Nová pařížská vychytávka je pěkně v zápřahu. A ještě jí bude zapotřebí

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – K Roland Garros neodmyslitelně patří sluníčko, stejně jako slaměné klobouky a sluneční brýle jako ochrana proti němu. Letos jsou však mnohem více v kurzu deštníky. Špatné počasí komplikovalo organizátorům už kvalifikační týden a ne jinak tomu je i na startu hlavní soutěže. I proto se ředitelství turnaje nesmírně hodí nejžhavější novinka pro ročník 2024 – zatahovací střecha na kurtu Suzanne Lenglenové.

Až doposud musel pařížský areál spoléhat v boji s deštěm na jedinou zbraň, od roku 2020 jí byla zatahovací střecha na kurtu Philippa Chatriera. Té však před letošním ročníkem přibyla mladší sestřička na dvorci Suzanne Lenglenové.

„Střecha harmonicky zapadá do krajiny areálu Roland Garros,“ říká architekt projektu Dominique Perrault, jenž je zároveň designérem vesnice pro nadcházející olympijské a paralympijské hry. I s ohledem na tyto dva další sportovní svátky, které má Paříž před sebou, se dlouho diskutovaná instalace střechy stala skutečností.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený FFT (@fftennis)

Pohyblivý kryt kurtu navrhl Perrault tak, aby vypadal jako plisovaná látka sukně od slavného Jeana Patoua, v níž Suzanne Lenglenová, jejíž jméno stadion nese, v dávných tenisových dobách hrála. „Chtěli jsme tím vzdát hold legendárnímu návrháři a především těm šatům. Celý dvorec připomíná textilní průmysl,“ vysvětluje Perrault.

Přestože slavnostní uvedení do provozu proběhlo až těsně před startem nedělních singlů, pořadatelům střecha významně usnadnila práci už během deštivého kvalifikačního týdne, kdy byl kurt legendární La Divine s kapacitou 10 000 míst, na rozdíl od minulých let, také využit.

„Rozhodli jsme se ho otevřít a mělo to ohlas hned z několika důvodů. Jednak proto, že byl plný, ale také proto, že déšť nám dal příležitost střechu otestovat. Byl to velký úspěch,“ rozplývala se ředitelka turnaje Amélie Mauresmová i nad nejčerstvější novinkou v areálu.

Ve Francii navíc zatím pršelo každý den i během hlavní soutěže a při pohledu na nejbližší předpověď se dá odhadovat, že zbrusu nová zatahovací střecha prožije výživný premiérový ročník.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Dominique Perrault (@dominiqueperrault)