Siniaková sestřelila partnera. Kdybych ji dostal mezi oči, bylo by to horší, smál se Macháč

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč spolu v soukromí tvoří pár už nějaký ten rok, ale příležitostí zahrát si spolu smíšenou čtyřhru měli doposud jen pomálu. Když se proto naskytla šance nastoupit bok po boku na Roland Garros, neváhali. Jejich účinkování v turnaji však nemělo dlouhého trvání.

Český pár nastoupil v prvním kole proti tchajwansko-polské dvojici Sie Šu-wej a Jan Zieliński. Navzdory tomu, že se Siniaková s Macháčem během utkání postupně zlepšovali, prohru ve dvou setech neodvrátili.

I tak si ale společný debl užili. „Od začátku to byla zábava,“ pochvaloval si Macháč, jenž alespoň s Číňanem Čangem postoupil dál ve čtyřhře mužů. „Za sebe můžu říct, že si debl vždycky užívám. Smíšená čtyřhra je ale úplně jiný sport.“

Nastavit se hlavou na mix bývá pro berounského tenistu složité. „Zaprvé neumím hrát proti holkám, prostě je nemůžu nastřelovat. Mám v sobě nějaký blok. A zadruhé to vypadá jako exhibice, ale pořád chcete vyhrát,“ vysvětluje.

Siniaková zataženou brzdu svého partnera nijak nehrotí a do nástřelů svých soupeřek ho netlačí. „Spíš ho musím přinutit, aby hrál deblově,“ říká o vzájemné spolupráci na dvorci.

O nesehranosti českého páru na kurtu asi nejlépe vypovídá situace, při níž olympijská vítězka svého přítele nekompromisně sestřelila. Po utkání se však kritickému okamžiku oba dokázali zasmát.

„Rána to byla pěkná, odletělo jí to,“ uznal Macháč. „Naštěstí jsem nekoukal dozadu, kdybych ji dostal mezi oči, bylo by to horší,“ žertoval. Siniaková se mohla jen červenat. „Samozřejmě mě to mrzí, ale hrála jsem úplně automaticky,“ vysvětlovala. „Já jsem zvyklá, že ten, kdo se mnou hraje, jde dolů a nechává otevřený celý kurt.“

Celkově však držitelka všech čtyř grandslamových titulů ve čtyřhře hodnotila průběh duelu pozitivně. „Během zápasu jsme se zlepšovali, člověk musí najít rytmus s parťákem. Na konci jsme byli lepší, tam se mohlo stát cokoli,“ myslí si.

Také ona má v Paříži v záloze ještě klasickou čtyřhru, v ní zahájila turnaj, spolu s partnerkou Coco Gauffovou, vítězně.