Chtělo by to být nasazená, usuzuje Plíšková. Na novém trenérovi oceňuje klid

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Složité podmínky a ještě k tomu zatraceně těžký los. Karolína Plíšková se s nepříznivými faktory v úvodním kole Roland Garros prala více než srdnatě, přesto jí vítězství nebylo přáno. Po třísetové bitvě ho pro sebe nakonec uzmula patnáctá nasazená Ukrajinka Elina Svitolinová, čtyřnásobná čtvrtfinalistka turnaje.

Do poloviny zápasu to vypadalo velmi slibně. Když ovšem vyrovnanou druhou sadu urvala Ukrajinka, začal Plíškové docházet dech. „První set byl dobrý, druhý ještě taky, ale pak už trošičku došla energie,“ mrzí českou hráčku po porážce 6:3, 4:6 a 2:6.

Té navíc vůbec nesedly pařížské podmínky. „Nevím proč, ale kurt mi přišel vážně mokrý. A míčky pak byly strašně těžké. Přišlo mi, že jsem do nich musela fakt hodně chodit, abych hrála rychle,“ popisuje. „Ale musím dát kredit i jí, po prvním setu se docela zvedla,“ neopomíjí Plíšková ani svou nasazenou soupeřku.

A právě nasazení je něco, co někdejší světové jedničce aktuálně chybí. „Nemyslím, že hraji úplně blbě, ale chtělo by to být nasazená, abych těžší soupeřky měla třeba na grandslamu až ve třetím kole,“ má jasno.

I proti těžším soupeřkám však předvádí obstojné výkony. „Dost často mám pocit, že hraji celkem dobré zápasy, ale teď je všechno tak vyrovnané… Snad posledních pět zápasů jsem prohrála vždycky ve třech setech,“ kroutí hlavou.

Co však aktuálně hodnotí velmi pozitivně, je v únoru zahájená spolupráce s novým trenérem Željkem Krajanem. „Byl mi doporučený a dobře se mi s ním pracuje. Je upřímný, otevřený, jeho komunikace mi vyhovuje. Navíc je i hodně klidný, i když tak třeba nevypadá,“ říká Plíšková a dodává: „Za mě výborný trenér, možná jeden z nejlepších, co jsem měla.“

Pětačtyřicetiletý Krajan má navíc bohaté zkušenosti, v minulosti vedl Dinaru Safinovou či Dominiku Cibulkovou a byl kapitánem chorvatského daviscupového týmu. I tím si získal respekt dvojnásobné grandslamové finalistky.

„I jeho styl tréninku je dobrý, má toho fakt strašně moc za sebou. Necítím z něj stres ani paniku, když se nedaří,“ nešetří chválou Plíšková. „Ať hraji dobře nebo blbě, zůstává klidný. A to jsem teď u trenérů hledala, klid nejen u sebe, ale i u ostatních.“

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry žen
Elina Svitolinová (UKR, 19.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (52.) 3:6, 6:4, 6:2