Roland Garros: Ženské finále obstarají Šwiateková a Paoliniová. Samson a Valentová postupují v juniorce

- Redakce

Hlavní soutěž Roland Garros měla na programu už dvanáctý hrací den. Na antukovém grandslamu se uskutečnila obě semifinále ženské dvouhry, z nichž se do finále probojovaly Iga Šwiateková a Jasmine Paoliniová. Němka Laura Siegemundová a Francouz Édouard Roger-Vasselin triumfovali ve smíšené čtyřhře. Laura Samson a Tereza Valentová, které jsou členkami pražské Sparty, postoupily do semifinále juniorského turnaje. Naopak Petr Brunclík skončil ve čtvrtfinále.

Šwiateková porazila i světovou trojku, ve finále narazí na Paoliniovou
Světová jednička Iga Šwiateková pokračuje ve své krasojízdě na Roland Garros. Vítězka posledních dvou ročníků nastoupila ve čtvrtek k semifinále proti třetí hráčce světa Coco Gauffové a za hodinu a 38 minut postoupila po vítězství 6:2, 6:4.

Ve druhém setu sice Šwiateková prohrávala 1:3, ale záhy získala čtyři hry v řadě a skóre bez výraznějších obtíží otočila. V deváté hře sice na returnu nevyužila dva mečboly, ale hned v dalším gemu zápas při vlastním podání zakončila.

Iga Šwiateková si o titul z Roland Garros zahraje s Italkou Jasmine Paoliniovou. Světová patnáctka ve druhém semifinále pařížského grandslamu ukončila cestu Mirry Andrejevové, kterou porazila za 75 minut po setech 6:3, 6:1.

Paoliniová, jejímž grandslamovým maximem bylo doposud osmifinále, v souboji se sedmnáctiletou soupeřkou neztratila ani jednou podání. Odvrátila všech šest brejkbolů, v prvním setu se radovala z brejku ve čtvrté hře a ve druhém dějství od stavu 0:1 získala šest gemů v řadě.

Valentová vyřadila nasazenou jedničku
Tereza Valentová (337.) si na juniorském Roland Garros připsala velmi cenný skalp. Sedmnáctiletá členka pražské Sparty vyzrála ve čtvrtfinále na nejvýše nasazenou Slovenku Renátu Jamrichovou (559.) po pouhých 80 minutách 6:3 a 6:2.

Valentová se tak může těšit na semifinále, kde bude její soupeřkou čtvrtá nasazená Američanka Tyra Caterina Grantová (676.).

Juniorka Samson vydřela postup do semifinále
Laura Samson (719.) zvládla napínavé čtvrtfinále na juniorském Roland Garros. Šestnáctiletá Češka udolala Američanku Ivu Jovicovou (401.) po dvou hodinách a 48 minutách 6:7(4), 6:4 a 7:5.

Rozhodující set nabídl velmi divoký průběh. Samson vedla 3:0 a měla i brejkboly na 4:0, posléze ale musela dohánět manko 3:4 s brejkem. O svém vítězství rozhodla úspěchem na returnu v posledním gemu utkání. V semifinále narazí na další Američanku Kristinu Penickovou (-).

Junior Brunclík dohrál ve čtvrtfinále
Petr Brunclík (1025.) se rozloučil s juniorským Roland Garros ve čtvrtfinále. Český mladík prohrál s favorizovaným Rakušanem Joelem Schwaerzlerem (387.) po hodině a 36 minutách 2:6 a 6:7(6).

Sedmnáctiletý Brunclík nevyužil v tiebreaku druhé sady setbol na returnu, od stavu 6:5 ztratil s vítězem nedávného challengeru ve Skopje tři míčky v řadě.

Siegemundová a Roger-Vasselin ovládli mix
Laura Siegemundová a Édouard Roger-Vasselin se stali šampiony ve smíšené čtyřhře na Roland Garros. Německo-francouzská dvojice přehrála ve finále Američanku Desirae Krawczykovou a Brita Neala Skupského po setech 6:4 a 7:5. Siegemundová a Roger-Vasselin absolvovali první společný turnaj a hned se radují z triumfu.

Vybrané zápasy 12. hracího dne Roland Garros

Semifinále dvouhry žen
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Coco Gauffová (USA, 3.) 6:2, 6:4
Jasmine Paoliniová (ITA, 15.) – Mirra Andrejevová (38.) 6:3, 6:1

Finále smíšené čtyřhry
Krawczyková (USA), N. Skupski (GBR) – Siegemundová (GER), Roger-Vasselin (FRA) 4:6, 5:7

Semifinále čtyřhry mužů
Bolelli, Vavassori (oba ITA) – Bopanna (IND), Ebden (AUS) 7:5, 2:6, 6:2

Čtvrtfinále čtyřhry mužů
P. Tsitsipas, S. Tsitsipas (oba GRE) – Arévalo (SAL), Pavič (CRO) 5:7, 4:6

Čtvrtfinále dvouhry juniorů
PETR BRUNCLÍK (1025.) – Joel Schwaerzler (AUT, 387.) 2:6, 6:7(6)

Čtvrtfinále dvouhry juniorek
Iva Jovicová (USA, 401.) – LAURA SAMSON (719.) 7:6(4), 4:6, 5:7
Renáta Jamrichová (SVK, 559.) – TEREZA VALENTOVÁ (337.) 3:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry juniorek
A. KOVAČKOVÁ, SAMSON – Sonobeová (JPN), Stojsavljevicová (GBR) 7:5, 7:6(5)
PAŠTIKOVÁ, Stuseková (GER) – Jamrichová (SVK), VALENTOVÁ 2:6, 1:6