Davis Cup? Sen, ke kterému mám velmi daleko, svěřil se Petr Michnev

- Štěpán Hladký

Sedmadvacetiletý rodák z Ostravy během loňské sezony vylétl žebříčkem o více než tři sta míst vzhůru. Během prosincové extraligy zaznamenal životní skalp Karena Chačanova, 53. hráče světa, a nyní se svým typicky svědomitým přístupem dělá maximum pro to, aby se nadále zlepšoval. O úvodu letošní sezony, dalších plánech i svých snech se Petr Michnev pro Tenisový svět rozpovídal v exkluzivním rozhovoru.

Sledoval jste Fed Cup? Co říkáte na utkání se Španělskem?
Fed Cup jsem sledoval, holky hrály výborně. Obdivuji, jak se dokáží porvat s rolí favoritek a zvládnout to před početným domácím publikem. Když si člověk uvědomí, jak obrovská je to zodpovědnost, a tím pádem i nápor na nervy, tak nezbývá, než před jejich neskutečnými výsledky v posledních šesti letech smeknout.

Jakou motivací je pro vás Davis Cup? Pokud by skončili Berdych se Štěpánkem, tak by již mnoho českých hráčů před vámi nezbývalo...
Zahrát si Davis Cup je pro mě snem, ke kterému mám velmi daleko. Na to, jaká jsme malá země ve středu Evropy, máme hodně skvělých tenistů. I proto je pro mě reprezentace privilegiem, kterému se dostane jen vyvoleným.

Jak jste spokojen se začátkem sezony?
Začátek sezóny byl docela dobrý. Hrál jsem dva turnaje v Německu. První byl turnaj kategorie futures, druhý byl challenger. Na futuru ve Schwieberdingenu jsem se dostal do semifinále, kde jsem prohrál až v tiebreaku třetího setu s Jevgenijem Karlovským. Myslím si, že na začátek sezony to byl docela dobrý turnaj. Challenger v Koblenzi byl trochu horší, tam se mi úplně nedařilo. Ve druhém kole kvalifikace jsem vypadl s Polákem Michalem Przysiężným. Na první dva turnaje to ale nebylo špatné, jenže potom jsem měl drobné problémy s břišními svaly. Rozhodl jsem se tak odhlásit z turnaje v Nusslochu a vrátit se z Německa domů. Teď už je to ale opět lepší a já jsem rád, že můžu trénovat naplno.

Proti Karlovskému jste v Německu vyhrál první set a ve druhém jste za stavu 6:5 servíroval na vítězství. Nakonec jste ale zápas prohrál. Nepadla na vás trošku deka?
Je to možné. Byl to byl zápas, který jsem měl výborně rozjetý. Na vítězství jsem servíroval s novými míči, takže to v podstatě záviselo již pouze na mně. V tom gemu jsem ale bohužel udělal dvě dvojchyby. Přitom šlo o mé první dvojchyby v utkání. Hrál jsem také přes dva druhé servisy, což mě určitě položilo, i když jsem se snažil bojovat až do konce.

S Jevgenijem Karlovským jste prohrál 7:6(4), 6:7(5), 6:7(5). Co chybělo k tomu, abyste vyhrál?
Možná dva, tři míčky, které jsem měl zahrát úplně jinak. V tiebreaku jsem dostal za stavu 5:4 výbornou nahrávku po druhém servisu, ale samotného mě to trošku zaskočilo, takže jsem poslal míček kousek vedle. Kdybych zvýšil na 6:4, tak věřím, že bych to nějak dohrál, ale kdyby ve sportu bohužel neplatí. Byla velká škoda, že jsem míček nepodržel déle ve hře.

Se stejným soupeřem jste se potkal i na challengeru v Budapešti. Tam byla porážka o poznání výraznější, zápas skončil 3:6, 1:6…
V Budapešti jsem ještě nebyl stoprocentně fit a moje hra tomu odpovídala. Necítil jsem se úplně dobře a v podstatě jsem neměl co hrát. V tom zápase jsem vůbec neměl šanci.

Jaký je váš následující program?
Teď mám naplánované dva challengery v Itálii a v Polsku. Potom bych rád objel nějaké turnaje futures, ale ještě sám pořádně nevím, kam pojedu. Na výběr toho je hodně – Itálie, Francie či Portugalsko, takže se teprve rozhodnu.

Nyní se v atletické hale ve Vítkovicích věnujete fyzické přípravě. Jak na tom jste?
Zrovna jsme se s mým kondičním trenérem Alešem Dudou bavili o tom, že to není ideální. V prosinci jsem byl připravený mnohem lépe. Snad se to ale podaří postupem času napravit. Když budu makat a vydrží mi zdraví, tak věřím, že to doženu hodně rychle.

Petr Michnev hodnotí úvod sezóny 2017