Obhajoba titulu na RG? Obávám se, že na to nemám, naznačil Djokovič

- Jan Vojkůvka

Upřímnost nade vše. Novak Djokovič se po turnaji v Ženevě, kde jej v semifinále vyřadil Tomáš Macháč, obává, že mu jeho fyzická kondice a herní úroveň nedovolí usilovat na Roland Garros o obhajobu loňského titulu. Světová jednička, která stále čeká na svou první trofej v sezoně, se mezi favority na vítězství dle svých slov nepočítá.

Semifinálový výkon Novaka Djokoviče byl mírně pod jeho standard. Nehrál sice vůbec špatně, ale fyzicky se cítil zle. I proto s Macháčem ztratil první set, byť v něm vedl 4:1. Sice se zmátořil a ve druhém dějství dal soupeři kanára, ale ve třetím setu začal kupit chyby a padl 4:6, 6:0, 1:6.

Nelze se tak divit, že na tiskové konferenci padla řeč na jeho obhajobu titulu na pařížském grandslamu. A jak Djokovič přiznal, příliš si nevěří. „Samozřejmě se obávám (o obhajobu titulu). Po celý rok nehraju moc dobře,“ připustil Srb.

„Tu a tam se mi povedlo pár dobrých zápasů, ale je to tak, jak to je. Je potřeba se s tím smířit. Nepovažuji se tam za favorita. Budu to brát zápas od zápasu a uvidíme, jak daleko se dostanu,“ uvedla světová jednička.

Djokovič v utkání s Macháčem měl v prvním setu viditelné zdravotní obtíže. Trpěl nevolnostmi, motal se a záběry také odhalily, že se mu třese ruka. Dokonce si po první sadě musel nechat zavolat lékaře, jenž mu poskytl léky, které mu pomohly, aby v utkání pokračoval a dál bojoval.

„Dnes to byl hrozný pocit, co se týče žaludku a zdraví. Už v noci to nebyla žádná sláva,“ upozornil. „Ale nechci mu (Macháčovi) jeho vítězství nijak ubírat, zasloužil si ho. Abych byl upřímný, nevím, co si mám o tomto zápase myslet. Chci na to zapomenout a jít dál do Paříže,“ zdůraznil, že navzdory zdravotním obtížím nepředvedl špatný výkon a český tenista si zaslouží za výhru veškerý možný kredit.

Djokovič je i přes vyřazení v semifinále s generálkou v Ženevě spokojený. Povedlo se mu odehrát tři zápasy a trochu se dostat do rytmu, což před pařížským grandslamem jednoznačně potřebuje. 

Nyní ale už začíná přemýšlet nad Paříží a nad tím, jak to udělat, aby se dostal do lepší kondice. „Jen se potřebuji cítit lépe. Když se takhle trápíte na kurtu, není to žádná radost. Nejste schopni se soustředit na tenis, když se vám dějí jiné věci. Jen doufám, že budu fit a připraven na Roland Garros,“ dodal Djokovič, jehož v úvodním kole čeká domácí Pierre-Hugues Herbert.