Jako Alan Harper aneb jak Macháčův střelený chiropraktik pobláznil Paříž

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Alan Harper z veleúspěšného amerického sitcomu Dva a půl chlapa je asi celosvětově nejznámějším chiropraktikem vůbec. Po včerejšku však má jednoho velmi zdatného konkurenta z českých luhů a hájů. Chiropraktik Tomáše Macháče Milan Javanský se totiž díky svému zarputilému povzbuzování a točení osušky nad hlavou stal hitem letošního Roland Garros.

Jeden bavil na kurtu, druhý si podmanil Paříž z hlediště. Tenista Tomáš Macháč a jeho chiropraktik Milan Javanský vytvořili na kurtu Suzzane Lenglenové dokonalý tandem. Zejména Javanského točení osuškou nad hlavou zanechalo na Francouzích velký dojem. Někteří dokonce točili spolu s ním.

„Je podobný jako já, takže si to strašně užívá. Samozřejmě se to snažím nevnímat, ale vím, že to dělá. Prostě se baví a za to jsem rád,“ usmívá se 34. hráč žebříčku, pro kterého účast chiropraktika na velkých turnajích hodně znamená. „Vždycky ho chci vzít na tyhle turnaje, protože mi dává hodně energie. Je to pro něj čest a pro mě taky, že tady může být.“

Spojení dvou velkých showmanů trvá už dlouho. „Spolupracuji s ním snad od jedenácti let, kdykoliv, když jsem měl zranění, tak mě z toho dostal,“ nedá na něj dopustit. „Sám má hodně práce, ale vždycky si udělá čas. Když sem jede, jede si to užít. Miluje strašně sport, navíc mě zná dlouho, přeje mi vítězství.“

Vložky, které by se neztratily ani v zábavním průmyslu, baví také Macháče. Podle něj je Javanský velký srdcař a vtipálek. „Je svůj a je s ním strašná sranda. Ať si tam dělá, co chce,“ nebrzdí ho nijak třiadvacetiletý rodák z Berouna.

„Kdybych já byl na lavičce, dokážu si představit, že můžu být strašně vystresovaný nebo si to užívat. A to druhý je podle mě lepší. Zvlášť když s někým spolupracujete tak dlouho. Kolikrát se vám stane, že se dostanete na Suzanne a můžete hrát proti pátému nasazenému?“ chápe Macháč Javanského zapálení.

O služby svého věrného chiropraktika se bude chtít opřít i za měsíc v Londýně. „Je svůj a je s ním strašná sranda. Vezmu ho i na Wimbledon. Tam bude určitě ve svém bílém masérském tílku. A je možný, že si ho i sundá. Na to se připravuji už teď,“ červená se. „Teď byla naštěstí zima, tak měl ještě bundu,“ ulevilo se mu.