Roland Garros: Alcaraz vydřel titul po více než čtyřech hodinách! Siniaková má trofej ze čtyřhry

- Redakce

Poslední den letošního Roland Garros je za námi a opět přinel českou radost! Kateřina Siniaková v páru s Američankou Coco Gauffovou vybojovala svůj osmý grandslamový titul! Česko-americká dvojice ve finále čtyřhry porazila Italky Jasmine Paoliniovou a Saru Erraniovou. Odpoledne se rozhodovalo také o držiteli trofeje mezi muži a Carlos Alcaraz dokázal v dramatické pětisetové řeži udolat Alexandera Zvereva.

Alcaraz vydřel titul po více než čtyřech hodinách!
Dramatická pětisetová bitva se strhla v neděli odpoledne na dvorci Philippa Chatriera, kde se rozhodovalo o letošním šampionovi Roland Garros. Duel, který se protáhl na čtyři hodiny a dvacet minut, nakonec na svou stranu strhnul třetí hráč světa Carlos Alcaraz, jenž sice prohrával 1:2 na sety, ale v půl osmé večer se přesto mohl začít radovat z vítězství 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2 nad Alexanderem Zverevem.

Jednadvacetiletý Alcaraz, který obdobně dlouhou řež absolvoval už v semifinále s Jannikem Sinnerem, si v utkání prošel i poměrně významnou krizí. K té došlo ve třetím setu, v němž vedl už 5:2, ale Zverev prokázal své antukářské kvality a pěti získanými gemy otočil skóre.

Přestože to v tu chvíli vypadalo s Alcarazem všelijak, Zverev evidentní herní i psychické převahy nedokázal nijak využít. Poté, co se dostal do vedení 2:1 na sety, totiž herně odpadl. To nejlépe dokládá průběh čtvrtého setu, ve kterém si ani jednou neudržel podání a Alcaraz v něm zásluhou čtyř brejků (a po ztraceném podání v pátém gemu) zvítězil 6:1.

Španělsko-německá bitva tak dospěla do pátého setu, ve kterém sice Zverev o trošičku zlepšil své podání, ale pro změnu se nedokázal ani jednou prosadit na returnu. Alcaraz se prodral do vedení ve třetím gemu a svůj náskok pak zvýraznil v sedmém gemu, ve kterém prorazil Němci servis čistou hrou. Zápas pak úspěšně dopodával a využil hned první mečbol.

Alexander Zverev tak ve svých 27 letech stále čeká na zisk prvního grandslamového titulu a pomalu se dostává do obdobné pozice jako svého času Tomáš Berdych, který patřil k nejlepším tenistům své generace, avšak bez grandslamové trofeje.

To Carlos Alcaraz slaví po US Open v roce 2022 a Wimbledonu 2023 svůj třetí grandslamový titul. Poprvé se prosadil až na samotný vrchol v Paříži, kde by vzhledem ke svým antukářským kvalitám mohl během příští dekády patřit ke skutečně dominantním tenistům. Španěl se navíc stal nejmladším tenistou v historii, který vybojoval grandslamové tituly na všech třech površích.

Siniaková s Gauffovou vyhrály Roland Garros!
Vítězkami ženské čtyřhry se na letošním Roland Garros staly Kateřina Siniaková a Coco Gauffová, které spolu bok po boku startovaly na vůbec první akci! Hvězdné česko-americké duo ukončilo ve finále desetizápasovou neporazitelnost Jasmine Paoliniové a Sary Erraniové z Itálie, které za hodinu a 47 minut porazilo 7:6(5) a 6:3.

Finálové vítězství se nerodilo snadno, duel se protáhl na takřka dvě hodiny a Italky, které plnily roli jedenáctých nasazených, hodně kousaly. Turnajové pětky se v prvním setu dostaly dvakrát do vedení s výhodou brejku, ale v obou případech Paoliniová s Erraniovou dokázaly zaznamenat rebrejk.

Úvodní dějství dokráčelo do tiebreaku, v němž Siniaková s Gauffovou prohrávaly už 3:5, ale pak získaly čtyři míčky v řadě a strhly set na svou stranu.

Druhá sada nabídla dokonce hned pět brejků, nicméně Paoliniová s Erraniovou i tentokrát pouze dotahovaly ztrátu a ani jednou se nedostaly do vedení. Česko-americký pár sice neudržel vedení 4:1, avšak v osmém gemu se povedlo Siniakové s Gauffovou opět prorazit servis italských soupeřek a zápas následně už dokázaly dopodávat.

„Jsem šťastná, že jsem si tady mohla zahrát další finále. S Coco jsme odehrály spoustu zajímavých zápasů. Doufám, že si spolu ještě někdy zahrajeme,“ radovala se Siniaková po nedělním finále.

Pro rodačku z Hradce Králové jde už o osmý grandslamový titul, z toho třetí na pařížské antuce. Jedná se zároveň o vůbec první trofej, kterou nezískala v páru s krajankou Barborou Krejčíkovou.

Program posledního hracího dne Roland Garros

Finále mužské dvouhry
Alexander Zverev (GER, 4.) – Carlos Alcaraz (ESP, 3.) 3:6, 6:2, 7:5, 1:6, 2:6

Finále ženské čtyřhry
Erraniová, Paoliniová (obě ITA) – Gauffová (USA), SINIAKOVÁ 6:7(5), 3:6