Palicová ukončila takřka dvouleté čekání na titul! Slaví prvenství ve Slovinsku

- Jan Vojkůvka

Barbora Palicová se dočkala své první trofeje od srpna 2022, kdy vyhrála šedesátku na okruhu ITF v Přerově. Česká tenistka se tento týden prokousala do druhého finále v této sezoně a ve slovinském Otočci ukončila čekání na titul. V nedělním finále zdolala hráčka pražské Sparty za dvě hodiny a tři minuty Kanaďanku Victorii Mbokovou 6:1, 2:6, 6:4.

Dvacetiletá Palicová se dlouho jen marně snažila navázat na svůj zmíněný triumf z Přerova. Od srpna 2022 se jí rok a půl nepovedlo projít ani do finále. V únoru letošního roku dokázala tuto smůlu prolomit a zahrála si o trofej v Edgbastonu.

Na britských ostrovech však ještě její radostná chvíle nenastala. Ve finále podlehla ve dvou setech Belgičance Magali Kempenové a na dalších turnajích jen jednou prošla do semifinále. Vše zlomila až tento týden v Otočci, kde už nenašla přemožitelku a konečně zase pocítila radost z vítězství.

Až do semifinále nastupovala proti soupeřkám, proti kterým byla papírovou favoritkou a zvládala zápasy vyhrávat bez ztráty setu. Komplikacemi si prošla až v sobotu, kdy se Srbkou Lolou Radivojevičovou prohrávala 0:1 na sety. Skóre střetnutí však otočila a zajistila si postup do druhého finále sezony.

V nedělním duelu s Kanaďankou Mbokovou pak začala suverénně a úvodní dějství vyhrála ve svižném tempu 6:1. Ve druhé sadě se ovšem role otočily a pro změnu dvorci vládla kanadská hráčka, která byla považována za mírnou papírovou favoritku.

Palicová se však ze ztráty druhého setu dokázala oklepat a díky dvěma brejkům se v rozhodujícím dějství prokousala do vedení 5:2. Mboková pak sice získala jedno ztracené podání zpět na svou stranu a snížila na 4:5, nicméně Palicová duel dokázala v desáté hře dopodávat.

Česká tenistka si vítězstvím v Otočci zajistila návrat do třetí světové stovky a opět se o něco přiblížila také k návratu do grandslamových kvalifikací, ve kterých startovala už loni, ale letos se zatím do žádné neprobojovala.