Menšík musí odložit premiéru v Paříži. Na kurty ho nepustí zdravotní stav

- Jan Vojkůvka

Osmnáctiletý supertalent českého mužského tenisu se letos na Roland Garros nepředstaví. Jakub Menšík, jenž si svými výkony vysloužil místenku přímo v hlavní soutěži, se v pátek odpoledne z antukového grandslamu kvůli zdravotnímu stavu odhlásil.

„Jakubovi aktuální zdravotní stav neumožňuje hrát na 100 %. Jakub i celý tým děláme vše pro to, aby se mohl brzy zase vrátit na kurty,“ zaslal Tenisovému světu vyjádření Menšíkův trenér Tomáš Josefus s tím, že bližší informace prozatím poskytovat nebude.

Menšíka v uplynulých týdnech trápilo zranění předloktí a není jisté, jestli tyto problémy přetrvávají, či se objevily jiné zdravotní obtíže. Kromě Roland Garros se mladý český tenista odhlásil také z challengeru v Prostějově, který se hraje během druhého týdne pařížského grandslamu.

Menšík, jenž v této sezoně zazářil na turnaji ATP v Dauhá, kde senzačně prošel až do finále, během antukové části sezony stihl odehrát jen dva turnaje. V Madridu prošel do třetího kole a v Římě skončil hned na úvod. Důvodem, proč měl takto omezený kalendář, nebylo pouze zraněné předloktí, ale rovněž maturita, kterou úspěšně složil.

Vítěz loňského challengeru na Spartě doposud absolvoval dva grandslamové turnaje, na kterých se mu velmi dařilo. Loni prošel z kvalifikace až do třetího kola na US Open, kde jej zastavil až domácí Taylor Fritz. Letos na Australian Open absolvoval Menšík rovněž boje o hlavní soutěž. Tříkolovou kvalifikaci znovu zvládl a v úvodní rundě porazil Kanaďana Denise Shapovalova.

Ve druhém kole se utkal s členem Top 10 Hubertem Hurkaczem, s nímž svedl dramatickou pětisetovou bitvu. Menšíkovi se podařilo dostat do vedení 2:1 na sety, pak ale jeden z nejlépe servírujících tenistů na okruhu zabral a českého hráče porazil 6:7, 6:1, 5:7, 6:1, 6:3.

Osmnáctiletý Menšík se nyní pokusí připravit na svou první travnatou část sezony v kariéře, která vyvrcholí Wimbledonem v první polovině července.