Czech Open: Z kvalifikace až k premiérovému titulu! Prostějovský challenger vyhrál člen páté stovky

- Redakce

Prestižní prostějovský challenger UniCredit Czech Open má za sebou finálovou sobotu. Titul z dvouhry vybojoval senzačně Švýcar Jerome Kym, který v Prostějově musel nastoupit už do kvalifikace, avšak zvládl všech sedm zápasů a vybojoval premiérový titul z okruhu ATP Challenger Tour. Ve finále porazil Tchajwance Ťün-sin Cenga 6:2, 3:6, 6:2.

Jednadvacetiletý Jerome Kym, jemuž patří 444. místo ve světovém žebříčku, doposud na pořádný úspěch na challengeru marně čekal. Vítěz tří turnajů ITF byl doposud pouze třikrát ve čtvrtfinále, přičemž letos dokonce ještě nevyhrál ani jeden zápas v hlavní soutěži v této kategorii turnajů.

V Prostějově si ale prožil svou vysněnou chvíli slávy! Napřed zvládl nedělní a pondělní kvalifikaci, ve které vyřadil například českého tenistu Martina Krumicha, načež se vybičoval k výtečným výkonům i v hlavní soutěži. Až do semifinále neztratil ani set a vyřadil Arthura Geu, Jošihita Nišioku a Kyriana Jacqueta. V semifinále si pak vyšlápl na favorizovaného argentinského antukáře Pedra Cachina, kterého porazil 6:3, 1:6, 6:4 a vybojoval postup do svého prvního finále.

V sobotu byl Švýcar opět outsiderem, tentokrát v souboji s Tchajwancem Cengem, jenž vyhrál minulý týden challenger ve Vicenze a držel šňůru devíti vítězství.

Kym ale do finále nastoupil odvážně a ukázal, že hodlá chytit svou šanci za pačesy. V prvním setu se rychle ujal vedení 4:0 a výhodu dvou brejků si donesl až do koncovky. Ve druhé sadě se mu sice přestalo na returnu dařit a také poprvé přišel o servis (ve čtvrtém gemu), ale z porážky se rychle oklepal.

Do rozhodující sady sice vstoupil ztraceným podáním, ale pak získal pět gemů v řadě včetně tří servisů soupeře. Kym za stavu 5:1 přišel ještě jednou o podání, ale své zaváhání napravil hned vzápětí. V osmém gemu na returnu zápas ukončil a vybojoval premiérový titul z okruhu ATP Challenger Tour, což jej vynese ve světovém žebříčku poprvé v kariéře do třetí stovky.

„Soupeř je skvělý tenista, to bez debat. Bylo to nahoru, dolů. Ke konci už začala hrát svou roli únava, ruka už tolik člověka neposlouchá. Ale jsem moc rád, že jsem zvítězil,“ uvedl Kym po triumfu. „Jen jsem tady hrál tenis, to bylo vše. Snažil jsem se být lepší než soupeři. Pro mě to byl normální turnaj. Jsem rád, že jsem ho vyhrál, ale čekají mě další výzvy a já se budu snažit předvést to nejlepší, co ve mně je.“

UniCredit Czech Open, Prostějov (muži, CZE, 120 950 EUR, antuka)
Finále dvouhry
Ťün-sin Ceng (TPE, 253.) – Jerome Kym (SUI, 444.) 2:6, 6:3, 2:6

Finále čtyřhry
Middelkoop (NED), Oswald (AUT) – Ljutarevič (-), Martos Gornes (ESP) 1:6, 4:6


Galerie