Tenis hraje na půl plynu, přesto vítězí. Přednost má studium, hlásí Pernilla Mendesová

- David Schlegel

Pernilla Mendesová minulý týden téměř bez tréninku vyhrála turnaj ITF v Trnavě. Už dva roky studuje na Ostravské univerzitě a tenis hraje jen, když má čas. "A taky to nesmí být moc daleko," usmívá se Češka, která má také angolské občanství a do svých jedenácti let žila v Portugalsku.

Její otec pochází z Angoly, v Čechách studoval a také se tu zamiloval. "Narodila jsem se v Čechách, ale brzy po narození celá naše rodina odešla žít do Portugalska, kde měl táta lepší pracovní uplatnění," vypráví svůj příběh Mendesová, která má ještě o tři roky staršího bratra. V Portugalsku se mluví stejným jazykem jako v Angole a i celá rodina doma zpočátku mluvila hlavně portugalsky. "Maminka se ale od začátku snažila, abychom se naučili i česky," popisuje s tím, že v rodině už dnes převažuje domluva v českém jazyce.

Matka Mendesové v mládí závodně lyžovala, ale k tomu nebyly v Portugalsku podmínky. Své děti se tak rozhodla dát na tenis. "Brácha už na závodní úrovni nehraje, ale pořád se udržuje v dobré formě. Občas mi ještě dá sparing," směje se.

Do 11 let žila celá rodina v Portugalsku. Tenis byl pak jedním z důvodů, proč nakonec rodina přesídlila do Opavy. "Neměla jsem portugalské občanství a nemohla jsem tak zemi reprezentovat. Od místního tenisového svazu jsem neměla žádnou podporu," přibližuje důvody.

Návratu do Čech Mendesová nelituje. "Z hlediska tenisu to bylo dobré rozhodnutí. Dostala jsem se do reprezentace a měla jsem tu dobrou podporu od Českého tenisového svazu. Zvykla jsem si v Čechách a líbí se mi tu. Ještě ale nevím, kde budu jednou žít. Dovedu si představit i to, že bych žila v zahraničí," popisuje.

Mendesová studuje politickou a kulturní geografii, jasnou představu o svém budoucím uplatnění ovšem ještě nemá. "Ráda bych se věnovala mezinárodním vztahům s tím, že bych ráda uplatnila i znalost cizích jazyků," plánuje si budoucnost.

Dlouho však byl v popředí zájmu Mendesové tenis. Toužila se dostat do první stovky světového žebříčku a dlouho se jí dařilo ranking zlepšovat. "Jak jsem ale stoupala žebříčkem, hrála jsem pořád proti lepším a lepším hráčkám. Zkusila jsem třeba i kvalifikaci na turnaj WTA v Praze (pozn. aut.: v roce 2015 tam prohrála s Katerynou Bondarenkovou 4:6, 2:6). Po čase se začalo ukazovat, že ta cesta bude hodně dlouhá a složitá. Kdybych se věnovala jen tenisu, neměla bych záložní plán a studium se mi nakonec jevilo jako jistější cesta, jak si zajistit živobytí," vysvětluje změnu svých priorit.

V roce 2014 vyhrála čtyři desítky ve dvouhře a jednu ve čtyřhře. V únoru roku 2015 pak vystoupala Mendesová na 287. místo světového žebříčku. Právě v době, kdy byla žebříčkově na svém vrcholu, si podala přihlášku na vysokou školu a v říjnu téhož roku pak nastoupila do prvního ročníku. "Hodně jsem nad tím přemýšlela a těch důvodů, proč jsem se tak rozhodla, bylo víc. Tenis je hodně silový sport a já k němu nemám úplně fyzické předpoklady. Věnovala jsem se hodně fyzičce, ale myslím, že jsem dosáhla svého stropu. I to byl jeden z důvodů, proč jsem se začala soustředit na studium," přemýšlí.

Na jaře a v létě roku 2015 ještě nebyla definitivně rozhodnutá. Definitivně se rozhodla dát přednost studiu ve chvíli, kdy nastoupila v říjnu do školy. "K tomu, abych byla v tenise úspěšná, bych potřebovala konstantní výsledky. Ty jsem neměla a teď už se k přerušení studia kvůli tenisu určitě nerozhodnu, i kdybych vyhrála cokoliv. Ostatně, jedním z důvodů, proč se mi pak začalo více dařit, je ten, že už nejsem pod tlakem. Nemám žádné stresy z toho, že prohraju a hraju uvolněně."

Ještě v červenci 2015 byla krůček od postupu do finále turnaje v Olomouci dotovaném 50 000 dolary, další rok tam postoupila do čtvrtfinále. Už je však smířená s tím, že nejvyšších tenisových met nedosáhne. "Turnaje si vybírám podle toho, jak máme ve škole volno a tak, aby to nebylo dále než 500 kilometrů z domova," dává na vědomí.

I proto je dalším turnajem, který má Mendesová v plánu, až stotisícová Trnava, která startuje v polovině května. "Pokud se dostanu do kvalifikace, ráda bych si tam zase zahrála," usmívá se.

Snem mnohých tenistů je se alespoň jednou podívat na grandslam a zahrát si tam alespoň kvalifikaci. Mendesová byla blízko tomu, aby si zahrála v Melbourne v roce 2015. "Nakonec jsem se rozhodla tam nejet. Zdálo se mi to tehdy jako moc velký risk, takže jsem dala přednost menším turnajům v Evropě," vysvětluje.

Alternativou k singlové kariéře mohla být čtyřhra. Tu však Mendesová hraje minimálně. "Jsem spíše sólový hráč. Nikdy mě nenapadlo, že bych se debly živila. Čtyřhru si zahraju ráda, když mám dobrou spoluhráčku. Třeba v dorostu jsem ráda hrála s Petrou Rohanovou, která se dnes ale věnuje lednímu hokeji (pozn. aut.: hraje ligu žen za Energii Karlovy Vary a také za českou reprezentaci)," vypráví.

Před pěti lety se objevila možnost, že by si Mendesová zahrála za Angolu na olympijských hrách v Rio de Janeiru. "Byla to skutečně čistě teoretická úvaha a nedošlo nakonec ani k jednání s tamním olympijským výborem. Byl to ale jeden z důvodů, proč mi taťka pomáhal získat i angolské občanství," odhaluje zajímavou skutečnost. Angola přitom hrála Fed Cup naposledy v roce 2000, od té doby se nejprestižnější ženské týmové soutěže neúčastní.

I když získala Mendesová angolské občanství, v zemi dlouhodobě žít neplánuje. "V Angole jsem byla na dovolené a bylo to moc pěkné. Žít bych tam ale nechtěla, už jsem zvyklá na evropský styl života. V Angole řada věcí, které tu považujeme za samozřejmost, tak dobře nefunguje."

Tenisová kariéra Pernilly Mendesové je aktuálně tak trochu v pozadí. Přednost má získávání kreditů na vysoké škole. "Vy tomu nebudete věřit, ale poslední sparing jsem měla o Vánocích. Teď po výhře v Trnavě mně napsalo pár holek, že by si se mnou chtělo zahrát... Občas si ale docela dobře zahraju i s těmi dětmi, co trénuju," směje se.

S výhrou v Trnavě absolutně nepočítala. Spíše si troufla na obhajobu loňského čtvrtfinále. I když se totiž nevěnuje tenisu naplno, rozhodně s ním nehodlá končit. "Chtěla bych si ještě udržovat žebříček. Hraju tenis proto, že ho mám ráda a taky je to pro mě dobrý přivýdělek. Už se mu věnuju dlouho a nechtěla jsem tenisu úplně nechat. Když se na turnaji zadaří, je to taková lepší brigáda."

Kromě studia se ještě v Opavě věnuje trénování dětí, ale dělat trenéra na plný úvazek by jí nebavilo. "Dělám tu práci ráda, ale chci se tomu věnovat jen do určité míry. Vypomáhám jednomu trenérovi s tréninky dětí od pěti do osmnácti let."

Tenisové sny už Pernilla Mendesová žádné nemá. Přesto po chvilce přemýšlení jeden cíl z rukávu vysype. "Možná bych nejradši vyhrála mistrovství České republiky. To lidi hodně sledujou," dodává na závěr hráčka, která na mistrovství republiky v Ostravě již dvakrát triumfovala.

Pernilla Mendesová po vítězství ve finále singlu ITF v Trnavě nad Michaelou Hončovou 6:2, 6:7(2), 7:6(4)- únor 2017

Pernilla Mendesová po výhře v semifinále singlu ITF v Trnavě nad Vendulou Žovincovou 6:2, 6:3 - únor 2017

Pernilla Mendesová po výhře ve finále dvouhry MČR 2016 v Ostravě nad Karolínou Stuchlou 7:5, 6:2 - srpen 2016

Pernilla Mendesová po výhře v osmifinále na turnaji ITF v Olomouci nad Emou Burgičovou Buckovou 2:6, 7:5, 6:3 - červenec 2016