Jako na hokeji. Rozhodčí jsou na Roland Garros vyzbrojeni novinkou

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Ve světě sportu je poslední dobou stále více k vidění snaha organizátorů velkých akcí a poskytovatelů televizního signálu vtáhnout diváka ještě více do dění ve hře. Výjimkou není ani letošní French Open. Na něm byla představena jedna velká světová novinka – kamera pro umpirové rozhodčí.

Není to vlastně nic tak úplně nového. Rozhodcovská kamera je využívána například při zápasech ledního hokeje, případně při jiných kolektivních kláních. V individuálních sportech však arbitři vybaveni kamerou obvykle nebývají.

Ve Francii si ale řekli, že by nebylo od věci to změnit, a tak sudí na letošním Roland Garros, alespoň během zápasů na centrálním kurtu Philippa Chatriera, vůbec poprvé v historii tenisu rozhodují zápasy s kamerou na hlavě.

„Každý rozhodčí je vybaven malou kamerou za pravým uchem, která televizním divákům poskytuje při sledování soutěžních zápasů zcela pohlcující zážitek,“ uvádí francouzská tenisová federace. „Tato novinka, první na světě, fanoušky ještě více přiblíží k dění a umožní jim poznat povinnosti rozhodčích i jejich interakci s hráči,“ stojí dále v oficiálním prohlášení.

Přezkum těsných stop, vypjaté dohady s tenisty i výměny z nadhledu nad sítí tak v televizním přenosu dostávají úplně nový rozměr.

Jak už to tak bývá, letošní novinka pařížského grandslamu rozděluje tenisovou komunitu na dva tábory. Mezi odpůrce se zařadil například dvojnásobný olympijský vítěz a majitel tří grandslamových titulů Brit Andy Murray.

„Existuje horší využití technologií ve sportu než zavedení kamery na hlavě rozhodčího na Roland Garros?!“ tázal se, evidentně pobaveně, na sociální síti X. „Vypadá příšerně a z toho, co jsem viděl, nenabízí nikomu ze zúčastněných nic,“ přidal svůj pohled na věc.

Stejně jako i jiné nové technologie si tak umpirová kamera zřejmě ne každého získá.