Kotrba je novým předsedou svazu, v tříčlenném vedení ho doplní Pála a Hynek

- Redakce

AKTUALIZOVÁNO – Na páteční mimořádné valné hromadě se rozhodlo o novém vedení Českého tenisového svazu. Ve volbách uspěli Jakub Kotrba, Petr Pála a Martin Hynek. Nové předsednictvo svazu brzy po skončení valné hromady zvolilo za svého předsedu podle očekávání Jakuba Kotrbu.

Pro právníka Jakuba Kotrbu hlasovalo ve volbách ve Fantově sále hlavního nádraží v Praze 113 ze 119 přítomných delegátů, dlouholetý kapitán českého BJKC týmu Petr Pála získal 115 hlasů a dosavadní první viceprezident svazu Martin Hynek 85 hlasů. Jejich protivníci Petr Makrlík a Vladimír Slavík neuspěli.

Padesátiletý Kotrba je předsedou představenstva TK Sparta Praha, z této pozice ale odstoupí. Dále působí v advokátní kanceláři Chrenek, Toman, Kotrba. Kandidaturu oznámil jako první zájemce na tiskové konferenci v závěru dubna.

„Nečekal jsem takto hladký průběh. Jen doufám, že se v tom alespoň trochu zobrazilo to, že jsme věnovali čas na přípravu,“ zmínil po svém zvolení Kotrba. „S většinou delegátů, kteří tu byli, jsme mluvili v jednotlivých krajích a strávili s každým minimálně hodinu, hodinu a půl. Doufám, že tohle byl ten výsledek. Že pochopili, co jim říkáme a kterým směrem bychom to chtěli vést.“

Do nejužšího vedení svazu se dostal i šéf české ženské reprezentace Petr Pála, který obdržel ze všech kandidátů nejvyšší počet hlasů. Svou funkci místopředsedy svazu může skloubit s funkcí kapitána pro Pohár Billie Jean Kingové. V jeho kompetenci bude reprezentační úsek a vrcholový tenis.

„Čeká nás teď těžká práce. Tenis je obrovský a nebavím se jen o tom, že máme skvělé reprezentanty. V Česku mají lidé tenis rádi, hrají ho a je to sport na celý život i na amatérské bázi. Je důležité, aby se podporovala mládež, ať už v regionech nebo vrcholové talenty,“ řekl Pála.

V tříčlenném předsednictvu bude ještě Martin Hynek, jenž bude mít na starosti finance a výkonnostní tenis. „Byl to jeden z lidí, kteří se nějakým způsobem pokusili vymezit vůči panu prezidentovi (Ivo Kaderkovi, pozn. red.). A v době, kdy jsme začali přemýšlet, co je potřeba udělat směrem k Národní sportovní agentuře na téma jak s dotacemi, tak to byl jeden z prvních lidí, který přiložil ruku k dílu. Jeho náměty a podněty jsou pro nás neocenitelné v tom, aby agentura mohla ty peníze poslat,“ vysvětlil Kotrba.

Šéf svazu je podle nově schválených stanov nazýván předsedou, nikoliv prezidentem. V této funkci byl dlouhých 26 let Ivo Kaderka, který čelí stejně jako jeho blízký spolupracovník Vojtěch Flégl trestnímu stíhání za dotační podvod.

V reakci na výsledek páteční volby oznámila společnost Agel, že jako generální partner obnovuje spolupráci s Českým tenisovým svazem.

„Teď jsem obdržel dopis společnosti Agel, že chce pokračovat v podpoře tenisu a partnerství obnovuje. Za to jsme rádi, protože to je první krok k tomu, abychom byli schopní nějak vybřednout z těch největších problémů, které tam teď jsou,“ dodal Kotrba.


Galerie