Premiérové finále a skalp světové jedničky k tomu! Macháč si v Ženevě vyšlápl na Djokoviče

- Jan Vojkůvka

Tomáš Macháč dokázal v pátek odpoledne vybojovat skalp světové jedničky Novaka Djokoviče! V semifinále turnaje ATP v Ženevě, v němž byl výrazným outsiderem, se mu povedlo po obdrženém kanáru ve druhé sadě opětovně zvednout úroveň své hry a srbskou hvězdu porazit 6:4, 0:6, 6:1. Díky tomu postoupil do svého prvního finále na nejvyšším okruhu.

Třiadvacetiletý Macháč na Gonet Geneva Open vybojoval největší vítězství své dosavadní kariéry! V semifinále švýcarského turnaje dokázal být dostatečně trpělivý a nezpanikařil, když se mu ve druhém setu přestalo dařit. Proti světové jedničce Novakovi Djokovičovi se mu povedlo setřást tíhu okamžiku a prokousal se do svého prvního finále na okruhu ATP.

„Nemám k tomu teď co říct, jen jsem bojoval o každý míč. Když hrajete proti Novakovi, tak jen doufáte, že to vyjde. Prostě se snažíte hrát co nejlépe a čekáte, jak to bude vypadat,“ hodnotil po semifinálovém triumfu český tenista.

Klíčovým pro úspěch byl první set. V něm sice prohrával už 1:4, ale byl si vědom toho, že Djokovič na tom není fyzicky dobře. Neustále schovával hlavu pod ručník, ledoval si krk a chvílemi se třásl, přičemž naznačoval, že se mu motá hlava.

Macháč toho dokonale využil a získal pět her v řadě, čímž strhnul úvodní dějství na svou stranu. Djokovič si posléze nechal zavolat lékaře, kterému si stěžoval na svůj zdravotní stav. Byly mu poskytnuty léky, které mu pomohly nevolnosti a pocity malátnosti zahnat a dovolily mu pokračovat v utkání.

Macháčovi posléze druhý set zcela utekl. Djokovič předváděl nadále stejný tenis, nicméně českému tenistovi se přestalo dařit a kupil chyby, kvůli čemuž nakonec odešel z druhé sady s obdrženým kanárem. Tento krátkodobý výpadek z rytmu ovšem dokázal napravit.

V rozhodující sadě už opět hrál obdobným stylem jako v první sadě. Djokovičovi prorazil podání ve třetím gemu a následně také v gemu pátém. Srbská hvězda začala být netrpělivá, její útoky byly unáhlené a Macháčovi tím usnadňovala cestu za vítězstvím. To český tenista zařídil hned v sedmém gemu, kdy potřetí v řadě prolomil Djokovičův servis a zápas tak zakončil šňůrou šesti získaných gemů.

Ve svém prvním finále na okruhu ATP si Tomáš Macháč zahraje v sobotu s vítězem zápasu mezi Flaviem Cobollim a Casperem Ruudem.