Materiálu je až až, hlásí před Šwiatekovou Hernych. Na sázky už si dává pozor

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Markéta Vondroušová se chystá na svůj čtvrtfinálový zápas s Igou Šwiatekovou a stejně je v zápřahu i její trenér Jan Hernych. Ten zasvětil volný den tréninku se svou svěřenkyní i pečlivému studiu hry světové jedničky. „Stačí se podívat na její bilanci. To asi nepotřebuje komentář,“ říká na adresu Polky někdejší 59. hráč světa.

Markéta Vondroušová zvládla v Paříži hned čtyři klání, ve kterých byla jasnou favoritkou. I z toho má její tým velkou radost. „A hlavně se každým zápasem zlepšuje,“ těší trenéra Jana Hernycha.

Ten připomíná, že Vondroušová nemá za sebou zrovna snadné období. „Od US Open se s ní táhl bolavý loket, začali jsme trénovat až krátce před Cancúnem,“ hovoří i o složité přípravě na podzimní Turnaj mistryň. „Trápilo ji to fakt dlouho, zranění se pak ještě nějak nakupila. Asi i proto je tahle sezóna zatím tak rozháraná.“

Vinou vleklých problémů se Vondroušové nepovedl úvodní grandslam sezóny, v Austrálii dohrála už v prvním kole.

Během úvodní části sezóny ji navíc zasáhly i trable i v osobním životě – smrt dědečka a rozvod. „To ovlivní úplně každého. Byly to další věci, které jí narušily sezónu. Ale myslím, že je to za ní, má to za sebou,“ věří kouč wimbledonské šampionky.

Ta by ráda přidala do svého životopisu i druhé pařížské finále. K němu však vede složitá cesta přes antukovou královnu posledních let Igu Šwiatekovou.

„Šwiateková je teď s Rybakinovou v nejlepší formě. Je světová jednička, stačí se podívat na její bilanci. To asi nepotřebuje komentář,“ ví moc dobře Hernych. Při studiu hry fenomenální Polky má kam sáhnout. „Dneska hráči mají perfektní přístup ke všem zápasům, co kdy odehrála. Materiálu je až až.“

Čerpat navíc může i ze zápasů, které spolu Šwiateková s Vondroušovou svedly loni na betonu v Cincinnati a Cancúnu. „Jsou tam různé kombinace, které ona hraje, co předvídá, že Maky dělá, a co na ni platí,“ říká.

Světová jednička ovšem není jedinou překážkou, s níž se brzy pětadvacetiletá tenistka musí vypořádat. Před čtvrtfinále ji trápí i ruka. „Určitě ji bolí, chodí za fyzioterapeuty, ale uvidíme. Je to u ramene, přesně nevím,“ prozrazuje Hernych, jenž se, na rozdíl od loňského Wimbledonu, raději zdržel jakýchkoli sázek. „Nic takového. Už si dávám větší pozor,“ směje se.