Tenis hraje pro zábavu, soutěživost mu však nechybí. Nyní se Pultr pokusí projít do hlavní soutěže

- Jan Vojkůvka, Jakub Mezlík, Jan Havlovic

Na tenisovém okruhu nikdy příliš neprorazil, na turnajích ITF se sice v minulé sezoně dostal do druhého kola, ale nikdy nepatřil k těm, kteří by se tenisem mohli živit. Přesto David Pultr spojuje lásku k tenisu s touhou hrát v konkurenci nejen českých soupeřů. A v Praze postoupil do druhého kola.

Devětadvacetiletý David Pultr dokázal uhrávat solidní výsledky na okruhu ITF ve čtyřhře, v níž si po boku Marka Michaličky dokonce připsal v roce 2013 titul na jednom z českých turnajů kategorie Futures. V jednu dobu dokonce figuroval v sedmé stovce světa mezi deblisty, ale v singlu se mu nikdy tolik nedařilo.

Patří k těm tenistům, pro které je hraní zápasů zejména radostí ze hry a ze soutěžení a tomu odpovídají i jeho ambice. “Nějaké velké ambice nemám, ale baví mě to, takže si užívám každý zápas, který můžu hrát,” řekl Pultr v rozhovoru pro Tenisový svět.

V prvním kvalifikačním kole mu byl soupeřem Norbert Tadyszak z Polska, teprve sedmnáctiletý mladík, kterému příliš utkání nesedlo a z pražského turnaje odjíždí s debaklem 0:6, 0:6. Dle Pultrových slov byl polský mladík hodně ovlivněn počasím, které tenisu příliš nepřálo. "Bylo to rychlé, vůbec jsem to nečekal. Soupeř byl naštěstí asi slabší, mladej kluk, který nebyl vůbec mentálně ready na tyhle podmínky, mi přišlo. Vůbec se na to nepřipravil, strašně kazil a mně stačilo jenom dát balón do hřiště a prakticky mi to celé odevzdal. Takže ani nevím, jestli jsem hrál dobře nebo ne."

Že by si však Pultr liboval v podobných podmínkách se také říct nedá a jak podotýká, raději hraje v letním počasí. "Mně osobně tohle moc nevyhovuje, ale to asi nikomu. Je zima, neletí mi to, hodně se nadřu. Už nemám takovou fyzičku, takže je to těžší. Mám radši, když je teplo, hezký počasí a je to takové pozitivní," usmívá se.

Aktuálně stále figuruje na žebříčku, konkrétně na 1750. místě, což je díky jeho loňskému postupu do druhého kola na turnaji v německém Karlsruhe. A tak ač nemá velké ambice, do hlavní soutěže by se rád podíval.

"Rád bych samozřejmě postoupil. Teď hraju s mladým Krstevem, který hraje velice dobře, dvakrát mě porazil, tak udělám všeho pro to, abych vyhrál,” doufá Pultr, který by osmému nasazenému Krstevovi rád přichystal nepříjemné překvapení. Moc dobře však ví, že v osmnáctiletém talentu se skrývá velký potenciál a cesta do hlavní soutěže tak bude více než trnitá.

“Dobře se hýbe, slušný forhend, celkově hraje velice solidně,” vypočítává silné stránky Krsteva. “Myslím si, že na servisu není až tolik nebezpečný, takže dá se vracet, přestože je levák. Bojuje, ale záleží, jak na tom bude taky mentálně. Párkrát jsem ho viděl hrát, že některé zápasy vypustil, ale teď měl nějaké dobré výsledky, co jsem viděl. Takže určitě je to dobrý hráč, perspektivní,” upozorňuje.

Utkání Davida Pultra s Ondřejem Krstevem bude součástí pondělního druhého kola kvalifikace.