Zvládne další výzvu? Alcaraz může už v Austrálii překonat Nadalův rekord

- Marek Bartošík

Carlos Alcaraz má v pouhopouhých 21 letech už grandslamový titul z každého povrchu. Po US Open 2022 a Wimbledonu 2023 se španělský bojovník radoval z triumfu i na letošním Roland Garros. Tím se zároveň přiblížil k zisku kariérního grandslamu, schází mu jen vavřín z Australian Open.

Dosud nejmladším tenistou, který v open éře zkompletoval kariérní grandslam, se stal na US Open 2010 čtyřiadvacetiletý Rafael Nadal. Zdálo se, že tento rekord vydrží v historických tabulkách dlouhá léta. Nyní je ale Nadalův krajan Carlos Alcaraz blízko tomu, aby tento zápis změnil.

Trojnásobný grandslamový vítěz Alcaraz nenechává nikoho na pochybách, že má našlápnuto k opravdu pompézním výkonům. Na turnajích velké čtyřky už v počtu trofejí dohnal Andyho Murrayho a Stana Wawrinku, na rozdíl od nich navíc triumfoval na všech třech površích (antuka, tráva, tvrdý povrch).

V grandslamové sbírce mu schází ještě Australian Open, kde startoval zatím třikrát. V roce 2021 postoupil do druhého kola, o rok později pronikl do třetí rundy. Loni kvůli zranění v Melbourne Parku chyběl a konečně letos si vylepšil turnajové maximum postupem do čtvrtfinále. V něm ho zastavil Alexander Zverev.

Matematika je jasná. Jestliže Alcaraz ovládne některý ze tří následujících ročníků Australian Open (2025–2027), stane se nejmladším hráčem, který zkompletoval kariérní grandslam. A to by byl v konkurenci dalších tenisových legend mimořádný úspěch.

Zatímco dosavadní rekordman Nadal dovršil kariérní grandslam ve věku 24 let a tří měsíců, jeho velký rival (a kamarád) Roger Federer prolomil smůlu na Roland Garros jako sedmadvacetiletý. Novak Djokovič i Andre Agassi si museli počkat do svých 29 let.

Agassiho počin byl zajímavý tím, že mu na zkompletování kariérního grandslamu vystačila právě čtyři vyhraná finále (Wimbledon 1992, US Open 1994, Australian Open 1995, Roland Garros 1999). I tuto „taktiku“ by mohl Alcaraz teoreticky napodobit, jestliže by uspěl už v příštím ročníku Australian Open.