Kvitová vypadne z elitní desítky, v těžké pozici půjde na French Open

- Jan Vojkůvka

Horší období někdy dopadne na každého profesionálního sportovce. Bodové ztráty z Madridu, Říma a vlastně i ze samého úvodu sezony stojí Petru Kvitovou její pozici v elitní světové desítce, ze které vypadává po více než dvou a půl letech.

Naposledy byla Petra Kvitová mimo elitní desítku v září 2013. Od té doby byla opět členkou elitní společnosti, stejně jako více než dva roky předtím. Ve složité pozici bude česká tenistka vstupovat například také do turnaje na French Open, kde bude obhajovat loňské osmifinále, což je meta, kterou potřebuje přinejmenším zopakovat.

Naplno se tak projevuje nepříliš vydařená sezona šestadvacetileté české jedničky. Kvitová letos prakticky uhrála jen čtvrtfinále v Indian Wells a semifinále na turnaji ve Stuttgartu. Ostatní turnaje byly spíše ztrátové a nejvíce pak poslední dva - ve španělském Madridu a italském Římě. Právě tyto dva poslední turnaje ji stojí pozici v první desítce.

Dle propočtů by Kvitové mělo patřit v pondělním vydání rankingu 12. místo a nejvíce na tom mají díl viny nepovedené turnaje na antuce. V Madridu Kvitová obhajovala titul, ale ztratila výraznou porci bodů po výpadku ve třetím kole. A když Petra vypadla ve druhém kole v Římě, kde obhajovala loňské čtvrtfinále, pro její bodové konto to už byla velká rána a česká tenistka svou pozici neuhájila.

Nyní je jasným cílem návrat zpět mezi nejlepší, k čemuž by Petře měla dopomoci travnatá část sezony. Zejména pak oblíbený Wimbledon, na kterém obhajuje pouze třetí kolo a má tak výrazný prostor ke zlepšení. Otázkou ale je, nakolik krutý pro ni bude los, což je ostatně otázka i pro blížící se French Open.