednou zadek a budou s hráčkou cestovat celý rok po turnajích, je naopak hodně málo. Vlastně skoro nikdo. U mě to bylo tak, že jsem svého trenéra oslovila. Nevím, jak to dělají jiní hráči, ale mně se ještě nestalo, že by někdo oslovil mě. Možná se mě bojí (smích).

 

Vybrala jste Tomáše Krupu. Je pro vás lepší, když vás trénuje muž?

Pro mě jednoznačně muž. Už kvůli přísnosti, kterou potřebuju.

 

Loni jste byla v Praze ve čtvrtfinále. Je vaším cílem tenhle výsledek překonat?

Můj cíl bude jako vždy – hrát dobrý tenis. Takový, se kterým budu sama spokojená. Samozřejmě chci hrát na domácím turnaji dobře a dostat se daleko, ale uvidíme, jak to půjde. Jedno vím ale jistě: bude to těžký turnaj. Je plný skvělých hráček.

 

Rozšířený rozhovor s Barborou Strýcovou najdete v bulletinu turnaje, který bude k dostání přímo v areálu.