Nadal znovu v Paříži zvedal ze sedadel. Naposledy? Pokud ano, tak jsem si to užil, říká

- Jan Kousal

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE – Nikdo toho v Paříži nedokázal více než Rafael Nadal. Španělský fenomén zvedl nad hlavu Pohár mušketýrů hned čtrnáctkrát, patnáctý triumf ovšem nepřidá. Tedy alespoň ne letos! Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion po třísetové prohře s Alexanderem Zverevem zopakoval svá slova z předturnajové tiskové konference, že s jistotou nedokáže říct, zda to bylo jeho poslední Roland Garros.

Pařížské publikum dělalo, co mohlo. Povzbuzovalo svého miláčka neúnavně po celou dobu utkání, ovšem nestačilo to. Antukový král s Němcem Zverevem padl 3:6, 6:7(5) a 3:6, přesto sklidil obrovské ovace a potlesk vestoje. Mimořádnosti okamžiku odpovídala i Španělova děkovná řeč.

Asi všichni si pokládali jednu a tu samou otázku. Bylo to poslední kariérní představení Nadala na French Open?

„Pořád nedokážu říct s jistotou, že to bylo mé naposledy. Opravdu ne,“ zůstal rodák z Mallorcy tajemný stejně jako na tiskové konferenci před turnajem. „Ale pokud to měl být můj poslední zápas tady, tak jsem si ho užil,“ ujistil pařížské ochozy.

„Publikum bylo skvělé během tréninkového týdne i dnes,“ obměkčila někdejší světová jednička tribuny na dvorci Philippa Chatriera. „Pocity jsou nepopsatelné. Je pro mě speciální cítit tu lásku na místě, které zbožňuji nejvíc.“

„Když jsem byl malý, tak jsem si nedokázal představit, že tady ještě skoro v osmadvaceti budu hrát,“ ubral si omylem deset let, ale bleskově se opravil. „Pardon, v osmatřiceti… Ale dvacet osm by bylo lepší,“ pobavil sám sebe i celou Paříž.

Závěrečná slova bezprostředně po zápase mířila k nejbližším a těm, co Rafu pomohli dostat na vrchol. „Nedokážu dostatečně poděkovat všem těm, kdo mi v životě někdy pomohli,“ neskrýval dojetí.

Z hlediště během utkání sledovaly Nadala i další současné tenisové hvězdy – Novak Djokovič, Iga Šwiateková či Carlos Alcaraz.

„Neviděl jsem je, ale myslím, že je to svým způsobem normální, ne?“ vracel se olympijský šampion z Pekingu k jejich účasti na pozápasové tiskové konferenci. „Myslím, že kdybych věděl, že hraje Novak naposledy v Austrálii nebo ve Wimbledonu, také bych tam byl.“

Minimálně v této sezóně může na Nadala čekat ještě jedna pařížská výzva – ta olympijská. Zájem o start pod pěti kruhy, navíc v areálu Rolanda Garrose, opakovaně potvrdil před fanoušky i posléze před novináři.

„Dneska nemůžu nic říct, ale mým hlavním cílem je teď hrát olympiádu,“ potvrdil čtrnáctinásobný vítěz antukového grandslamu s dovětkem, že bude záležet na zdraví a na tom, jak se pro olympijský turnaj dokáže připravit.

A co Wimbledon?

„Popravdě si nemyslím, že je to dobrý nápad. Po všech těch věcech, co se teď s mým tělem děly, mi nepřijde chytrý přechod na jiný povrch a pak zase zpět na antuku. Ale uvidíme,“ prohlásil Nadal.

Roland Garros, Paříž (FRA, 53 478 000 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry mužů
Alexander Zverev (GER, 4.) – Rafael Nadal (ESP, 275.) 6:3, 7:6(5), 6:3