Roland Garros: Siniaková s Gauffovou jsou ve finále čtyřhry! Do finále juniorky postoupily dvě Češky

- Redakce

Antukový Roland Garros míří pomalu, ale jistě do svého finiše. Během pátku se na centrálním kurtu Philippa Chatriera rozhodlo o finalistech mužské dvouhry. O titul si to v neděli rozdají Carlos Alcaraz a Alexander Zverev. Své zastoupení měl v programu 13. hracího dne opět i český tenis. Kateřina Siniaková po boku Američanky Coco Gauffové vybojovala postup do deblového finále! Mezi juniorkami postoupila poprvé v životě do singlového finále grandslamu šestnáctiletá Laura Samson, jež v něm narazí na krajanku a další členku pražské Sparty Terezu Valentovou. Ta porazila Američanku Grantovou 2:0 na sety.

Alcaraz po více než čtyřech hodinách porazil Sinnera
První mužské semifinále na Roland Garros nabídlo dramatickou a více než čtyřhodinovou řež mezi světovou dvojkou Jannikem Sinnerem a třetím hráčem světa Carlosem Alcarazem. Sinner sice vedl 2:1 na sety, ale nakonec se španělským rivalem padl 6:2, 3:6, 6:3, 4:6, 3:6.

Alcaraz od čtvrtého setu nečelil ani jednomu brejkbolu, což bylo rozhodující. Poté, co v desátém gemu čtvrté sady ukončil dějství na returnu, tak se mu povedlo skvěle vstoupit i do rozhodující sady. Rychle se ujal vedení 3:0, a přestože Sinner neustále tahal gemy na příjmu do shod, tak ke kýženému brejkbolu se neprodral a nepříznivý vývoj skóre už nezvrátil.

Sinner se i přes semifinálovou porážku stane v pondělí novou světovou jedničkou.

Carlose Alcaraze ve finále Roland Garros vyzve německý tenista Alexander Zverev. Světová čtyřka ve druhém semifinále porazila sedmého hráče světa Caspera Ruuda 2:6, 6:2, 6:4, 6:2.

Utkání, které trvalo dvě hodiny a 38 minut, měl Zverev od druhého setu pevně pod kontrolou. Ruudovi nepovolil ani jeden brejk a kromě výborného servisu jej zdobila i kvalitní hra na příjmu. Ve druhé sadě se prosadil v prvním a pátém gemu, ve třetím dějství opět v páté hře a ve čtvrtém setu prorazil Ruudovi podání v prvním a sedmém gemu.

Siniaková s Gauffovou postoupily do finále!
Kateřina Siniaková a Američanka Coco Gauffová zvládly náročné dvouhodinové semifinále a zahrajou si na Roland Garros o titul! Česko-americká dvojice v pátek večer dotáhla do vítězného konce duel s Američankami Caroline Dolehideovou a Desirae Krawczykovou, které porazila 5:7, 6:4, 6:2.

Siniaková s Gauffovou měly dobře rozehraný už první set, ale neudržely vedení 5:2 a prohrály pět her v řadě. Ve druhém setu si už obdobné zaváhání nepovolily. Na začátku prorazily servis obou svých soupeřek a ujaly se vedení 3:0. Následně sice o jeden brejk přišly, ale dějství zdárně dopodávaly.

Rozhodující sada se pak přeměnila v tah na jednu branku. Siniaková s Gauffovou od stavu 1:2 získaly pět gemů v řadě a vybojovaly postup. Ve finále si zahrajou s Italkami Sarou Erraniovou a Jasmine Paoliniovou.

Samson první finalistkou juniorského Roland Garros
Šestnáctiletá Laura Samson (719.) postoupila v Paříži do finále juniorské dvouhry! Talentovaná Češka porazila za 2 hodiny a 4 minuty o dva roky mladší Kristinu Penickovou (-) ze Spojených států, a to po setech 6:3, 5:7 a 6:4.

Turnajová trojka vedla ve druhém dějství už 5:2, pak ale prohrála pět gemů v řadě. V rozhodující sadě přišla Samson ve třetím gemu o podání, naštěstí se ale znovu chytla rebrejkem. Za stavu 4:3 vzala protivnici servis čistou hrou a šla podruhé v utkání podávat na vítězství. Znovu neuspěla, hned v dalším gemu ovšem ukončila dramatické střetnutí na příjmu.

Samson ve finále doplní Valentová
Finále juniorské dvouhry dívek na Roland Garros nabídne české derby. Lauru Samson totiž doplnila Tereza Valentová, která v semifinále porazila Američanku Tyru Caterinu Grantovou 6:3, 7:6(1).

Valentová sice ve druhém setu neudržela vedení 4:0, ztratila třikrát podání a prohrávala 4:5, ale v desáté hře se zachránila a rebrejkem srovnala na 5:5. Následně dovedla dějství do tiebreaku, v němž soupeřku deklasovala 7:1 a postoupila do souboje o titul.

Valentová navíc odpoledne vybojovala postup do finále čtyřhry a zahraje si na Roland Garros o double.

Vybrané zápasy 13. hracího dne Roland Garros

Semifinále dvouhry mužů
Carlos Alcaraz (ESP, 3.) – Jannik Sinner (ITA, 2.) 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3
Casper Ruud (NOR, 7.) – Alexander Zverev (GER, 4.) 6:2, 2:6, 4:6, 2:6

Semifinále čtyřhry mužů
M. Granollers (ESP), H. Zeballos (ARG) – Arevalo (SAL), M. Pavič (CRO) 6:3, 4:6, 5:7

Semifinále čtyřhry žen
Erraniová, Paoliniová (obě ITA) – Kosťuková (UKR), Ruseová (ROU) 1:6, 6:4, 6:1
Dolehideová, Krawczyková (obě USA) – Gauffová (USA), SINIAKOVÁ 7:5, 4:6, 2:6

Semifinále dvouhry juniorek
LAURA SAMSON (719.) – Kristina Penicková (USA, -) 6:3, 5:7, 6:4
TEREZA VALENTOVÁ (337.) – Tyra Caterina Grantová (USA, 676.) 6:3, 7:6(1)

Semifinále čtyřhry juniorek
A. KOVAČKOVÁ, SAMSON – Grantová, Jovicová (obě USA) 1:6, 4:6
Jamrichová (SVK), VALENTOVÁ – Jonesová (AUS), Paganettiová (ITA) 7:5, 6:2