Kritický skluz kvůli neustálému dešti. Pořadatelé mají plán, předpověď ale není dobrá

- Jan Vojkůvka

Déšť, déšť a zase déšť. Po propršené středě začínají mít v Paříži velký problém, počasí totiž významně narušuje také čtvrteční hrací den Roland Garros. Pořadatelé se tak dostávají do hodně nepříjemného skluzu, který může výrazně ovlivnit druhý grandslamový turnaj sezony. Mají sice plán, jak tento skluz dohnat, ale ani na pátek a sobotu není předpověď počasí příliš dobrá.

Podle harmonogramu grandslamových turnajů mají být v ideálním případě na konci čtvrtečního programu dohrány všechny zápasy druhého kola dvouher. Že se nějaké zápasy druhého kola hrají i v pátek, to se stává. Jenže pařížské počasí tento týden v určitých ohledech překonává i problémový Wimbledon, kde se ale tak nějak už s deštěm počítá.

Kvůli rozmarům počasí a dešti se mělo ve čtvrtek odehrát na dvorcích v Paříži přes 60 zápasů. Jenže pořadatelům do toho hodilo vidle opět počasí. Byť není jasné, kolik zápasů se stihne dohrát (pokud se počasí umoudří), tak turnajová ředitelka Amelie Mauresmová rozhodně počítá s dalšími odloženými duely. A nebude jich zrovna málo.

Jelikož se už naplno mají rozběhnout také deblové soutěže, v nejbližších dnech rovněž mix a ve čtvrtek už byla na programu kvalifikace juniorských soutěží, rozhodli se pořadatelé zkusit skluz dohnat. Za tím účelem posunou začátek minimálně pátečního programu o hodinu, tedy na 10:00. To má dopomoci k tomu, aby se stihlo odehrát víc zápasů. Na dva hlavní kurty se střechou pak bude umístěno po pěti zápasech, tedy o jeden víc než je zvykem.

„Nemůžeme být spravedliví ke všem, ale děláme, co můžeme, a zároveň dodržujeme určitý limit, pokud jde o časový plán,“ uvedla ředitelka Roland Garros s tím, že pokud je předpověď počasí opravdu špatná, tak pořadatelé nechtějí tenisty držet uzavřené v šatnách, aby čekali až do večera na lepší podmínky. I proto došlo ve středu v 17 hodin k rozhodnutí, že se kompletní program mimo kurty se střechou odkládá na čtvrtek.

„Snažíme se brát v úvahu všechno. Snažíme se udělat maximum pro to, aby se hráči mohli vrátit domů,“ vysvětlila Amélie Mauresmová na narychlo ohlášené tiskové konferenci k otázce etiky plánování.

Počasí bude Paříž trápit i v dalších dvou dnech. Déšť se předpokládá v pátek i v sobotu. Až od neděle to vypadá s předpovědí o něco pozitivněji. Pokud by se ale stalo, že by se některé zápasy druhého kola dvouhry musely hrát ještě v neděli, byl by to pro pořadatele velký problém. Tenisty by v takovém případě čekal opravdu nahuštěný program, obzvlášť pokud jsou vedle singlu přihlášeni i do deblu či mixu.