Grandslam zůstává mým cílem, hlásí Berdych z Rotterdamu. Inspiraci hledá u Federera

- Jan Vojkůvka

Více než tři týdny po těžké porážce na Australian Open se Tomáš Berdych vrací do kolotoče turnajů. Na turnaji v Rotterdamu patří, jako čtvrtý nasazený, k širšímu okruhu favoritů, v hlavě ho však stále trápí myšlenky na nepovedený úvodní grandslam sezony, kde ve třetím kole neobstál v souboji s Rogerem Federerem.

„Byl to pro mě trochu podivný zápas,“ řekl Berdych v rozhovoru pro oficiální stránky ATP. To se již nacházel v dějišti turnaje v Rotterdamu, kde v roce 2014 zvítězil a o rok později prošel do finále. „Způsob, jakým hrál, byl neuvěřitelný. Hrál jsem s ním už mnohokrát, až se mi chce říci, že hrál nejlepší tenis, jaký jsem od něho kdy viděl,“ řekl na adresu Federera, který v Melbourne dokráčel až k osmnáctému grandslamovému titulu.

Ve třiadvacátém vzájemném měření sil prohrál český tenista 2:6, 4:6, 4:6 a po celý zápas nedokázal najít účinný recept na hru švýcarské hvězdy. „Tím, jak hrál, mě dostával pod velký tlak. Od prvního míčku jsem byl v defenzivě. Nevěděl jsem, jak mám hrát. Buď trefil vítězný míček nebo minul, nebylo nic mezi tím. Takže je pro mě těžké říci, jestli jsem hrál dobře nebo špatně,“ nachází i s odstupem času jen superlativy pro Federerovu hru. Jak sám podotkl, všechny výměny byly jen o Federerovi, ne o něm samotném.

„Po zápase jsem věřil, že to může celé vyhrát. Nakonec také ano. Myslím, že on je jediný, kdo něčeho takového může dosáhnout. Po šestiměsíční přestávce se vrátit a vyhrát. Byl jeho první turnaj a vyhrál ho. Je to úžasné,“ uvádí český tenista.

Stále se mohu zlepšovat
Zatímco pětatřicetiletý Švýcar podle Berdycha snad vůbec nestárne, o čtyři roky mladší Čech věří, že ještě má prostor k tomu, aby se zlepšoval. Pod vedením Gorana Ivaniševiče a Luky Kutanjace se snaží pracovat na svém návratu do první desítky a vybojovat největší sportovní ocenění své kariéry. Stále touží po grandslamu.

„Mým cílem zůstává vyhrát grandslam. Všechno ve své hře mám, ale potřebuje se to sejít najednou a na dva týdny. Federer našel způsob, jak hrát dobře a vyhrát,“ přemítá Berdych, jenž by rovněž chtěl najít recept, jak se dostat na dva týdny do vrcholné formy, kdy by vše klapalo na výbornou.

„Od chvíle, co jsem se vrátil po zranění a nemoci, tak pracuji na svém pohybu na servisu. Zatím to sice není dlouho, ale funguje to,“ věří dvanáctý hráč světa. „Párkrát jsem to zkusil i v Austrálii, ale příliš tam foukalo. Zkoušel jsem servírovat méně předvídatelně, což by bylo dobré pro mě a ne pro soupeře. Goran se také snaží, abych se více tlačil na síť,“ vypočítává změny ve své hře.

Konec kariéry? V nedohlednu
S neustálým zlepšováním procesů přípravy a dodržováním zásad zdravé výživy a kvalitního odpočinku, se výrazně prodlužuje dlouhověkost profesionálních sportovců. A nejinak je tomu v tenisovém světě. Důkazem budiž Radek Štěpánek nebo právě Roger Federer. Změny vidí i Berdych, který i přes pokročilejší věk, kdy by se mohl už počítat mezi veterány, stále věří, že to nejlepší může mít teprve před sebou.

„Dřív, když některý z hráčů dosáhl 31 nebo 32 let, mohla to pro něho být jedna z posledních sezon. Ale teď tomu tak není,“ upozorňuje český tenista. „Tenis na nejvyšší úrovni má hráče s vlastními týmy a fyzioterapeuty. Hodně to pomáhá a prodlužuje kariéry. Hráči si vybírají více přestávek mezi turnaji a to také pomáhá k prodloužení kariéry. Doufám, že mohu hrát v budoucnosti svůj nejlepší tenis,“ přeje si.

Turnaj v Rotterdamu, kterým vyplňuje prostor před cestou do Spojených států na turnaje Masters, zahájil Berdych soubojem s Rumunem Mariusem Copilem, kterého porazil ve dvou setech 7:6, 6:4.