Sobotní sběr titulů! Na ITF slaví Češi hned čtyři deblové trofeje

- Jan Vojkůvka

Sobota patřila na okruhu ITF finálovým zápasům ve čtyřhrách a významnou stopu v soubojích o titul zanechali čeští tenisté. Ti nastoupili dohromady do čtyř finálových střetnutí a všechny přetavili v zisk trofejí. Z vítězství se radovali Matěj Vocel, Daniel Pátý, Denisa Hindová a Kateřina Mandelíková (na snímku), která vybojovala své premiérové prvenství.

Nejcennější trofej získal sedmadvacetiletý Vocel, který triumfoval spolu se Švýcarem Jakubem Paulem na pětadvacítce v bosenském Sarajevu. Česko-švýcarská dvojice spolu odehrála druhý turnaj v řadě a zatímco minulý týden v Kišeljaku prohrála ve finále, tento týden už přemožitele nenašla.

Ve finále Vocel a Paulem porazili za 65 minut Novozélanďana Finna Reynoldse a Australana Adama Taylora po setech 6:0, 6:4. Pro českého tenistu se jedná o druhý letošní titul a celkově patnáctou deblovou trofej na okruhu ITF.

Na nižším levelu, tedy na tzv. patnáctce, se radoval z prvního letošního titulu čtyřiadvacetiletý Daniel Pátý. Spolu s Ukrajincem Vladyslavem Orlovem nastoupili k sobotnímu finále proti domácím tenistům Adamovi Bajurkovi a Pawlovi Juszczakovi.

Zatímco v prvním setu soupeře deklasovali kanárem, druhá sada přinesla dramatickou podívanou. Česko-ukrajinský pár dokonce prohrával se ztrátou brejku 4:5 a následně i 5:6, ale v obou případech se dokázal z problémů vymanit. Pátý s Orlovem dotáhli duel do tiebreaku, v němž zvítězili jednoznačně 7:1. Český tenista se díky tomu mohl začít radovat ze svého sedmého titulu v kariéře.

Dařilo se také ženám
Tituly sbíraly na okruhu ITF v sobotu také české tenistky. Kateřina Mandelíková vyhrála patnáctku v rumunském Focsani, kde hrála po boku domácí Briany Szabóvé. Ve finále se jim povedlo za 88 minut porazit Victorii Bosiovou a Patriciu Mariu Tigovou po setech 7:6(3), 6:0.

Pro dvacetiletou Mandelíkovou se jedná o vůbec první titul na profesionální úrovni. Česká tenistka ovšem většinu roku tráví ve Spojených státech na univerzitě, kde hraje univerzitní soutěž a piluje své tenisové dovednosti na Floridě.

O poznání bohatší sbírku má o rok starší Denisa Hindová, která v bosenské Banja Luce vybojovala třetí letošní a celkově šestý titul na okruhu ITF.

Hindová nastoupila do turnaje s Italkou Vittoriou Modestiovou, se kterou letos už vyhrála turnaj v Antalyi. Tentokrát v Banja Luce se česko-italské dvojici povedlo ve finále udolat za 87 minut Marii Mettrauxovou a Dogu Turkmenovou 6:2, 3:6, 10:7.