Po zranění konečně zpátky. Pegulaová přejela přemožitelku Martincové a odhalila, co ji trápilo

- Jan Vojkůvka

Světová pětka Jessica Pegulaová v úterý ve svém prvním zápase od poloviny dubna předvedla výkon, jako by dva měsíce vůbec neabsentovala. V prvním kole Libema Open v nizozemském Hertogenboschi deklasovala za 58 minut třicetiletou Aljaksandru Sasnovičovou, kvalifikační přemožitelku Terezy Martincové, 6:2, 6:2. Po utkání přiznala, že se potýkala se zraněním žeber, kvůli čemuž vynechala v podstatě celou antukovou část sezony.

Pegulaová nehrála zápas od chvíle, kdy před dvěma měsíci dovedla Spojené státy k vítězství v kvalifikaci Billie Jean King Cupu. Pegulaová si totiž na jaře přivodila zranění žeber a byla nucena vynechat evropskou antukovou sezonu, a to včetně tisícovek v Madridu a Římě a grandslamového Roland Garros.

Třicetiletá Američanka, která je považována za nejbohatší tenistku světa, jelikož je dcerou miliardáře Terryho Peguly, jenž je majitelem profesionálních organizací v NHL či NFL, se přitom před zraněním dostávala do zajímavé formy. Došla do čtvrtfinále na tisícovce v Miami, pak otevřela antukovou část sezony postupem do semifinále v Charlestonu a následně dovedla Spojené státy do finálového turnaje BJK Cupu.

Právě po BJK Cupu se ale přetrvávající bolest v žebrech výrazně zhoršila. Nejen, že kvůli bolestem nemohla pořádně spát, ale namáhavé a bolestivé bylo i dýchání. Po vyšetření magnetickou rezonancí a několika návštěvách lékařů bylo Pegulaové diagnostikováno podráždění chrupavky v hrudním koši. Pegulaovou pak lékaři léčili způsobem, který se využívá při léčbe únavové zlomeniny.

A tak postupně odvolávala jeden turnaj za druhým a s návratem na kurty tolik nespěchala. Své důvody pak vysvětlila v rozhovoru pro oficiální stránky WTA. „Je to prostě takový bláznivý rok, do kterého se vtěsnala olympiáda. S mou hrou budu raději připravená na trávu a zbytek sezony na tvrdém povrchu, než abych se snažila vrátit ještě na antuce a necítila se dobře. Proto jsme šli na jistotu,“ odhalila, proč nakonec vynechala i Roland Garros.

„Trénovali jsme, jako bych měla v Paříži hrát, ale bylo to trochu moc brzy,“ pokračovala Pegulaová. „Už několik týdnů jsem zdravá a kdyby Roland Garros začalo o týden později, určitě bych tam byla,“ dodala.

Od diagnózy svého zranění měsíc netrénovala údery, až v polovině května začala zase pomaličku trénovat. Postupně tréninkové dávky navyšovala a dostala se do staré formy. To pak bylo důvodem, proč v Hertogenboschi Sasnovičovou deklasovala dvakrát 6:2 a postoupila hladce do osmifinále.

„Hodně jsem trénovala pohyb po kurtu, proto jsem v prvním utkání neměla pocit, že bych tak dlouho nehrála zápas. Už se mi to stalo, že jsem si dala pár týdnů pauzu a první týden po návratu byl těžký a člověk se cítil hrozně špatně. Ale tentokrát jsem se cítila docela dobře,“ měla radost.

V osmifinále si nasazená jednička zahraje se Srbkou Aleksandrou Kruničovou.