Nosková v Paříži už zase vítězí: Na tuhle antuku se vracím nejradši

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Linda Nosková je zpět na místě činu. V úvodním kole na grandslamu v Paříži, kde před třemi lety triumfovala mezi juniorkami, začala vítězstvím 7:6(3) a 6:4 nad Britkou Harriet Dartovou. Třetí antuková výhra v sezóně tak už teď znamená pro devatenáctiletou Češku minimálně vyrovnání osobního maxima na Roland Garros.

Vstoupit do turnaje pravou nohou není vždy jednoduché, Noskové se to ale podařilo. „Každý první zápas je těžký,“ ví mladá tenistka. „Nějak jsem to dohrála, ona mi úplně ne vždycky pomohla, takže to bylo hodně na mně, abych zvládla koncovky setů,“ rozvádí dále.

„Samozřejmě bych to raději zvládla v čistších, trochu jednodušších setech, ale každá minuta strávená na kurtu se počítá,“ myslí si.

Antukové sezóně vsetínské rodačky zatím chybí nějaký výraznější výsledek, i proto nebyla její herní praxe před French Open zrovna ideální. „Vyhraných duelů a zkušeností na antuce letos nemám tolik, kolik bych si s sebou chtěla přinést na grandslamový zápas. Ale každý je fajn.“

Poté, co na začátku roku došla na Australian Open až do čtvrtfinále, si může pomalu zvykat na jiné standardy.

„Když jsem postoupila žebříčkem, tak jsem se dostala na takové pozice, že nehraji první kola s těmi úplně nejlepšími a jsem třeba i nasazená,“ oceňuje. „Je fajn, že v prvních kolech se můžu rozehrát a pak se do toho turnaje pustit v lepší formě,“ věří. Ve Francii koneckonců tento model může potvrdit.

„Samozřejmě jsem ale taky měla párkrát ‚štěstí‘ na Igu nebo další Top 10 hráčky. Ale to jsou ty zápasy, které chci hrát, a jsem ráda, že se k nim můžu dostat,“ hovoří o přibývajících duelech se světovou elitou. S týmem hvězdné Polky už přitom Nosková a spol. o vzájemných střetech žertují. „Koučové vtipkovali, že se zase uvidíme za týden nebo něco takového,“ vypráví pobaveně.

Zpět ovšem do Paříže. Ta je pro ni, vzhledem k juniorskému titulu z roku 2021, místem zaslíbeným. „Na tuhle antuku se vracím nejradši,“ přikyvuje. A důvodem není jen nostalgie. „Je to nejvíc podobné betonu a mimo něj nejrovnějšímu venkovnímu povrchu, takže je super se sem vracet. Navíc každoročně v lepší pozici.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
Harriet Dartová (GBR, 90.) – LINDA NOSKOVÁ (29.) 6:7(3), 4:6