Titul ze dvouhry i čtyřhry na jednom turnaji? V moderní éře naprosto výjimečná událost

- Jiří Vachtl, David Schlegel

Alexander Zverev se svým úspěchem na turnaji v Montpellier, kde vyhrál dvouhru a spolu se svým bratrem i čtyřhru, dostal do vybrané společnosti tenistů, kteří dokázali na jednom turnaji triumfovat ve dvouhře a současně i ve čtyřhře. V moderní éře tenisu se jedná o velice raritní událost. Za posledních pět let jsme byli svědky pouze čtyř takovýchto triumfů. Ve srovnání s triumfy Martiny Navrátilové, Johna McEnroea nebo Margaret Courtové se však jedná jen o malá vítězství. V následujícím článku vám některé z těchto triumfů připomeneme.

ATP turnaje

V posledních pěti letech triumfovali v obou disciplínách najednou pouze čtyři hráči. Tím posledním komu se to před Zverevem povedlo byla bývalá světová jednička Australan Lleyton Hewitt, který triumfoval v americkém Newportu. Tento americký turnaj jako by byl těmto raritním událostem nakloněn, protože právě zde slavil Nicolas Mahut oba tituly o rok dříve. Předtím se to ještě povedlo Michailovi Južnému, který se radoval v Záhřebu.

Tituly ve dvouhře i čtyřhře na jednom turnaji ATP za posledních pět let:

2017 Montpellier - Alexander Zverev

2014 Newport - Lleyton Hewitt

2013 Newport - Nicolas Mahut

2012 Záhřeb - Michail Južnyj

Newport 2014, Lleyton Hewitt

Turnaj v Americkém Newportu se hraje na trávě týden po Wimbledonu. Hewittovi se na zeleném pažitu vždy dařilo, vždyť je to čtyřnásobný vítěz ATP turnaje v Queens Clubu, který se hraje jako generálka na Wimbledon. Samotný nejslavnější turnaj světa dokázal Australan také vyhrát. Stalo se tak v roce 2002, kdy ve finále porazil Davida Nalbandiana.

Australanovi patřilo v roce 2014 až 48. místo na světovém žebříčku a jeho kariéra se už blížila ke svému konci. Rodák z Adelaide však vzepjal své poslední síly a naposledy vyhrál titul na své oblíbené trávě. Ve finále svedl obrovskou bitvu s Ivo Karlovičem. Chorvatského servismana nakonec udolal až 7:3 v závěrečném tiebreaku třetího setu. S krajanem Guccionem pak vyhrál i soutěž ve čtyřhře, když za celý turnaj neztratili ani set. Jednalo se o poslední Hewittovi tituly v obou disciplínách.

Newport 2013, Nicolas Mahut

Francouzský tenista v roce 2013 vypadl na Wimbledonu už ve druhém kole, když ve třech setech podlehl Španělu Robredovi. Turnaj v Newportu tak byl pro tohoto specialistu na travnatý povrch jasná volba. Před turnajem mu patřila až 124. příčka světového žebříčku. Jenže Francouz předvedl v Americe neuvěřitelnou jízdu, při které cestou do finále neztratil ani set. V něm se pak utkal právě s Lleytonem Hewittem, kterého dokázal ve třech setech udolat. Čtyřhru dokázal vyhrát s krajanem Rogerem-Vasselinem. Po turnaji se pak posunul na 75. místo světového žebříčku.

Záhřeb 2012, Michail Južnyj

Ruský tenista vstupoval do chorvatského turnaje jako třetí nasazený. První dvě kola zvládl bez větších potíží. Ve čtvrtfinále pak svedl obrovskou bitvu s domácím Ivo Karlovičem, kterého porazil po setech 7:6(10), 3:6 a 7:6(6). V následném semifinále hladce porazil Němce Berrera. Ve finále se pak utkal se Slovákem Lukášem Lackem, kterému povolil pouze 5 her a zaslouženě se tak radoval z titulu.Ve čtyřhře se pak radoval z triumfu po boku Kypřana Marcose Baghdatise.

Grandslamové turnaje

Na turnajích velké čtyřky se jedná ještě o něco raritnější událost. Naposledy se tak stalo v roce 1987, kdy Martina Navrátilová triumfovala v obou disciplínách na US Open. V témže roce se jí to povedlo i na slavném Wimbledonu. Rodačka z Řevnic je v tomto ohledu i celkovou rekordmankou, neboť obě dvě disciplíny na stejném grandslamu vyhrála celkem jedenáctkrát! V open éře se mezi muži povedlo něco podobného pouze Johnu McEnroeovi, který takto triumfoval naposledy ve Wimbledonu 1983. Americký bouřlivák tímto způsobem vyhrál celkem čtyři grandslamové turnaje. 

Problém současného tenisu je, že nejlepší tenisté na grandslamech čtyřhru nehrají. Poslední hráč, který se stal světovou jedničkou ve dvouhře a dokázal vyhrát grandslam i v deblu, byl Lleyton Hewitt. Ten v roce 2000 vyhrál čtyřhru na US Open s Bělorusem Maxem Mirným, o rok později na stejném místě vyhrál dvouhru a v listopadu 2001 se stal světovou jedničkou ve dvouhře.

Před open érou

Jako z jiné planety v tomto ohledu působí výkony Australanky Margaret Courtové, která dokázala ovládnout všechny disciplíny, ve kterých mohla startovat – dvouhru, čtyřhru i mix. Australské legendě, po níž je pojmenován třetí největší dvorec na Australian Open, se tato senzace povedla celkem pětkrát! Třikrát na domácím Australian Open, jednou na French Open a naposledy roku 1970 na US Open. Mezi muži se pak Courtové dokázal přiblížit pouze Bobby Riggs, který v roce 1939 vyhrál na Wimbledonu taktéž všechny soutěže. Od dob Margaret Courtové se to už nikomu nepodařilo zopakovat a s ohledem na dnešní fyzickou náročnost tenisu je taková možnost prakticky vyloučena. 

Česká stopa

Jinak není bez zajímavosti, že čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek dokázali v minulosti na právě probíhajícím turnaji v Rotterdamu vyhrát dvouhru i čtyřhru, ale ani jednomu se to nepodařilo ve stejném roce. Posledním Čechem, kterému se to podařilo, byl v listopadu roku 1998 v Mexiko City Jiří Novák. Ten vyhrál ve finále dvouhry nad Belgičanem Xavierem Malissem a v deblu triumfoval s Davidem Riklem.