Valentová se rvala o titul tři a půl hodiny, v zápase plném zvratů neuspěla

- Jan Vojkůvka

Antukový turnaj v rakouském Annenheimu si pro Terezu Valentovou přichystal jeden z nejnáročnějších zápasů její krátké profesionální kariéry. V sobotním finále bojovala hráčka pražské Sparty o titul s Marií Benoitovou tři a půl hodiny, nakonec ale prohrála 5:7, 6:3, 5:7.

Sedmnáctiletá Valentová prožívá skvělou sezonu. Vyhrála už čtyři turnaje včetně pětasedmdesátky v Říčanech a postupnými krůčky neustále vylepšuje své kariérní maximum ve světovém žebříčku. V sobotu v Annenheimu měla před sebou, vedle možnosti bojovat o pátou profesionální trofej, také příležitost, že by se v případě úspěchu mohla poprvé v kariéře posunout do třetí stovky světa.

Přestože kariérní maximum skutečně vylepší, kvůli finálové porážce prozatím posun do třetí světové stovky nezaznamená.

Valentová vstoupila do dlouhého a dramatického finále výborně, když se rychle oklepala ze ztráty podání v prvním gemu a dvěma brejky se prokousala do vedení 4:1. Náskok ale neudržela a devětadvacetiletá Belgičanka Benoitová, která v Annenheimu vybojovala svůj čtrnáctý titul v kariéře, se ve skóre dotáhla a posléze v jedenáctém gemu vybojovala klíčový brejk, díky němuž úvodní sadu vzápětí dopodávala.

Ve druhém setu si obě hráčky svědomitě držely podání až do chvíle, kdy přišla koncovka. Valentové se povedlo v osmém gemu prorazit servis Benoitové a posléze dějství dopodávat, čímž si vynutila rozhodující třetí set.

V něm přišlo hned několik zvratů. Valentová se po brejku v úvodní hře prokousala do vedení 3:1, ale pak prohrála čtyři gemy v řadě. Za stavu 3:5 se české tenistce povedlo rebrejkem dostat zpět do kontaktu, srovnala následně na 5:5 a měla dokonce brejkbol na 6:5. Nedokázala jej ovšem využít a Benoitová, jež si přes několik shod podržela podání, hned v další hře čistou hrou na returnu ukončila zápas.

Sedmnáctileté Valentové se body za finále v Annenheimu připíšou na konto až po Roland Garros. Ve světovém žebříčku by mohla vystoupat někam okolo 310. místa.