Musí si zvyknout, řekla Jankovičová ke Cañasovi. Nový kouč ji provedl první kvalifikací po třinácti letech

- Jan Vojkůvka

Vody dlouho nepoznané musela překonat o víkendu Srbka Jelena Jankovičová, která se po dlouhých 13 letech podívala do kvalifikace na turnaji WTA. Uspěla, ale v prvním kole hlavní soutěže padla. Přesto Jankovičová, která angažovala nového kouče, bere turnaj v Dauhá jako úspěšný.

Bývalá světová jednička neprožila ideální sezonu 2016 a v té letošní opět okusila, jaké to je, když musíte bojovat mimo hlavní soutěž.. Poprvé od roku 2004 musela naskočit do kvalifikace.

Ač Jankovičovou vyřadila v prvním kole Pavljučenkovová, v kvalifikaci dokázala porazit Japonky Hibinovou s Ozakiovou a také Bulharsku Pironkovou. „Je skvělý pocit se kvalifikovat,“ řekla v rozhovoru pro sport360.com. „Nyní vím, jak je to těžké a co si to vyžaduje,“ podotkla ke své kvalifikační pouti.

„Musíte vyhrát tři zápasy, což není snadné, a všechny hráčky hrají dobře a bojují. Jsem ráda, že jsem mohla hrát v kvalifikaci, protože jsem nebyla na turnaj přihlášená a dostala jsem divokou kartu. Chci poděkovat, že jsem dostala tuto příležitost,“ řekla brzy dvaatřicetiletá hráčka.

Propad žebříčkem po minulé sezoně se prozatím zastavil na 50. místě a Jankovičová věří, že může jít opět nahoru. Za tím účelem ostatně angažovala bývalou světovou osmičku Guillerma Cañase na pozici trenéra. Argentinec Cañas skončil s profesionálním tenisem v roce 2009 a patřil ve své době k širší špičce. V roce 2005 se dokonce dostal na osmé místo světa, ač jeho maximem na grandslamových turnajích byla tři čtvrtfinále na French Open. Kariéru zakončil se třemi titulu z okruhu ATP.

„Je to nová spolupráce, začali jsme vlastně tento týden a pracovali jsme spolu jen pár dní před turnajem. Je to nový vztah, nová idea, něco nového kvůli změně. Uvidíme, jak to půjde,“ vysvětlila situaci ohledne nového kouče. „Hledala jsem nového trenéra a on byl dostupný. Přes mého agenta jsme se domluvili, že to zkusíme a uvidíme.“

Pro Cañase přináší role trenéra ženské hráčky věci dříve nepoznané. Kromě odlišných stylů je tu také možnost chodit v průběhu utkání na kurt, což původně nového kouče Jankovičové zaskočilo. „Není moc s tímto pravidlem obeznámen, protože v mužském tenisu to nemají. Takže, když jsem mu řekla, že máme možnost využít koučování na dvorci, divil se. 'Jak to funguje, jak často můžu na kurt?'“ Smála se Jankovičová.

„Zvykne si na to, je to docela v pohodě. Ale myslím, že to chce čas a potřebuje si zvyknout na ženský tenis, naše pravidla a způsob, jakým pracujeme,“ dodala finalistka US Open z roku 2008.